• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Cluburile Liberale din diasporă condamnă ocupația Basarabiei

    Cluburile Liberale din diasporă condamnă ocupația Basarabiei

    01.07.2014  

    Cluburile Liberale din diasporă au comemorat ziua de 28 iunie, zi declarată prin Decretul ex-Președintelui Interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, Ziua Ocupației Sovietice. Acestea au desfășurat mai multe activități în vederea marcării acestei zile negre din istoria neamului nostru, care s-au încadrat în Caravana Libertății, acțiune organizată la nivel de republică de către Partidul Liberal.

    Astfel, Cluburile Liberale din Italia, în frunte cu responsabilul coordonator de activitatea acestora - Artur Gutium, precum și Președintele Clubului Liberal Padova – Iurie Petrachi și Președintele Clubului Liberal Venezia – Mestre – Sergiu Bondari, Clubul Liberal Paris, în frunte cu Președintele Vasile Calmațui și Clubul Liberal Geneva, în frunte cu Președintele Arcadie Târgoală, au organizat un șir de evenimente prin care au marcat Ziua Ocupației Sovietice și au comemorat victimele regimului comunist de ocupație.

    În Italia și la Geneva au fost organizate flashmob-uri, iar la Paris un miting de protest în fața Ambasadei ruse, autorizat de către poliția franceză, unde participanții cu pancarte - “Condamnăm ocupația Basarabiei ! Rusia -  retrageți armata !”, “Russian  army, go home”, “Non a l’agression russe en Moldavie !” - și-au manifestat poziția și atitudinea care condamnă dictatura comunistă, ocupația sovietică, precum și orice tip represiune împotriva unui popor și impunerea ideologiei comunist - sovietice prin teroare și forță. Acțiunea de protest a  continuat cu o rundă de discuții despre această zi tragică în istoria noastră, precum și despre evenimentele de actualitate din Republica Moldova și din regiune.

    În cadrul discuției, Artur Gutium a menționat că „Ziua de 28 iunie este o zi tragică în istoria românilor, în această zi fiind desprinsă de la patria mamă Basarabia, Bucovina de Nord şi ţinutul Herţa, urmate de nenumărate represiuni asupra poporului nostru, care aveau ca scop exterminarea acestuia şi subdezvoltarea tuturor domeniilor vieţii. Nu putem nici astăzi ignora realităţile actuale, situaţia din Transnistria, situaţia vecinilor noştri din Ucraina, care ne demonstrează, încă o dată, acţiunile fără scrupule ale Rusiei. Însă, în pofida acestei lăcomii de putere şi cotropire a Rusiei, noi am demonstrat, încă o dată, că suntem puternici prin unitatea noastră, întrunindu-ne astăzi aici, chiar fiind departe de casă, dar şi prin valorile şi principiile pe care le promovăm. Astăzi ne putem bucura şi de pasul înainte pe care l-am făcut către Uniunea Europeană pe data de 27 iunie prin semnarea Acordului de Asociere cu Uniuinea Europeană. Schimbarea situaţiei de astăzi este condiţionată de implicarea noastră, a fiecăruia dintre noi şi de memoria noastră istorică, fiindcă cei care își uită istoria, nu pot privi spre viitor.”

    Sergiu Bondari, Preşedintele Clubului Liberal Venezia – Mestre a reiterat că „Ocupaţia sovietică a Basarabiei reprezintă o nedreptate care i s-a întâmplat poporului nostru, popor cu o bogată istorie şi cultură, înrădăcinate de la începuturi pe acest pământ. Iar faptul că ne aflăm astăzi aici, departe de casă,  de familii, este direct condiţionat de regimul sovietic, regimul totalitar comunist, care a adus mereu doar regres, oriunde ar fi fost instaurat. Astăzi, putem şi vom reuşi să facem schimbarea în bine pentru a aduce Libertatea, Dreptatea, Adevărul şi Bunăstarea acasă, iar noi, cei din diasporă, trebuie să  contribuim, fiindcă suntem un factor de decizie pentru crearea unui viitor prosper european.”

    În acest context, mai mulți participanți la acțiunile de comemorare a Zilei Ocupației Sovietice, organizate de către Cluburile Liberale, şi-au expus opiniile şi viziunile despre situaţia republicii de astăzi, contextul istoric de dezvoltare şi geopolitic, precum şi situaţia Ucrainei, aducând mesaje de solidaritate şi susţinere pentru  aceasta.

    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    30 iunie 2014

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com