• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu E.S. William H. Moser, Ambasadorul SUA în R. Moldova

    Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu E.S. William H. Moser, Ambasadorul SUA în R. Moldova

    02.09.2014  

    Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal, a avut astăzi, 2 septembrie 2014, o întrevedere cu E.S. William H. Moser, Ambasadorul SUA în Republica Moldova, la sediul central al Partidului Liberal.

    Oficialii au abordat mai multe chestiuni importante și actuale pentru Republica Moldova, inclusiv situația socială și politică din republică, războiul Rusiei împotriva Ucrainei și eventualele repercursiuni pe care le poate avea asupra Republicii Moldova, ultimele acțiuni și evenimente din politica internă a republicii, dar și despre cele mai recente activități ale Partidului Liberal și prioritățile PL-ului pe termen lung și scurt.

    Întrucât pe data de 30 noiembrie 2014 vor avea loc alegeri parlamentare în Republica Moldova, Mihai Ghimpu a discutat cu Ambasadorul SUA în R. Moldova și despre rezultatele sondajelor de opinie publică în legătură cu aceasta. Despre care E.S. William H. Moser  a menționat că „politicienii cu experiență cunosc ca sondajele arată o viziune generală, dar nu indică rezultatele finale”. La acest subiect, Președintele PL a opinat că „în pofida divergențelor din PCRM, nu avem destule argumente să susținem că PCRM nu mai este o amenințare. Pentru că nu vedem acest număr de oameni, care se consideră ca i-a pierdut PCRM, la un alt partid”.

    E.S. William H. Moser a accentuat că Republica Moldova nu trebuie să se abată de la drumul spre Uniunea Europeană – „Viitorul european și menținerea unei guvernări democratice trebuie să fie principalele priorități ale republicii. La fel de importante sunt și reformele, care ar trebui să fie implementate eficient, astfel încât să îmbunătățească situația socială și economică din R. Moldova”.  Președintele Partidului Liberal a precizat că pe lângă aceste priorități, R. Moldova trebuie să tindă spre aderarea la NATO – „aderarea la NATO reprezintă o altă prioritate pe care o promovează doar Partidul Liberal. Este de la sine înțeles că dacă Georgia sau Ucraina ar fi fost state membre NATO,  Rusia nu s-ar fi implicat în politicile lor interne și nu ar fi declanșat războaie în aceste țări. Noi, Partidul Liberal,  ne-am propus să promovăm cât mai insistent aderarea la NATO și să le explicăm oamenilor importanța și necesitatea aderării la această structură. Dar, bineînțeles, pentru aceasta avem nevoie și de adoptarea unei noi Constituții”.

    Cu privire la situația din Ucraina, Mihai Ghimpu a accentuat că „pentru R. Moldova este important ca Ucraina să nu renunțe la viitorul ei european și să câștige acest război provocat de Rusia. Pentru că Federația Rusă fără Ucraina nu mai este o forță mondială, iar Kremlinul este conștient de acest lucru, de aceea și au provocat acest război! Așa cum a spus și Dorin Chirtoacă – Ucraina apără acum independența tuturor republicilor ex-sovietice!”  E.S. William H. Moser, Ambasadorul SUA în R. Moldova, a opinat că sancțiunile aplicate Federației Ruse de către SUA vor avea consecințe asupra economiei statului rus, chiar dacă V. Putin manifestă, aparent, indiferență față de ele.

    Cei doi oficiali au abordat și alte subiecte, printre care situația dinaintea campaniei electorale, activitatea PL-ului în diasporă ș.a.

    Mihai Ghimpu a transmis un mesaj de mulțumire și recunoștință Ambasadorului SUA în R. Moldova pentru susținerea acordată Republicii Moldova întru parcurgerea cu succes a drumului ei european și, întrucât la 14 septembrie va avea loc al IV-lea Congres al Partidului, l-a invitat pe E.S. William H. Moser la eveniment.

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com