• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Fracțiunea PL va cere Parlamentului interzicerea utilizării simbolului „Panglica Sfîntului Gheorghe”

    Fracțiunea PL va cere Parlamentului interzicerea utilizării simbolului „Panglica Sfîntului Gheorghe”

    13.03.2015  

    Proiectul de lege are ca obiect de reglementare completarea Codului contravenţional al Republicii Moldova nr. 218-XVI din 24 octombrie 2008, prin introducerea noii componențe de contravenție care sancționează utilizarea simbolului panglica Sfântului Gheorghe.

    Panglica Sfântului Gheorghe reprezintă un element simbolic militar rusesc, constând dintr-o panglică bicoloră negru-oranj. Aceasta este atașată la Ordinul Sfântului Gheorghe, Crucea Sfântului Gheorghe și Medalia Sfântului Gheorghe. Panglica își are originile în perioada Imperiului Rus, fiind un element adițional la cele trei distincții cu care erau decorați militarii ruși pentru eroism și aport adus patriei. În perioada sovietică, cele trei distincții au fost interzise de către autoritățile comuniste, întrucât ele ar fi reprezentat țarismul, astfel, din 1917 până în 1992,  panglica nu a fost utilizată pe aceste distincții.

     În 2005, la inițiativa unor organizații din Federația Rusă, panglica Sfântului Gheorghe a fost instituită ca simbol al Zilei Victoriei asupra Germaniei Naziste. Deoarece acest simbol a fost interzis în perioada sovietică, el nu are nimic comun cu Ziua Victoriei asupra Germaniei Naziste, astfel acesta este un simbol fals al celui de-al doilea Război Mondial din 1941-1945. Evenimentele din ultima perioada din estul Ucrainei prezintă foarte clar care este scopul acestei panglici. Marea majoritate a separatiștilor și adepților federalizării Ucrainei consideră că simbolul care-i reprezintă este panglica Sfântului Gheorghe.

    Astfel, acest simbol a devenit simbolul separatismului, fărădelegii, haosului, instabilității și a sutelor de victime omorâte de separatiști. În Ucraina, panglica Sfântului Gheorghe a devenit un simbol asociat separatiștilor pro-ruși, iar autoritățile ucrainene au decis să sărbătorească așa numita “Ziua Victoriei” de 9 mai prin simbolul Macului Roșu, interzicând panglica. Republica Moldova, urmare a agresiunii, are în estul țării regim separatist, care are susținerea autorităților Federației Ruse, care au contribuție atât militară cât și politică la crearea și susținerea regimului separatist în regiunea transnistreană, parte integrală a Republicii Moldova.

    În acest context, utilizarea pe teritoriul Republicii Moldova, în scopuri culturale, sociale și politice a simbolului panglica Sfântului Gheorghe, simbol promovat de către separatiști reprezintă un pericol eminent pentru integritatea Republicii Moldova. Chiar și statele Belarus și Kazahstan, care au semnat cu Federația Rusă crearea Uniunii Vamale Euro-asiatice, au interzis utilizarea pe teritoriile sale a panglicii Sfântului Gheorghe. Urmare a celor expuse, este necesar de a interzice utilizarea panglicii bicoloră negru–oranj, panglica Sfântului Gheorghe, pentru a înlătura tensiunea socială și politică provocată de acest simbol. Necesitatea elaborării, promovării și adoptării proiectului de lege rezultă din faptul că utilizarea acestui simbol creează tensiune în societate, având un grad de pericol social sporit și care instigă la acțiuni cu caracter antinațional. Parlamentul Republicii Moldova are mandat politic pentru a interzice sau chiar de a institui sancțiuni legale pentru utilizarea anumitor simboluri prin care se promovează anumite acțiuni extremiste.

     Libertatea de exprimare nu este un drept absolut, existând condiţii și limite până la care poate fi exercitată, ceea ce permite menţinerea echilibrului între drepturile individului și interesele generale ale societăţii democratice în ansamblul lor atunci când acestea pot intra în conflict. Articolul 32 alin. (3) din Constituţie prevede expres: Sunt interzise şi pedepsite prin lege contestarea şi defăimarea statului şi a poporului, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial, la violenţă publică, precum şi alte manifestări ce atentează la regimul constituţional.

    Prezintă interes și opinia exprimată de Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) și Oficiul OSCE pentru Instituțiile Democratice și Drepturile Omului (OSCE/ODIHR), care în Amicus Curiae comun pentru Curtea Constituțională a Republicii Moldova privind compatibilitatea cu standardele europene a Legii nr. 192 din 12.07.2012, în pct. 124,  au remarcat că: Statele nu sunt împiedicate să interzică sau chiar să incrimineze penal utilizarea anumitor simboluri sau promovarea anumitor ideologii. Din aceste considerente, utilizarea acestui simbol urmează de a fi interzis, iar persoanele care nu se conformează trebuie să fie sancționate contravențional.

    Serviciul de Presă al PL
    13 martie 2015

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com