• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Organizația Teritorială PL Cimișlia s-a lansat în campania electorală

    Organizația Teritorială PL Cimișlia s-a lansat în campania electorală

    03.11.2014  

    Duminică, 2 noiembrie, Organizația Teritorială PL Cimișlia s-a lansat în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 30 noiembrie, curent.

    Evenimentul a fost deschis prin onorarea Imnului Republicii Moldova, Limba Noastră, Imnul Partidului Liberal, Libertatea - floare a speranței.

    Ulterior, Tudor Pozneac, membru PL a interpretat cântece din repertoriul lui Tudor Gheorghe, Nicolae și Petru Baraghin au interpretat cântece  din repertoriul Doina si Ion Aldea Teodorovici.

    Evenimentul de lansare a Partidului Liberal în campania electorală a fost moderat de Ecaterina Pozneac,  membru OFL, profesoară de limba română.

    La eveniment au participat Corina Fusu, Prim-vicepreședintă a PL,  Cristina Boaghi, secretar executiv OFL și Mihai Roibu - candidați ai Partidului Liberal la funcția de deputat în Parlament.

    În continuare, a fost vizionat filmul PL - În fapte, nu în vorbe”.  

    Vasile Bulat, președintele Organizație Teritoriale Cimișlia, candidat la funcția de deputat în Parlament, a prezentat pașaportul Partidului Liberal și realizările Organizației Teritoriale Cimișlia. Susținând că  organizația pe care o reprezintă se  va implica activ în campanie.

    Domnul Bulat a îndemnat organizația să depună toate eforturile, pentru a multiplica voturile obținute de PL în alegerile din 2009-2010.

    În continuare, Coada Andrei, consilier raional, a prezentat programul economic, enunțând cele mai importante teze din politicile economice pe care Partidul Liberal și le va asuma în următorul mandat de guvernare. 

    Delinschii Ion, consilier al orașului Cimișlia, și-a axat discursul pe prezentarea programului politic în domeniul educației și culturii. Menționând importanța reformării sistemului de învățământ, necesitatea recunoașterii performanțelor elevilor și studenților, reorganizarea în continuarea a rețelelor școlare menționând în discursul său „că reorganizarea școlilor în licee și comasarea mai multor școli în una, nu este în detrimentul copiilor, deoarece se știe că în școala mare se face carte mare. Avem experiența copiilor care au venit din școli mici și au fost concentrați în liceu, nivelul cunoștințelor s-a îmbunătățit. Reformele trebuie continuate pentru a crește calitatea studiilor.”

    În continuare, Tudor Pozneac, a prezentat politica externă. Vorbind despre importanța prioritară și absolută a partidului pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană și NATO. Accelerarea reformelor interne necesare, îndeplinirea integrală a angajamentelor internaționale, avansarea și consolidarea dialogului cu statele europene și SUA  fiind mecanismele importante pentru realizarea următorilor pași spre semnarea Acordului de preaderare.

    Iulia Fedorenco, președinta OFL Cimișlia, candidat la funcția de deputat în
    Parlament a vorbit despre politica în domeniul sănătății. În alocuțiunea sa, dânsa a menționat despre susținerea sistemului privat de sănătate, fortificarea asistenței medicale dedicate mamei și copilului, promovarea culturii și modului sănătos de viață pentru a spori longevitatea și calitatea vieții.  “Am un vis pentru copii care se nasc cu anumite deficiențe mentale sau fizice, ca prin îngrijiri corecte și performante să poată avea o viața normală”, menționat Iulia Fedorenco.

    Alocuțiuni au mai avut Suhan Sergiu, vicepreședintele OT Cimișlia, care a vorbit despre politica de Tineret și Gheorghe Balaban, veteran al Războiului de pe Nistru, care a vorbit din numele veteranilor din Cimișlia.

    Corina Fusu a mulțumit organizației pentru organizarea evenimentului, menționând că la 30 noiembrie se decide soarta Republicii Moldova. „La 30 noiembrie vom decide dacă vom merge în Europa, în lumea civilizată, acolo unde există bunăstare, dreptate, justiție sau dacă ne vom întoarce în trecutul întunecos. Federația Rusă a fost focar de războaie în Cecenia, Abhazia, Osetia, Georgia, Ucraina… Federația Rusă vrea să continue să controleze tot ce a posedat în trecut. Noi parțial am reușit să ne dezlipim de ei, prin semnarea Tratatului de Asociere cu Uniunea Europeană. Am devenit mai liberi, aceasta libertate trebuie păstrată și salvată la 30 noiembrie. Constantin Tănase a murit cu îngrijorarea și gândul că partidele democratice vor câștiga alegerile. El nu ne va ierta dacă vom aduce în Parlamentul RM bandiții.  Va fi o rușine dacă vom permite ca în Parlament să acceadă oameni de foarte proastă calitate.  Partidul Liberaleste unicul partid din Republica Moldova care promovează aderarea la NATO. În acest context este extrem de important pentru noi colaborarea cu un statul care a stat la edificarea NATO, cu SUA”, a mai menționat D-na Fusu.

    În discursul său, Corina Fusu a menționat că în acest mandat Partidul Liberal își propune să dezvolte zonele rurale, pentru a le aduce la același nivel de dezvoltare ca și orașele - „Să facem astfel încât agricultura sa devină un motor real de creștere economică, o sursă de bunăstare. Tinerii de la sate trebuie  să aibă aceleași drepturi ca și cei din oraș. Dorim sa dezvoltăm infrastructura satelor, așa cum a început Dorin Chirtoacă în comunele Chișinău, alocând câte 5 milioane de lei anual pentru dezvoltare egală a localităților din municipiul Chișinău”.

    Un alt aspect important pentru următorul mandat este gestionarea transparentă a bugetului, pentru combaterea corupției, economiei tenebre, care ar ajuta la dublarea pensiilor și dezvoltarea medicinii.

    La sfârșitul alocuțiunii sale, Corina Fusu, a prezentat  mesajele partidului în campanie.

    ü  PL garantează pacea, securitatea și bunăstarea prin aderarea la NATO și integrarea în UE;

    ü  PL, prin investiții în economia republicii, locuri de muncă și scutiri de impozite, oferă posibilitate celor plecați peste hotare de a se reuni cu familiile lor;

    ü  PL printr-o politică fiscală eficientă, prin investiții și prin combaterea corupției și economiei tenebre, aduce tinerilor locuri de muncă bine plătite și oamenilor de la sate apă și canalizare, drumuri asfaltate și iluminate;

    ü  PL promovează și garantează asumarea identității și demnității românești, prin decretarea zilei de 28 iunie 1940 – zi de ocupație sovietică, oficializarea limbii române, condamnarea crimelor regimului comunist de ocupație, desecretizarea arhivelor KGB ș.a.

    ü  PL are o echipă de candidați competenți și curați, care nu se folosesc de funcția publică pentru avantaje personale.

    După discursul doamnei Corina Fusu, a urmat un dialog deschis cu cetățenii din Cimișlia și Basarabeasca. Printre întrebările care le preocupă au fost: reprezentarea femeilor pe lista electorală; statutul de neutralitate a RM ca impediment pentru aderarea la NATO și lipsa legii lustrației ca impediment pentru aderarea la UE; taxele fiscale; necesitatea reformării sistemului de pensii și alocarea a 50% din pensia soțului defunct pentru cel în viață, etc.  

    Serviciul de presă al PL
    3 noiembrie 2014 

     

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com