• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Corina Fusu – realeasă de Conferința Republicană OFL în funcția de Președintă a Organizației Femeilor Liberale

    Corina Fusu – realeasă de Conferința Republicană OFL în funcția de Președintă a Organizației Femeilor Liberale

    08.06.2014  
    Duminică, 8 iunie 2014, s-a desfășurat cea de-a II-a Conferință Republicană a Organizației Femeilor Liberale a Partidului Liberal.

    La Conferință au participat, în calitate de invitați, Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreședinte PL, Primar General al mun. Chișinău, Valeriu Munteanu, Vicepreședinte PL, Veaceslav Untilă, Vicepreședinte PL, Gheorghe Brega, Deputat PL,  precum și mai mulți președinți ai Organizațiilor Teritoriale ale Partidului Liberal.

    În cuvântul de salut adresat femeilor liberale, Mihai Ghimpu a menționat că este foarte mulțumit de activitatea OFL și că Partidul Liberal are cea mai puternică Organizație de Femei.
    „Vă mulțumesc, stimate doamne și domnișoare, pentru faptul ca ați îmbrațișat valorile liberale și le promovați. Nimic din viața aceasta dată de Dumnezeu nu s-ar mișca, n-ar sufla, dacă n-ar fi existat femeia. Femeia este tot! Și chin, și dragoste, și mișcare, dar cel mai important - femeia este viața! Dumneavoastră sunteți forța. Eu sunt foarte mulțumit de activitatea OFL și mă bucur că partidul nostru are cea mai puternică organizație de femei. Femei care-și iubesc patria, neamul, omul. Femei puternice care luptă consecvent pentru idealul național și care critică vehement tot ceea ce este rău pentru societate, pentru om.  Astăzi, mai mult ca niciodată, avem nevoie de dumneavoastră. Ne aflăm la răscruce de drumuri. Încotro ne vom îndrepta? Spre fericire, valoare, civilizație? Sau înapoi, de unde încă nu ne-am rupt, la trecutul sângeros, dureros, tragic, când ne-a fost luat tot ceea ce aveam mai scump: limba, istoria, identitatea, libertatea. Iată de ce anul acesta dumneavoastră trebuie să fiți cele mai active. Fiindcă femeile sunt mai convingătoare și nimeni nu va putea înlocui în această viață inima femeii, căci fericirea pe acest pamânt vine de la dumenavoastră. Va multumesc și vă urez mult succes!”

    În cadrul Conferinței Republicane, Corina Fusu, Vicepreședintă a PL, a prezentat raportul de activitate al Organizației și a enumerat principalele realizări ale Organizației de Femei a Partidului Liberal. Printre care realizarea parteneriatelor cu Organizaţii naţionale şi internaţionale ce au drept scop promovarea egalităţii de gen şi a democraţiei: „Clubul Politic al Femeilor 50/50, care a format traineri naționali OFL, în cadrul Programului Național “Femeile pot Reuși”.  Alți parteneri din RM sunt  „Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare”, „Centrul Internațional LaStrada”, UN WOMEN Moldova. Cu partenerii noștri am elaborat un plan pe doi ani pentru promovarea femeilor în Alegerile Parlamentare și Locale, am participat la Forumul Public: “Parteneriat pentru o Moldovă Incluzivă și Prosperă: Femeile Contează!”. La nivel Internațional OFL colaborează cu:
    1) Fundația Friedrich Naumann (FNF) este fundația pentru politici liberale din Germania care are drept scop promovarea libertății, drepturilor omului, statul de drept și democrația, activând în mai mult de 60 de țări. În colaborare cu FNF noi am desfășurat mai multe acțiuni:
    - în noiembrie 2013 a avut loc Conferința Internațională privind abilitarea economică a femeilor;
    - în mai și iulie 2013 - seminarul de instruire în „Liderism și participare comunitară”;
    - în noiembrie 2012 – „Conferința Internațională privind obstacolele și oportunitățile femeilor în Politică”;
    - în anul 2011 – instruiri pentru „Fortificarea capacităților de management a OFL” și „Identificarea metodelor de promovare a mesajelor liberale de către femeile liberale”.
    Pentru anul 2014 urmează să semnăm un Memorandum de cooperare, în care vom trasa noile direcții de colaborare.

    2) Fundația Westminster for Democracy, din Marea Britanie lucrează cu țările în curs de tranziție spre democrație. Fundatia oferă expertiză parlamentelor în curs de dezvoltare, structurilor partidelor politice și organizațiilor societății civile. Am beneficiat de instruire și sprijin în vederea încurajării femeilor să candideze la Alegerile Parlamentare și Locale în baza strategiei oferite de Liberal Democrații din Marea Britanie.
    3) International Republican Institute - organizație non-profit, nepartizana, ce promovează libertatea și democrația la nivel mondial prin sprijinirea partidelor politice să devină mai eficiente și mai prompte în interacțiunea cu electoratul,  asistă cetățenii să participe la exercițiul de guvernare, lucrează asupra sporirii rolului grupurilor marginalizate în procesul politic - inclusiv femei și tineri. OFL a primit un suport valoros din partea IRI în perioada 2008-2012: un număr considerabil de femei au fost instruite în cea ce priveşte legislaţia gender, violenţa în  familie, leadership feminin şi politic” – a menționat Corina Fusu.

    De asemenea la nivel internațional OFL face parte din:
    - Rețeaua ALDE GEN, structură în cadrului Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa ce pledează pentr egalitatea de gen și promovarea drepturilor femeilor în toate sferele din viața publică și privată. Rețeaua ALDE GEN consideră cu LIBERALISMUL este un factor esențial pentru egalitatea de gen;
    - Rețeaua Femeilor Liberalei Internationale;
    - Women’s Democracy Network (Rețeaua Femeilor pentru Democrație) ș.a.

    Dânsa a mai precizat că există mai mulți factori care contribuie la prezența redusă a femeilor în politică.  Unul din cel mai important factor ar fi amprenta deceniilor trecute, care s-au pronunţat pentru limitarea drepturilor femeilor.

    Cristina Boaghi, Secretarul coordonator al OFL, a prezentat structura OFL la nivel republican și a accentuat că tot mai multe femei aderă la Organizațiile OFL din republică, acestea devenind mai consolidate și mai organizate și datorită conferințelor și atelierelor de lucru pe care OFL le desfășoară pentru membrele OFL întru perfecționarea abilităților de lider.

    Alocuțiuni au mai avut Elena PRUS, Vicepreședintă OFL, Zoia JALBĂ, Vicepreședintă OFL, Viorica MARINA, Președinta OFL, Sect. Râșcani, mun. Chișinău, Maria BURUIANĂ, Președinta OFL Ungheni, Nina JOCOT, Președinta OFL  Briceni și Maria MIHALCENCO, Primar s. Pistruieni, Telenești.

    Primarul General al mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă, prezent la eveniment, a felicitat femeile liberale și le-a mulțumit pentru responsabilitatea și conștiinciozitatea de care dau dovadă în organizarea și desfășurarea evenimentelor PL, dar și pentru ambiția și dăruirea cu care promovează valorile liberale, naționale și europene - „DVS sunteți catalozatorul societății și asigurați progresul acesteia. Vă doresc mult curaj, susținere din partea bărbaților și putere pentru a vă realiza obiectivele. Doar împreună cu DVS, Partidul Liberal va reuși să construiască un prezent și un viitor mai bun pentru fiecare cetățean al republicii. Vă mulțumesc și vă doresc succes în tot ceea ce faceți!”

    Delegatele la Conferință au ales conducerea Organizației de Femei, astfel, în unanimitate, în funcția de Președintă OFL a fost realeasă Corina Fusu. Vicepreședinte ale Organizației Femeilor Liberale au fost alese: Elena Prus, Zoia Jalbă, Nina Jocot, Galina Saşcov, Maria Buruiana, Violeta Mehryar și Mihaela Iacob. În calitate de secretar coordonator OFL a fost aleasă Cristina Boaghi. De asemenea, Conferința a ales membrii Biroului Permanent al OFL, Consiliului OFL și Comisiei de Etică și Disciplină.

    La a II-a Conferință Republicană a Organizației Femeilor Liberale a Partidului Liberal au fost adoptate 3 rezoluții:

    - Concilierea vieții profesionale și familiale, prezentată de Cristina Boaghi;

    - Combatera și prevenirea violenței, Eugenia Iurco, Președinta OFL, mun. Chișinău;

    - Combaterea corupției, Zoia Jalbă, Vicepreședintă OFL.

    Menționăm că OFL s-a constituit în 2009 ca o structură specifică în cadrul Partidului Liberal din Republica Moldova și exprimă atât pe plan intern, cât și internațional, voința femeilor liberale de a considera egalitatea de șanse ca un principiu fundamental garantat de constituțiile societăților care pun în centrul politicii de afirmare drepturile omului.

    Misiunea OFL este sprijinirea, elaborarea și punerea în aplicare a politicilor privind egalitatea de gen în cadrul Partidului Liberal, Parlamentului și Guvernului RM; atragerea mai multor femei pentru a fi membre active în cadrul Partidului Liberal și în sfera publică, încurajarea acestora să-și valorifice pe deplin potențialul  pe care îl au.

    Scopul OFL este promovarea valorilor liberale, a programului, activităților şi preocupărilor PL în rândul femeilor din Republica Moldova, de atragere şi susţinere a femeilor în structurile PL pe baza competenţei şi a competiţiei deschise.

    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    8 iunie 2014


Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com