• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  FSB-ul rusesc, în colaborare cu unii politicieni, acționează împotriva cetățenilor Republicii Moldova

    FSB-ul rusesc, în colaborare cu unii politicieni, acționează împotriva cetățenilor Republicii Moldova

    04.11.2014  

    „FSB-ul rusesc, cu cruzime, folosind persoane cum este Dodon, lovește în cetățenii noștri aflați în Rusia, dar și în cei de acasă,  în familiile celor plecați, pentru a încerca să deturneze cursul european", afirmația aparține Președintelui PL, Mihai Ghimpu, și a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă organizată de Partidul Liberal cu tema: „Acțiunile FSB-ului rusesc împotriva cetățenilor Republicii Moldova". La conferință au mai participat și vicepreședinții PL Valeriu Munteanu și Veaceslav Untilă.

    Președintele PL a menționat că Igor Dodon și partidul acestuia reprezintă interesele Rusiei, și nu ale cetățenilor R. Moldova, mai mult de atât, conform unor comunicate apărute pe site-ul oficial al partidului condus de I. Dodon, acesta s-a întâlnit cu conducătorul Serviciului Federal de Migrație al Rusiei, Konstantin Romodanovskii, și au „convenit" asupra expulzării a peste 230 mii de cetățeni ai R. Moldova care muncesc în Federația Rusă.

    Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal, a accentuat că „după 200 de ani de chin, de umilință, Dumnezeu ne-a dat un drum spre civilizație, spre valori, spre libertate, dreptate, bunăstare, și cetățenii noștri, în 2009 și 2010, au ales acest drum care se îndreaptă spre Uniunea Europeană. Este cunoscut faptul că Rusia a încercat și încearcă să deturneze cursul european al Republicii Moldova. Apare întrebarea, cum pot exista în R. Moldova partide politice și cetățeni care apără interesele altui stat? Care cer embargo, care cer să fie expulzați cetățenii R. Moldova din Rusia pentru ca să fie votat partidul lor, partid care oricum nu va trece pragul electoral?  Aceasta este o tentativă de a deturna cursul european".

    Valeriu Munteanu a menționat că acțiunile săvârșite de I. Dodon „seamănă izbitor de mult cu acțiuni de trădare de patrie".  Dl Munteanu a explicat că Serviciul federal de migrație, condus de Romodanovskii, este o unitate acoperită a FSB-ului rusesc, „care se ocupă cu supravegherea străinilor aflați pe teritoriul Federației Ruse", și a adus informații despre K. Romodanovskii - „a intrat în KGB la vârsta de 26 de ani, în 1992, s-a ocupat cu poliția politică, lucrând la Directoratul al V-lea al KGB. În 2000-2001 a fost primul adjunct al șefului Departamentului de Securitate Internă din FSB".

    Vicepreședintele PL a mai precizat că organele competente și statul R. Moldova ar trebui să ia măsuri pentru a proteja cursul european și cetățenii republicii, dar nu să finanțeze „organizațiile" dubioase care reprezintă interesele Rusiei, dar nu ale cetățenilor R. Moldova. Dânsul a accentuat că „Congresul Diasporei Moldovenești" este o agentură FSB și un partener favorit al guvernului de la Chișinău - „Congresul Diasporei Moldovenești este o creatură a FSB, dar cu toate acestea, Guvernul RM, Biroul pentru Relații cu Diaspora, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene, recunosc această agentură FSB drept „reprezentant legitim" al moldovenilor din Rusia. Și paradoxal este faptul că, pe vremea lui V. Voronin, CDM (Congresul Diasporei Moldovenești) era ignorat, din 2010, cu acceptul MAEIE, CDM s-a instalat în sediul Ambasadei Republicii Moldova la Moscova, unde prestează servicii".

     

    Veaceslav Untilă a comparat această situație cu cea „ticluită" de agrarieni - „Istoria se repetă, amintiți-vă de agrarieni, care „negociau" să fie închis gazul și, ulterior, fugeau la Moscova ca să dea impresia că ei au salvat situația.  Așa încearcă să facă și Dodon: FSB l-a chemat pe Dodon la Moscova pentru a avea un nou pretext să amenințe moldovenii, iar acesta pretinde că „negociază" soarta moldovenilor aflați la muncă în Rusia".

    Valeriu Munteanu a mai completat că Partidul Liberal apără drepturile cetățenilor Republicii Moldova oriunde s-ar afla, iar partidele de orientare prorusă vor, în realitate, doar răul cetățenilor RM aflați la muncă în Rusia, încercând să-i folosească ca monedă de schimb.

    Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal, a accentuat că în această situație este absolut necesar de întreprins următoarele acțiuni:

    1 - Solicităm Guvernului R. Moldova să renunțe la această politică de a finanța și sprijini organizațiile care acționează împotriva statului și împotriva cursului european al republicii;

    2 - SIS-ul să dispună documentarea activității acestor oameni care acționează împotriva statului R. Moldova și să pună informațiile obținute la dispoziția organelor abilitate pentru a se deschide dosare penale;

    3 - MAEIE să ia măsuri pentru evacuarea agenturii FSB din ambasada R. Moldova la Moscova;

    4 - Guvernul să ia măsuri pentru întreruperea relațiilor cu agenturile FSB de la Moscova, aflate la conducerea CDM și a altor așa-numite „organizații neguvernamentale".

    „Partidul Liberal face un apel către moldovenii aflați la muncă peste hotare să nu voteze partidele trădătoare, partide care acționează împotriva viitorului european,  împotriva copiilor noștri, dar să voteze partide cu oameni patrioți, care cu adevărat vor să scoată cetățenii și R. Moldova din „ghearele" imperiale ale Federației Ruse.

    Stimați moldoveni aflați la muncă în Federația Rusă, nu vă lăsați amăgiți de aceste persoane! Iubiți Republica Moldova, fiindcă noi, Partidul Liberal,  vă garantăm că doar mergând spre UE,  veți avea locuri de muncă acasă. Noi ne asumăm aceast lucru și  avem tot sprijinul statelor UE și SUA, dar pentru ca cetățenii să muncească acasă, în libertate, dreptate și bunăstare depinde de fiecare dintre noi la 30 noiembrie.  Votați PL! Votați NATO și UE!" - a conchis Mihai Ghimpu la sfârșitul conferinței de presă.

     

    Serviciul de presă al PL

    4 noiembrie 2014

     

     

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com