• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (VIDEO)Partidul Liberal solicită revizuirea Strategiei securității Republicii Moldova

    (VIDEO)Partidul Liberal solicită revizuirea Strategiei securității Republicii Moldova

    05.09.2014  

    Subiectul a fost prezentat într-o conferință de presă astăzi, 5 septembrie 2014, susținută de Mihai Ghimpu, Președintele PL și Veaceslav Untilă, Vicepreședinte al PL.

    Președintele PL a menționat la începutul conferinței de presă că Partidul Liberal va încerca să convingă societatea și Coaliția de guvernare că sunt necesare niște schimbări în ceea ce privește securitatea cetățenilor, independența republicii și  viitorul nostru european.

    „Atunci când a fost inclusă în Constituție neutralitatea R. Moldova, deși armata rusă era prezentă pe teritoriul republicii, s-a crezut că Rusia își va retrage armata. Timpul ne-a demonstrat, repetat, că Rusia nu a avut niciodată intenția să-și retragă armata, mai mult, au fost aduse forțe pacificatoare care sunt direcționate tot împotriva dreptății și libertății noastre, ba chiar au murit și oameni. Deși această armată „pacificatoare”, cum o numesc rușii, nu are nici o atribuție cu deplasarea cetățenilor de pe un mal al Nistrului, pe alt mal”, a menționat Mihai Ghimpu.

    Președintele PL a mai spus că  Parlamentul a adoptat o hotărâre pentru aprobarea Strategiei securității naționale a Republicii Moldova și a citat: „Strategia securităţii naţionale a Republicii Moldova (denumită în continuare Strategie) porneşte de la interesele naţionale, răspunde la ameninţările şi la riscurile cu impact asupra securităţii naţionale, stabileşte obiectivele sistemului de securitate naţională, identifică mijloacele şi căile de asigurare a securităţii naţionale […]
      Interesele naţionale vitale  ale Republicii Moldova rezidă în asigurarea şi în apărarea independenţei, suveranităţii, integrităţii teritoriale, a frontierelor inalienabile ale statului, a siguranţei cetăţenilor, în respectarea şi în protejarea drepturilor şi a libertăţilor omului, în consolidarea democraţiei, ceea ce permite dezvoltarea unui stat de drept şi a unei economii de piaţă […]
     Principalele repere de politică externă a Republicii Moldova ce ţin de asigurarea stării de securitate naţională şi de promovarea eficientă a intereselor ei naţionale se referă la:
        • integrarea ţării în Uniunea Europeană;
        • promovarea unor relaţii reciproc avantajoase şi edificarea unor parteneriate strategice cu UE, România, Ucraina, Statele Unite ale Americii şi cu Federaţia Rusă; […]
     Cooperarea cu Organizaţia Tratatului Nord-Atlantic (NATO) […]”

    Având în vedere agresiunea militară provocată de Federația Rusă împotriva Ucrainei și împotriva Georgiei în 2008, dar și ocuparea teritoriului din stânga Nistrului în 1992,  fapt ce poate duce la o agresiune militară de ocupare a întregului teritoriu,  „PL propune, pentru a apăra independența și libertatea cetățenilor noștri, să fie modificată Constituția și să excludem din Constituție prevederea ce ține de neutralitatea statului R. Moldova.  Trebuie să modificăm această Strategie și să stipulăm clar că R. Moldova tinde nu doar spre integrarea în UE,  dar și aderarea la NATO. Astăzi doar NATO este organizația care poate garanta pace cetățenilor  și independența statelor - foste republici URSS  de o nouă ocupație de către Rusia Imperialistă”, a accentuat Mihai Ghimpu. În context, Președintele PL a menționat că „dacă Ucraina ar fi fost membru NATO, astăzi Crimeea ar fi aparținut în continuare Ucrainei și nu ar fi existat acest război provocat de Rusia, din cauza căruia au murit mii de oameni nevinovați. Iată de ce Republica Moldova trebuie să facă acest pas, iar noi trebuie să avem o conducere care cu adevărat se gândește la securitatea cetețenilor, la independența lor și libertatea de a-și hotărî singuri soarta”.

    Veaceslav Untilă, Vicepreședinte al PL,  a accentuat că „PL va fi foarte insistent şi va promova aderarea R. Moldova la NATO.  PL va insista ca Parlamentul să ceară prezența forțelor militare NATO pe teritoriul Republicii Moldova. Statul le-ar putea pune la dispoziție, de ce nu, Aeroportul militar Mărculești. Doar aceasta ne va permite, până când R. Moldova va adera la NATO, să aducem garanțiile necesare cetățenilor noștri care sunt martori la războiul provocat de Rusia în Ucraina. Vom insista pe această propunere și sunt convins că dacă pe teritoriul Republicii vor apărea forțele militare NATO,  cei cu interes geopolitic regional nu vor avea curajul că calce pe acest teritoriu” .

    Mihai Ghimpu a precizat că Deputații Partidului Liberal vor veni cu un proiect de hotărâre în Parlament pentru a fi modificată Strategia securității naționale a Republicii Moldova – în strategie să fie clar prevăzută aderarea la NATO. Și vor veni cu o solicitare către preşedintele republicii, care la rândul său să ceară Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) emiterea unei rezoluţii prin care Federaţia Rusă să fie obligată să îşi retragă armata de pe teritoriul Republicii Moldova.
    De asemenea, dânsul a accentuat că PL va insista să fie adoptata Noua Constituție a Republicii Moldova, ajustată la standardele europene, „care să nu doar integrarea R. Moldova în UE, ci și aderarea la NATO” .


    „Dumnezeu să ne binecuvânteze pacea și libertatea noastră!” – a conchis Președintele PL.

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com