• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Dezvoltarea intreprinderilor mici și mijlocii, reprezintă motorul principal de creștere economică pentru Republica Moldova

    Dezvoltarea intreprinderilor mici și mijlocii, reprezintă motorul principal de creștere economică pentru Republica Moldova

    15.12.2014  

    La 13 decembrie 2014 în incinta Hotelului Leogrand s-a desfăşurat WORKSHOP-ul Business la Femenin organizat de clubul de Afaceri al Femeilor Liberale  la care au participat femei de afaceri din toate zonele geografice ale Moldovei.

    Evenimentul a fost sprijinit de Fundaţia Friderich Naumann din Germania, reprentată de către Domnul Raimar Wagner, Coordonator de Proiecte pentru  România și Republica Moldova.

    În discursul său, Corina Fusu, Prim-Vicepreședintă PL, Președinta Organizației Femeilor Liberale, a vorbit despre rolul femeilor în dezvoltarea unei societăți democratice. În alegerile parlamentare din 30 noiembrie, prezența femeilor a fost de 30 la sută pe listele candidaților la funcția de deputat, majoritatea dintre acestea fiind plasate pe locuri ineligibile. În actualul  Parlament riscăm să avem mai puține femei decât în legislatura precedentă. Reprezentanții societății civile insistă să adoptăm în lectură finală Legea cu privire la reprezentarea de gen, bărbați sau femei, de minim 40 la sută, Legea cu privire la Finanțarea Partidelor Politice, care ar prevedea măsuri de încurajare a partidelor ce  promoveazăa femei și tineri pe listele lor de candidați și utilizarea din fondurile primite de la bugetul public, cel puțin o treime din bani pentru activități ce promovează participarea femeilor și tinerilor în procesul electoral și politic.

    Prezența femeilor la conducerea întreprindelor mari este forte redusă la noi, dar și în majoritatea țărilor UE. Norma europeană actuală solicită cota minimă de reprezentare de 20 la sută a femeilor în conducerea corpotațiilor. Experții au ajuns la concluzia că prezența femeilor în business duce la o creștere economică substanțială. Pentru RM, dezvoltarea intreprinderilor mici și mijlocii, reprezintă motorul principal de creștere economică. Rolul femeilor, pe acest segment, este indiscutabil.” – a concluzionat dna. Fusu.

    Raimar Wagner a felicitat Partidul Liberal pentru reușita în alegerile parlamentare și pentru cel mai pro-european mesaj din toată campania electorală. “Cu PL, în familia NATO și UE” – aceasta este calea corectă care va aduce cetățenilor RM democrație, bunăstare și prosperitate.” – a menționat dl. Wagner.

    Clara Sava, Președita Clubului de Afaceri al Femeilor Liberale, femeie de afaceri cu o bogată experiență, a vorbit despre faptul că în ziua de astăzi este foarte stresant pentru toată lumea să se ocupe de business. Din propria experiență știe că pentru femeile antreprenor, este cu atât mai obositor cu cât trebuie să se ocupe în egală măsură de viaţa personală şi de cea profesională. Având atât de puţin timp şi energie la dispoziţie în fiecare zi pentru a se ocupa de afacere de abia mai au timp să se gândească şi la cum să o facă să fie mai productivă. Dna. Sava a concluzionat: “Iată de ce am decis să ajutăm doamnele noastre liberale să-și sporească cunoștințele în acest domeniu foarte important.”

    La workshop au fost invitaţi specialişti în domeniul dezvoltării afacerilor, formatori care au familiarizat participantele cu aspectele ce ţin de infrastructura şi suportul metotologic şi legislativ-normativ pentru dezvoltarea afacerilor,

    De rând cu aceste aspecte formatorii Dna Rodica Bivol şi Dnul Alexandru Nagruţă au informat audienţa despre Businessul la Femenin- Natworketing event şi despre anumite Strategii Inovative de Marketing.

    La eveniment au participat cu informaţii utile reprezentanţii USAID CEED II, Dna Diana Lazăr, Dl Adrian Covaliciuc, BERD BAS Moldova, Dna Stela Coşelic, sefa Oficiului Teretorial Orhei, Agenţia de Intervenţii şi Piaţă pentru Agricultură.

    În urma discuţiilor participantele la eveniment au făcut un schimb de opinii, au discutat despre impedimentele cu care se ciocnește micului business în condiţiile Republicii Moldova.

    Împreună cu moderatoarea atelierului de lucru “Business-ul la feminin”, doctor în științe economice, Valentina Postolachi, au fost trasate următoarele concluzii despre participarea femeilor în business:

    • Creează mai multe locuri de muncă decât bărbaţii.
    • Realizează mai multe cu mai puţini bani. O femeie foloseşte în medie cu 40% mai puţin capital pentru a înfiinţa o afacere decât un barbat.
    • Rata de eşec la femei este mai mică decât la barbaţi. În ciuda unui capital investit mai mic decât în cazul bărbaţilor, au o rată de supravieţuire a afacerii mai bună din momentul infiinţării acesteia  până la stabilizarea ei pe piaţă.
    • Având dovezi clare despre faptul că femeile de afaceri se bucură de un avantaj atunci când vine vorba despre a conduce o afacere de succes, de ce ele câştiga în medie numai 27% din câştigul înregistrat de către un antreprenor de sex masculin.

    Iată câteva aspecte care pot influenţa femeile antreprenor:

    • Acestea încearcă să găsescă un echilibru între viaţa personală şi cea profesională, lucru care le poate bloca progresul în afaceri.
    • În ciuda progreselor făcute de femei în mediul de afaceri, exisă în continuare un oarecare discomfort în rândul acestora.
    • De cele mai multe ori sunt judecate pentru ambiţia de care dau dovadă şi, în schimb, unele dintre ele ajung să vadă bunăstarea şi succesul ca pe ceva nepotrivit.
    • Fmeile, în general, îşi implică în afacere şi familia, fapt care nu le mai lasă suficient timp la dispozitie pentru a dezvolta o retţa de socializare profesională necesară pentru a avea succes.

    Pentru a reuşi în afaceri, femeile antreprenor ar trebui să ţină cont de următoarele aspecte: să-şi redefinească succesul, sa-si gestioneze cat mai bine obiectivele, să-şi dezvolte o planificare şi gândire strategică şi să-şi dezvolte abilităţile de a delega persoanele potrivite pentru îndeplinirea sarcinilor. Fără doar şi poate, femeile antreprenor sunt un jucător cheie important  în economia actuală.

    Serviciul de Presă al PL
    13 decembrie 2014
     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com