• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Discursul Președintelui PL, Mihai Ghimpu, rostit pe scena din PMAN, la concertul dedicat sărbătorii naționale „Limba Noastră cea Română”

    Discursul Președintelui PL, Mihai Ghimpu, rostit pe scena din PMAN, la concertul dedicat sărbătorii naționale „Limba Noastră cea Română”

    01.09.2014  

    Bună seară, Limbă Română! Bună seara, Tinerețe!

    Ce frumoși sunteți! Ce tineri sunteți! Ce prezent aveți! Cu 25 de ani în  urmă, această piață se numea „Piața Victoriei”, iar strada –„Vladimir Ilici Lenin”. Vedeți ce timpuri trăiți?!

    Știu că nu e așa cum doriți, avem multe de făcut, dar este incomparabilă ziua de azi, cu ziua de 25 de ani în urmă, când eu ascultam nu Cătălin Josan, dar Karel Gott, sau Pugaciova. Există diferență?!

    Vreau să vă spun că nu există nimic mai scump pe acest pământ, decât limba pe care ți-o dăruiește mama. Cunoașteți că un om poate să nu mănânce 40 de zile, dar dați-mi un exemplu când un om nu a vorbit 40 de zile! Nu veți găsi... Iată de ce LIMBA maternă a fost și rămâne pâinea cea mai bună pentru orice națiune.

    Vă felicit cu ocazia aceastei sărbători și vă rog să nu uitați că e datoria voastră, a tinerei generații, să duceți mai departe aceste victorii care au fost cu greu obținute de părinții voștri. Să vă bucurați de zilele pe care le trăim și să nu uitați că această zi frumoasă, care se numește Ziua Limbii Române, trebuie „să fluture” permanent pe acest pamant, ca tricolorul! Pentru că numai așa vom fi tratați ca oameni, căci dacă nu ai Limbă, nu ai Identitate, nu ai Casă , nu ai Țară – NU AI NIMIC, NU EȘTI NIMIC!  

    Noi, în loc să ne bucurăm, în loc să vorbim frumos românește, ne place să utilizăm cuvinte rusești… Voi, generația tânără, nu aveți acest drept! Repet, au luptat, au fost bătuți, îmi amintesc cum în anii ’88-’89 îi băteau pe părinții voștri pentru că strigam „LIMBĂ!  ALFABET!”.
    Noi am apărat aceste valori, valorile naționale, noi am adus nu doar Limba și Alfabetul, noi am adus constițutional Limba Română pe acest pământ.


    Dragii mei!

    Nu există un copil care să aibă 2 mame! Cuvântul „apă”,  la Chișinău, la Cluj, la Iași, la Constanța, la Hunedoara - e acelasi! Și „apă”, și „mamă”, și „pâine”… și nu poate fi în două limbi - acolo în limba română, iar aici așa-numita moldovenească, care nu există.

    Îmbrățișați Limba Română, îmbrățișați casa părintească și să mergem înainte! Republica Moldova are doar un drum - spre identitatea noastră, spre Europa, spre binele nostru, spre viitorul pe care trebuie să-l construim împreună! Anul acesta este un an crucial, este un an în care fie ne ducem înapoi, acolo unde vrea Putin să aducă Ucraina, fie mergem acolo unde e lume civilizată, unde e cultură, unde este trai decent.

    Luptați pentru viitorul vostru! Eu vă doresc un viitor european, prosper, național și o familie sănătoasă.

    La mulți ani,  Limbă Română! La mulți ani, tinerețe!
     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com