• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Perchezițiile la domiciliul părinților lui Dorin Chirtoacă – acțiune politică dirijată de intimidare și compromitere a Partidului Liberal

    Perchezițiile la domiciliul părinților lui Dorin Chirtoacă – acțiune politică dirijată de intimidare și compromitere a Partidului Liberal

    31.10.2014  

    În dimineața acestei zile, 31 octombrie 2014, au avut loc percheziții la domiciliul părinților lui Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreședinte al PL, Primar general al mun. Chișinău.

    Perchezițiile au fost dirijate politic, având scopul să intimideze și să compromită Partidul Liberal ca și concurent electoral pentru alegerile din 30 noiembrie 2014. Despre aceasta au vorbit Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal, și Valeriu Munteanu, Vicepreședinte PL, în cadrul unei conferințe de presă, desfășurată astăzi, 31 octombrie 2014.

    Președintele PL a accentuat că asemenea practici de intimidare sunt arhicunoscute și vin din perioada regimului comunist, iar astăzi sunt practicate cu tupeu și ilegal de către cei din Coaliția de guvernare, mai exact PLDM, care are în subordine Ministerul de Interne, și PDM, care are în subordine Procuratura Generală.

    „Să ajungi la aceea ca să faci percheziții în casa surorii mele, mama lui Dorin Chirtoacă, deja e mârșav de tot, cu atât mai mult că, din punct de vedere juridic, nu au avut nici un temei să facă aceste percheziții. Motivul menționat de ei este că firma ALDORA ar  fi avut  tranzacții dubioase deghizate ca împrumuturi cu mai multe firme, printre care ANDA și Maximize. Eu nu sunt doar politician, sunt și specialist în domeniul dreptului de-o viață și cunosc foarte bine Codul de procedură penală și procedura de percheziție. Reieșind din încheierea judecătorului de instrucție, constatăm că dosarul penal a fost deschis la 3 aprilie 2014. Acum este începutul lunii noiembrie. Iată și dovada că este o acțiune politică de intimidare a Partidului Liberal ca și concurent electoral. Dacă dosarul a fost deschis la 3 aprilie 2014, de ce acum percheziția?  7 luni au avut timp destul să verifice dacă într-adevăr firma ANDA a avut vreo tranzacție cu firma ALDORA, care este suspectată de evaziune fiscală. Cu atât mai mult că, documentându-mă, am constatat că firma ANDA nu a avut NICI O tranzacție cu ALDORA. Faptul că au efectuat percheziția în timpul campaniei electorale, la început de noiembrie, mai aproape de alegerile parlamentare, demonstrează ca este o acțiune politică dirijată de Vlad Filat și Vlad Plahotniuc", a menționat Președintele Partidului Liberal.

    Mihai Ghimpu a mai accentuat că, pe lângă aceasta, faptul că percheziția a fost o acțiune politică de intimidare și compromitere a Partidului Liberal o demonstrează și prezența presei în momentul percheziției: „Procedurile obișnuite de percheziție nu se fac cu prezența presei. Faptul că a fost chemată presa demonstrează că totul a fost plănuit de către PLDM și PDM, având scopul să intimideze Partidul Liberal și să-l compromită în plină campanie electorală, pentru că Dorin Chirtoacă este Prim-vicepreședinte al PL și Primar general al mun. Chișinău".

    „Nu înteleg, de ce Procuratura noastră păstrează în safeu dosarele ce țin de BEM, traficul de influență al ex-Prim-ministrului Vlad Filat și multe alte dosare? Este clar că la mijloc este interesul personal și de partid!" - a declarat Mihai Ghimpu.

    Președintele PL a accentuat că, reieșind din încheierea judecătorului de instrucție, Instanței de judecată nu i-a fost prezentat documentul (dispoziție de plată) care ar confirma tranzacțiile dubioase la care face trimitere Procurorul și, astfel, nu există probe juridice care să constituie un temei pentru efectuarea procedurii de percheziție, aceasta a avut loc  cu încalcărea gravă a procedurilor penale, ceea ce demonstrează, o dată în plus, că este o acțiune politică, și nu juridică.

    „Cei 2 alde Vlăduț, vă aștept și la mine acasă să faceți percheziții! Asta înseamnă guvernare democratică? Nici pe timpul guvernării comuniste nu a fost intimidată lumea așa cum este intimidată acum, pe timpul guvernării «proeuropene»!", a enunțat Președintele PL, sugerând că, prin asemenea practici, cele 2 partide - PLDM și PDM - nu vor să compromită numai Partidul Liberal, ci și șansele formării unei Alianțe Proeuropene după alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014.

    Mihai Ghimpu a adresat și un mesaj pentru reprezentanții UE în R. Moldova - „Vreau să vin cu niște observații la adresa celor care reprezintă UE în R. Moldova: toate lucrurile le văd și le cunosc, dar le permit, le admit și închid ochii. Agenții economici sunt sufocați  și nu pot activa, peste tot este corupție, contrabandă și nimeni nu vede nimic. Iar actuala guvernare a găsit de cuviință să intimideze PL-ul! Iată încă o dovadă că PL este un partid care le încurcă aranjamentele financiare (BEM, Aeroportul Internațional Chișinău) celor de la guvernare, și politic - Rusiei. În zadar! Școala lor este una mârșavă și murdară, în schimb, politica Partidului Liberal este și va rămâne una corectă, cinstită și pentru oameni!"

    Valeriu Munteanu, Vicepreședinte al PL, a făcut câteva precizări de natură tehnică pentru a elucida de ce acțiunile de astăzi, 31 octombrie 2014, sunt acțiuni orchestrate politic, în vederea intimidării și încercării de a compromite Partidul Liberal în ajunul alegerilor din 30 noiembrie. „Pentru a le reuși scopul, trebuiau să țintească într-o persoană reprezentativă a Partidului Liberal. Formula și legenda simplificată e următoarea:  există o companie de publicitate unde activează fratele lui Dorin Chirtoacă, Lucian, iar aceasta a avut relații cu alta, și alta cu o altă firmă, și iată ultima firmă, ALDORA, a avut tranzacții dubioase. Din acest lanț, pe cea care a avut probleme nimeni nu o percheziționează. Straniu! În Republica Moldova mediul de afaceri e atât de mic, încât fiecare 2 din 3 din firme au relații între ele. Desigur, ținta nu era Lucian Chirtoacă, ci era Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreședinte al PL,  și Mihai Ghimpu, Președintele PL. Bineînțeles, nu au găsit nimic,  dar nici acesta nu era scopul,  pentru că ei știau că nu vor găsi nimic. Ideea era să lanseze zvonuri false și să intimideze Partidul Liberal! Este josnic acest comportament al foștilor colegi de Alianță care au comandat aceste acțiuni. Aceasta nu descurajează Partidul Liberal și noi nu vom răspunde cu aceeași monedă, pentru că indiferent de presiunile pe care le vor face, pentru noi primează legea. Din păcate, aceste acțiuni compromit statul de drept și democrația!"

    Valeriu Munteanu a solicitat public ca Instituțiile vizate să confirme că nu s-a găsit nimic suspect pentru ca respectiva acțiune să nu fie lăsată interpretărilor de orice gen - „Noi le solicităm acestor foști colegi de Alianță să asigure independența acestor Instituții și să lase să funcționeze legea. Iar Instituțiile vizate au obligația să confirme în mod public că a fost o încercare, dar nu s-a găsit nimic suspect sau compromițător, pentru a nu lăsa acest proces la voia interpretării fiecăruia. În caz contrar, noi vom demonstra ilegalitatea acestei percheziții și că nu există nici o implicare a Partidului Liberal și a lui Dorin Chirtoacă în acest dosar".

     

    „PROMIT că în Republica Moldova o să vină ziua când va funcționa legea și oamenii cinstiți o să-și poată vedea liniștiți de viața lor,  iar cei care cred că legea le aparține lor și ei sunt legea o să raspundă, mai devreme sau mai târziu, așa cum se întâmplă și în alte state. Aceasta nu înseamnă democrație! Nu voi sunteți legea! Cine sapă groapa altuia, cade singur în ea. Bună dimineața, națiune!" - a fost mesajul de încheiere al Președintelui PL, Mihai Ghimpu.

     

    Serviciul de presă al PL

    31 octombrie 2014

     

     

     

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com