• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (FOTO) Liberalism și Integrare Europeană – Conferință Internațională organizată de Partidul Liberal și ISL, cu susținerea ALDE

    (FOTO) Liberalism și Integrare Europeană – Conferință Internațională organizată de Partidul Liberal și ISL, cu susținerea ALDE

    13.09.2014  

    Fostul Raportor în Parlamentul European pentru Republica Moldova, Sir Graham Watson, Președintele ALDE(Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa), și actualul Raportor în Parlamentul European pentru Republica Moldova, Petras Austrevicius, au venit într-o vizită la Chișinău pentru a participa la Conferința Internațională „Liberalism și Integrare Europeană”, organizată de către Partidul Liberal și Institutul de Studii Liberale, cu susținerea ALDE.

    În calitate de invitați au participat și Daniel Kaddik, Directorul Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Europa de Sud, și Mindaugas Kacerauskis, Ofițer Politic, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

    În cadrul Conferinței Internaționale, Graham Watson, Președintele ALDE (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa), fostul Raportor în Parlamentul UE pentru Republica Moldova, Petras Austrevicius, Deputat în Parlamentul European, Raportor în Parlamentul UE pentru Republica Moldova, și Conducerea PL – Mihai Ghimpu, Președintele PL, Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreședinte al PL, Corina Fusu, Vicepreședintă a PL și Veaceslav Untilă, Vicepreședinte al PL - au susținut o conferință de presă cu tema: „Integrarea Republicii Moldova în UE în noul context geopolitic”.

    În cuvântul de deschidere, Mihai Ghimpu, Președintele PL, a accentuat: „Este pentru prima dată în Republica Moldova când avem alături atât fostul Raportor în Parlamentul European pentru R. Moldova, cât și actualul: Sir Graham Watson, Președintele ALDE (Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa), și  Petras AUSTREVICIUS, Deputat în Parlamentul European”.

    Mihai Ghimpu a mai menționat: „Faptul că astăzi avem Libera Circulație și Acordul de Asociere  este în mare măsură meritul Excelenței Sale Sir Graham Watson. Eu sunt convins că Dânsul se implică pentru ca R. Moldova să meargă cu pași concreți și siguri spre integrarea în marea familie europeană. Astăzi avem o Conferință  Internațională, iar aceasta este, de asemenea, pentru prima dată în R. Moldova”.

    Referindu-se la subiectul conferinței de presă, Președintele PL a enunțat: „Dacă nu funcționează valorile liberale, nu poți vorbi de democrație. Iar noi, la fel ca și toți liberalii din lume, am fost și ramânem a fi motorul, locomotiva progresului pe acest pământ. Nu întotdeauna cel care este promotor de idei noi are un succes mai mare, dar cert este faptul că fără astfel de oameni, precum suntem noi ,liberalii, n-ar exista progres. Anume liberalismul și valorile liberale vor duce Republica Moldova în marea familie UE!”

    Mihai Ghimpu a adresat și un mesaj de mulțumire invitaților: „Aduc sincere mulțumiri E.S. Graham Watson, D-lui Petras Austrevicius și, nu în ultimul rând, d-lui Daniel Kaddik, Directorul Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Europa de Sud, fundație care ajută ca R. Moldova să progreseze și să fie respectate pe deplin drepturile omului”.

    Corina Fusu, Vicepreședintă PL, a menționat importanța conferinței de presă pentru a informa cetățenii republicii despre integrarea RM în UE, ținând cont de noul context geopolitic – „Am decis să organizăm această conferință de presă înainte de începerea Conferinței Internaționale pentru a informa opinia publică despre cât de importantă este integrarea europeană pentru cetățenii noștri și care este rolul liberalilor în acest proces dificil”. Dânsa a mai enunțat că „referindu-ne la noul context geopolitic, creat din cauza Federației Ruse, Republica Moldova trebuie să fie atentă și să urmeze consecvent cursul european. Este adevărat ca ziua de astăzi o putem considera istorică  pentru că prima oară participă la aceeași conferință de presă doi raportori în Parlamentul European pentru Republica Moldova – Sir Graham Watson și Dl Petras Austrevicius”.

    E.S. Sir Graham Watson, Președintele ALDE, și-a început discursul cu un salut pentru participanți în limba română – „Bună ziua!”

    „Vă mulțumesc foarte mult pentru invitația DVS aici, astăzi. În calitate de Președinte ALDE  și fost Raportor în Parlamentul European pentru Republica Moldova, am vizitat această țară cu mai multe ocazii și trebuie să declar că Moldova ocupă un loc special în inima mea. Eu sunt din Scoția, iar Scoția și R. Moldova au foarte multe în comun - o istorie bogată în tradiții, împart o limbă comună cu vecini puternici și, de asemenea, o cultură comună. Scoția va lua în curând o decizie importantă la referendum, Moldova în curând va vota din nou la alegerile parlamentare pentru a-și decide viitorul. În Scotia, noi știm că viitorul nostru înseamnă să fim cetățeni ai UE și sper că cetatenii Republicii Moldova știu că și viitorul lor este în UE. Sunt mandru ca în PL regăsim o voce puternică pentru integrarea europeană. De când ați devenit membri ALDE (2010), cooperarea noastră continuă să fie productivă, iar conferința de astăzi este un exemplu foarte bun în acest sens. Anul acesta,  datorită și eforturilor DVS,  Republica Moldova a ratificat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană pentru a avea un viitor liber și democratic în Uniunea Europeană. Din acest an cetățenii RM pot circula fără vize în UE, acesta o realizare mare…
    Voi,  liberalii din R. Moldova,  ați avut un rol crucial în promovarea valorilor democratice, respectarea legii, drepturilor omului, demnității,  economiei libere... 
    Fiecare cunoaște pericolul rusesc, iar pentru ca Moldova să-și continue cursul european sunt importante alegerile din acest an” – au fost principalele idei ale discursului E.S. Sir Graham Watson, Președintele ALDE, fostul Raportor în Parlamentul European pentru R. Moldova.

    Actualul Raportor, Petras Austrevicius, Deputat în Parlamentul European, a accentuat: „Cetățenii Republicii Moldova merită să trăiască într-un stat stabil, în siguranță și pe deplin democratic, acolo unge legea și drepturile omului sunt respectate pe deplin”. Dl Austrevicius a mulțumit fostului Raportor în Parlamentul European pentru RM pentru contribuția și eforturile Dumnealui ca să apropie mai mult Republica Moldova de Uniunea Europeană și a dat asigurări că va face tot ce-i stă în puteri pentru ca R. Moldova să continue cursul european și să se integreze în UE.  

    „Moldova Liberă, în Europa Liberă!” – afirmația aparține lui Dorin Chirtoacă, care a precizat că acest slogan l-a gândit spontan, aflându-se la această conferință și în acest format. „Europa este cu adevărat liberă și unită, Moldova are șansa să devină liberă și unită în cadrul UE! Este o provocare pentru noi toți ceea ce va avea loc în urmatoarele 78 de zile, pentru că în funcție de aceasta, Republica Moldova ar putea avea soarta Lituaniei, Estoniei, Letoniei, sau soarta Luganskului, Donețkului sau a Crimeii”, a continuat Prim-vicepreședinte PL, Dorin Chirtoacă. 

    Veaceslav Untilă, Vicepreședinte al PL, Director Executiv al Institutului de Studii Liberale(ISL) a accentuat că evenimentul în cauză este cel mai impunător eveniment al ISL-ului de până acum. Veacesla Untilă a vorbit și despre necesitatea și importanța desfășurării Conferinței Internaționale, în contextul în care situația geopolitică s-a schimbat în ultima perioadă. Dânsul a mulțumit invitaților pentru că au acceptat să participe și să susțină desfășurarea unei astfel de conferințe.

    La Conferința Internațională „Liberalism și Integrare Europeană” a participat Conducerea Partidului Liberal – Mihai Ghimpu, Președintele PL, Anatol Șalaru și Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreședinți ai PL,  Corina Fusu, Valeriu Munteanu, Veaceslav Untilă, Veronica Herța, Lilian Carp, Mihai Moldovanu, Victor Culicovschi – Vicepreședinți ai PL, precum și Președinții Organizațiilor Teritoriale ale Partidului Liberal și Conducerea Organizației de Femei a PL și a Tineretului Liberal.

    În cadrul Conferinței au fost puse în discuție următoarele subiecte: Acordul de Asociere în contextul relațiilor UE-Rusi, Parteneriatul Estic: următorii pași în relația UE-Republica Moldova după liberalizarea regimului de vize; Reforme Liberale și Europene în administrarea Municipiului Chișinău ș.a.
    Menționăm, Conferința Internațională a fost organizată de Partidul Liberal și Institutul de Studii Liberale, cu susținerea ALDE(Alianța Liberalilor și Democraților pentru Europa), PL fiind membru ALDE, și Fundația Friedrich Naumann, cu care PL are o strânsă relație de colaborare.

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com