• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Liberalii solicită PLDM-ului și PDM-ului să spună public dacă vor face coaliție cu comuniștii după alegeri

    Liberalii solicită PLDM-ului și PDM-ului să spună public dacă vor face coaliție cu comuniștii după alegeri

    20.11.2014  

    Până la ziua alegerilor, 30 noiembrie 2014, au rămas zile numărate. Tot mai des circulă zvonuri despre probabilitatea formării unei coaliții largi între PLDM și/sau PDM cu Partidul Comuniștilor, aceasta fiind o îngrijorare majoră pentru Partidul Liberal, care de la fondare are inclus în program perspectiva aderării R. Moldova la NATO și integrării în UE.

    În cadrul unei conferințe de presă organizată astăzi, 20 noiembrie, Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreședinte al PL, și Valeriu Munteanu, vicepreședinte PL - candidați PL la funcția de deputat în Parlament, au solicitat conducerii  PLDM și PDM să vină cu declarații publice și să răspundă ferm dacă vor face sau nu alianță după alegeri cu Partidul Comuniștilor sau cu alte partide pro-ruse care militează pentru Uniunea Vamală și sunt împotriva cursului european al Republicii Moldova.

    „Suntem un partid cu vocaţie europeană şi este obligaţia noastră să cunoaştem asemenea lucruri. Am primit tot mai des semnale din cercuri diplomatice de la Chişinău, de la Bruxelles, Strasbourg, București, dar şi din alte locuri unde se află prietenii Republicii Moldova şi ai Partidului Liberal. Am fost informaţi că decizia a fost luată, iar propaganda pe care o fac PLDM şi PDM prin analişti şi bloggeri, ori prin institute de sondarea opiniei publice, pentru a pregăti terenul,  confirmă informaţiile noastre." - a subliniat Mihai Ghimpu la conferința de presă.

    Partidul Liberal consideră că  PLDM şi PDM, în caz că vor face alianță cu Partidul Comuniștilor sau cu  alte partide care sunt pentru Uniunea Vamală,  pun în mare pericol viitorul Republicii Moldova şi şansa ei de a deveni un membru prosper şi respectat al familiei NATO și UE.

    Mihai Ghimpu s-a adresat foștilor colegi de alianță, PLDM și PD,  să răspundă ferm, printr-o declarație publică, dacă vor face sau nu coaliție cu Partidul Comuniștilor după alegeri - „Stimați colegi din PLDM și PD, noi, Partidul Liberal, vrem sa știm cu cine veți face coaliție după alegeri.  Acest lucru este foarte important, cetățenii trebuie să știe pentru cine vor vota și ce viitor vor alege: Uniunea Europeană sau Uniunea Vamală.  Nu putem tolera ca cetățenii să-și dea votul pentru UE, împotriva comuniștilor  și împotriva celor care pledează pentru UV, dar să ne trezim cu o coaliție largă împreună cu PCRM, cu atât mai mult că se știe  că PLDM și PDM au avut vot comun cu Partidul Comuniștilor în Parlament, sau cu o coaliție cu alte partide care pledează pentru Uniunea Vamală, au o politică pro-rusă și sunt împotriva cursului european al republicii. Lucrurile trebuie să fie clare până la 30 noiembrie,  iar cetățenii trebuie să fie informați."

    Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreședinte al PL, care va fi și candidatul Partidului Liberal la funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova, a subliniat că o situație similară s-a întâmplat în 2005, de aceea PLDM și PDM trebuie să facă o declarație publică și să răspundă cetățenilor dacă vor merge împreună cu Partidul Comuniștilor la guvernare - „Vrem să știm dacă PLDM și PDM  vor face coaliție cu comuniștii. Răspunsul îl vrem cu „DA" sau „NU"! Orice alt răspuns evaziv sau lipsa acestuia va fi catalogat drept posibilitatea formării unei coaliții cu Partidul Comuniștilor. Repet, solicităm un răspuns public foarte clar,  cu „DA" sau „NU", așa cum Partidul Liberal spune franc că optează pentru aderarea la NATO și integrarea în UE și exclude categoric posibilitatea formării  unei coaliții cu comuniștii. Cetățenii trebuie să cunoască la ce risc se expun, votând pentru partidele așa-zis pro-europene, dar care după alegeri ar putea forma o alianță cu comuniștii."

    În context, Valeriu Munteanu a declarat: „Aşadar îi somăm pe liderii PLDM şi PDM să spună deschis dacă vor face alianţă cu PCRM după alegeri, pentru că oamenii au dreptul să ştie cui îi dau votul şi în cine îşi pun nădejdea. Dacă PLDM şi PDM nu vor răspunde acestei somaţii, vom considera că şi tăcerea este un răspuns. Îl somăm pe Nicolae Timofti, preşedintele Republicii Moldova să spună dacă va încredinţa mandatul de premier unei coaliţii care va cuprinde şi PCRM sau/și alte partide care pledează pentru UV și sunt împotriva cursului european al republicii."

    Accentuăm, Partidul Liberal este susţinător hotărât al drumului european al Republicii Moldova. În numele acestei măreţe idei - libertatea, dreptatea, adevărul, pacea și bunăstarea,  a făcut multe sacrificii şi compromisuri pentru a păstra unitatea forţelor ce se declară europene. Partidul Liberal este pavăză pentru aspiraţiile euro-atlantice ale Republicii Moldova şi va lupta cu toţi cei care-i vor răul, fără deosebiri dacă aceştia sunt eurasiatici ori poartă măşti europene pentru a înşela cetățenii.

     

    Serviciul de presă al PL

    20 noiembrie 2014

     

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com