• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Corina Fusu a prezentat COMUNITĂȚII LIBERALE INTERNAȚIONALE tabloul politic din Republica Moldova

    Corina Fusu a prezentat COMUNITĂȚII LIBERALE INTERNAȚIONALE tabloul politic din Republica Moldova

    01.06.2015  

    „Sistemul politic din Republica Moldova pare din ce în ce mai disfuncțional. Iar marele câștigător al acestei situații ar putea fi Rusia. Instalarea unui guvern minoritar, chiar și unul care prezintă un angajament pentru politicile pro-europene ale guvernului anterior, este o victorie ambiguă în cel mai bun caz”, declarația a fost făcută de către deputatul fracțiunei Partidului Liberal și Prim-vicepreședinte al PL, Corina Fusu, la Ziua Diplomației și a Parteneriatului, din cadrul Congresului Național al Partidului Popular pentru Libertate și Democrație (VVD). Evenimentul a avut loc în perioada, 29-30 mai, în Arnhem, Olanda.

    Fiind de față oficiali ai VVD și alți membri ai comunității internaționale și diplomatice, reprezentantul PL i-a informat pe aceștia despre situația politică din Republica Moldova, în contextul alegerilor locale generale din 14 iunie 2015.

    „Dependent de sprijinul nestatornic al Partidului Comuniștilor, noul guvern s-ar putea prăbuși în orice moment, fapt care va declanșa alegeri parlamentare anticipate și va eroda în continuare entuziasmul cetățenilor pentru democrație.

    Și asta ar fi o veste bună pentru Moscova, care a căutat în mod activ să devieze Chișinăul de la agenda sa de integrare europeană și să-l tragă în Uniunea Vamală condusă de Rusia.

    Mai mult decât atât, există un scandal mare în jurul sistemului bancar - 1 miliard de euro, care a fost furat de la 3 bănci prin implicarea mai multor funcționari de stat și politicieni. Partidul nostru a făcut un raport despre această problemă, exprimându-și în mod clar poziția sa: că toate persoanele implicate în această crimă împotriva cetățenilor ar trebui să fie judecate. Dar, coaliția de la guvernare, formată din Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul Democrat din Moldova, acoperă această crimă.

    Astăzi partidul nostru este cel mai mare partid de dreapta, care optează pentru un stat de drept și democratic, pentru economie de piață și reforme în economie, pentru integrarea în UE și NATO, pentru valorile naționale și adevărul istoric. Acum partidul nostru este implicat activ în Campania electorală pentru alegerile locale generale, care vor avea loc pe 14 iunie. Adevărul este că alegerile locale sunt, de asemenea, geopolitice.

    Principalul adversar pentru candidatul nostru este Zinaida Greceanîi - fost Prim-ministru comunist, iar acum unul dintre liderii Partidului Socialiștilor din Moldova, care colaborează cu partidul lui Putin - Edinaia Rosia. Există un mare risc ca în alte două mari orașe ale Moldovei să câștige funcția de primar candidații pro-ruși. Chișinăul rămâne singura cetate a democrației și a valorilor europene. Deci, principalul obiectiv pentru Partidul Liberal este de a câștiga alegerile în Chișinău și a obține majoritatea în Consiliul Municipal, în scopul de a menține cursul european al republicii”, a mai precizat Corina Fusu.

    Totodată, în cadrul celor două zile, liderul adjunct al grupului parlamentar al VVD și vicepreședinta Liberalei Internationale, Tamara van Ark, au condus panelul de discuții privitor la menținerea profilului liberal într-o coaliție guvernamentală.

    Ulterior,  deputatul Bas vant Wout și membrul Biroului Executiv Michiel Krom a oferit informații interesante despre cum să rămâi vizibil ca partid liberal de guvernământ.

    După deschiderea oficială, Președintele VVD Henry Keizer, deputatul european Hans van Baalen și deputatul Han ten Broeke s-au alăturat discuției despre perspectiva VVD pentru criza din vecinătatea europeană. Acest panel de discuție a oferit oportunitatea de a afla mai multe despre politicile internaționale ale VVD.

    În timpul recepției VVD International Networking, deputata Corina Fusu s-a  întâlnit și cu Prim-ministrul Regatului Țărilor de Jos, Mark Rutte, dar și cu alți câțiva demnitari VVD.

     

    Serviciul de presă al PL

    1 iunie 2015

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com