• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Consiliul Republican al PL s-a convocat în ședință

    Consiliul Republican al PL s-a convocat în ședință

    12.04.2014  
    Sâmbătă, 12 aprilie 2014, Consiliul Republican al PL s-a convocat în ședință.

    Ședința a fost deliberativă și a avut urmatoarea ordine de zi: amânarea datei Congresului Republican al PL; activitatea Organizațiilor Teritoriale ale PL, inclusiv activitatea OFL și TL; constituirea și activitatea  Cluburilor  Liberale peste hotarele republicii și poziția PL în legătură cu protestele pedagogilor.

    Cu referire la modificarea datei Congresului PL, Mihai Ghimpu a argumentat: „ În urma discuțiilor la ședința Biroului Politic s-a hotărât de a propune Consiliului Republican amânarea datei Congresului din următoarele considerente – la data de 25 mai vor avea loc Alegerile Parlamentare Europene, iar al doilea motiv este situația social-politică din republică.  Întrucât noi,  liberalii,  ne-am asumat schimbarea până la capăt, iar în problema de integrare noi suntem partidul luptăm și muncim de mai mulți ani decât foștii colegi de Alianță , fapt demonstrat și prin acțiunile noastre, dar și prin activitatea parlamentară a Deputaților PL, cu atât mai mult că  noi primii am lansat sloganul „Un primar tânăr, o capitală europeană”  și am câștigat alegerile municipale în 2007, apoi, datorită acestei victorii, a fost posibilă crearea AIE-1 și AIE-2,  nu putem trece ușor peste ceea ce se întâmplă în repulică.
    Din aceste considerente este mai bine ca Congresul al IV-lea al PL să aibă loc la data de 14 septembrie 2014,  cu atât mai mult că până în septembrie va semnat și Acordul de Asociere – pas extrem de important pentru  viitorul european  al republicii”.

    Consiliul Republican a votat, unanim, Proiectul de hotărâre  cu privire la amânarea datei desfășurării Congresului PL.

    În continuare, Corina Fusu, Vicepreședinte PL, Președinta Organizației Femeilor Liberale a informat Consiliul despre activitatea OFL în teritoriu și a precizat că Organizația Femeilor Liberale se va convoca în Conferința Republicană la 8 iunie 2014, până atunci se desfășoară Conferințele OFL în structurile teritoriale ale PL.

    Anatol Șalaru, Prim-vicepreședinte PL, a informat membrii Consiliului despre constituirea și  activitatea Cluburilor Liberale peste hotarele republicii – „Trebuie să mobilizăm diaspora pentru  a înclina balanța în favoarea partidelor democratice.  Nu este ușor să realizăm acest lucru, cetățenii sunt dezamăgiți, mai ales din cauza privatizării BEM și concesionării Aeroportului Internațional Chișinău, iar acum ei au zis că văd  diferența dintre PL și celelalte partide care profită de putere, fapt care trebuie să ne stimuleze să muncim și mai mult.
    Avem o activitate productivă peste hotare, avem constituite Cluburi Liberale în Milano, Padova, Bologna, Brescia, Venetia-Meste  etc.
    În urma întâlnirilor pe care le-am avut cu cetățenii RM aflați peste hotare, indiferent că sunt sau nu membri ai PL, aceștia au menționat că participarea lor la vot depinde de numărul secțiilor de votare deschise peste hotare. Deputații PL trebuie să convingă actuala Coaliție de guvernare  ca Guvernul să deschidă  secții de votare, astfel,  fiecare cetățean RM aflat peste hotare să poată vota în aceleași condiții cu cei aflați în republică. De exemplu: într-un oraș unde locuiesc aproximativ 10 mii de cetățeni cu drept de vot trebuie să fie deschise 3 secții de votare, iar dacă sunt 20 de mii – 6 secții ș.a.m.d.”

    Anatol Șalaru a mai menționat că a fost creată Asociația Cluburilor Liberale în Italia, care  munceste asupra proiectului „Moldova, eu vreau să votez”. Prim-vicepreședintele PL a informat că  cetățenilor aflați peste hotare le-a fost  greu să voteze la alegerile din 2009 -2010, întrucât au fost  nevoiti să se deplaseze la distanțe mari, ceea ce presupune și cheltuieli, iată de ce este nevoie ca să fie deschise mai multe secții de votare , mai ales că diaspora are un rol decisiv în continuarea cursului european al republicii.

    Prim-vicepreședintele Șalaru a vorbit și despre necesitatea creării condițiilor pentru ca cetățenii să revină acasă și să investească în R Moldova. Iar aici PL trebuie să vină cu un șir de propuneri legislative care ar motiva cetățenii să revină acasă.


    Ion Cebanu, Președintele TL, a accentuat că Organizația de Tineret este în continuă creștere, echipele TL din teritoriu se consolidează și se implică în diferite activități - „Organizația de Tineret  este mai organizată, dar încă avem multe rezerve, trebuie să muncim și mai mult, să ne implicăm, să demonstrăm că ne pasă de viitor”.
    În acest sens, Președintele PL a accentuat că eforturile PL-ului sunt pentru a crea un viitor liber și mai bun tinerilor, întrucât și de ei depinde ziua de mâine, iată de ce tineretul trebuie să fie receptiv, să fie activ și să participe la soluționarea problemelor societății.
     
    În legătură cu protestele pedagogilor care au loc în această perioadă, Consiliul Republican  PL a susținut, unanim, cerințele pedagogilor care participă la proteste. Mai mult decât atât, Conducerea PL a anunțat că va organiza o Conferința de presă  în care va dezvolta acest subiect.

    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    12 aprilie 2014
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com