• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu a avut discuții cu reprezentanții OSCE, Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului

    Mihai Ghimpu a avut discuții cu reprezentanții OSCE, Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului

    04.09.2014  

    Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal, a avut astăzi, 4 septembrie 2014, o întrevedere cu reprezentanții OSCE, Biroul pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului, la sediul central al Partidului Liberal. Delegația OSCE a fost reprezentată de Dr. Richard Lappin, Consilier Senior în domeniul Alegerilor,  Steven Martin, Consilier Senior pe Noile Tehnologii de Votare, Radivoje Grujic, Consilier în domeniul Alegerilor, aceștia fiind reprezentanți ai Departamentului Alegeri din cadrul Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (Office for Democratic Institutions and Human Rights) al  Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE).

    Discuția s-a axat pe situația dinaintea Alegerilor Parlamentare din Republica Moldova, care se vor desfășura pe data de 30 noiembrie a.c., prevenirea falsificării voturilor, asigurarea respectării drepturilor alegătorilor, respectarea procedurii de vot, transparența campaniilor electorale ale partidelor și transparența în mass-media în acest sens ș.a.

    Delegația OSCE s-a interesat despre situația politică actuală din Republica Moldova, previziunile PL-ului în ceea ce privește desfășurarea campaniei electorale și cum ar putea contribui OSCE pentru a asigura corectitudinea procedurii de vot și a monitoriza respectarea legilor și drepturilor omului în cadrul campaniei electorale.

    În acest sens, Mihai Ghimpu a menționat că în acest an campania electorală va fi foarte dură și vor exista tentative de falsificare a rezultatelor alegerilor și corupere a alegătorilor. „Nu exclud posibilitatea falsificării rezultatelor alegerilor, chiar dacă fiecare partid va avea câte un observator în fiecare secție de votare. Există multe metode, iar acestea devin și mai amenințătoare în contextul în care unii politicieni se folosesc de sărăcia oamenilor. Se va încerca coruperea alegătorilor cu produse sau alte bunuri! Noi, liberalii, niciodată nu am mers la alegători cu pachete,  considerăm că aceasta înseamnă să te umilești și să umilești și cetățenii - îi ții în sărăcie 4 ani, apoi te duci și le dai câte un kg de orez, zahăr etc” – a accentuat Președintele PL în cadrul întrevederii.
    Dânsul a reiterat că „noi, liberalii, când am fost la guvernare, am crezut și am luptat pentru ca legea și democrația să fie respectate și  să funcționeze.  Dar, din pacate, am văzut că unii din cei care au strigat „jos comuniștii”, astăzi folosesc pârghiile și schemele lor. Furând Banca de Economii, Aeroportul, au pus legea banului în capul mesei”.

    Oficialii au discutat și despre cetățenii R. Moldova plecați peste hotare pentru a le fi asigurat și lor dreptul la vot, întrucât mulți dintre ei nu reușesc să-și exprime votul din cauza numărului insuficient de secții de votare deschise peste hotare.  Despre aceasta Mihai Ghimpu a enunțat: „Diaspora este și a fost salvarea cursului european al republicii!  În Constituție este stipulat  că statul este obligat sa creeze condiții tuturor cetățenilor să participe la vot.  Noi am avut o serie de întâlniri cu cetățenii din diasporă. În Italia – Padova, Milano, Bologna, în Spania – Santander, în Marea Britanie – Londra ș.a.  Cetățenii își doresc să participe la vot! Chiar au lansat o campanie – „Moldova, noi vrem să votăm!” De aceea subiectul deschiderii mai multor secții de votare peste hotare este pe ordinea de zi a noastră și vom contribui ca fiecare cetățean să poată vota, oriunde nu s-ar afla!”

    Președintele PL a accentuat că doleanța principală a Partidului Liberal este ca „să avem alegeri libere și o guvernare democratică. Să avem fiecare ceea ce merităm și muncim , nu să furam unii de la alții!  Pentru că dacă furi jos, înseamna ca vei fura și sus”.

    Printre subiectele luate în discuție se numără și Legea celor 30% de femei pe listele electorale, dar și prioritățile Partidului Liberal pentru următoarea perioadă ș.a.

    Reprezentanții OSCE i-au mulțumit Președintelui PL pentru întrevedere și deschidere, accentuând că OSCE își va asuma misiunea să supravegheze respectarea principiilor democrației în ziua alegerilor, dar și pe parcursul campaniei.

    La rândul său, Mihai Ghimpu a mulțumit Delegației OSCE pentru că „vă interesează democrația, fără de care nu putem trăi!”

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com