• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Deputații PL au înaintat un Proiect de Lege pentru modificarea și completarea Regulamentului Parlamentului

    Deputații PL au înaintat un Proiect de Lege pentru modificarea și completarea Regulamentului Parlamentului

    28.02.2014  
    Astăzi, 28 februarie 2014, Deputații PL - Mihai Ghimpu, Corina Fusu, Valeriu Munteanu și Gheorghe Brega - au înaintat cu titlu de iniţiativă legislativă proiectul de Lege privind modificarea legii cu privire la modificarea și completarea Regulamentului Parlamentului, adoptat prin Legea nr. 797-XIII din 2 aprilie 1996.

    Deputații PL argumentează că prezentul proiect de lege vine să contribuie la îmbunătăţirea procesului legislativ prin înlăturarea unor omisiuni semnificative pentru exercitarea democratică a puterii în unica autoritate legislativă a statului — Parlamentul Republicii Moldova.

    Prin acest proiect, Deputații PL au propus ca la articolul 88, alineatul (1), înainte de ultima propoziţie se introduce o propoziţie nouă având următorul conţinut: „Rezultatul numeric al votului deschis prin mijloace electronice se afişează instantaneu pe panouri informaţionale în sala de şedinţe a Parlamentului”, iar la articolul 89, alineatul (2) se completează în final cu următoarele cuvinte: „şi are următoarele semnificaţii: „pentru”, „contra” sau „abţinere” ”.

    În nota informativă, Deputații Partidului Liberal au accentuat: „Completările propuse la Regulamentul Parlamentului sunt necesare pentru asigurarea transparenţei decizionale, prin afişarea rezultatelor votării prin mijloace electronice pe un panou informaţional, disponibil spre vizualizare persoanelor care se află în sala de şedinţe a Parlamentului sau reprezentanţilor mass-media. Astfel, cetăţenii Republicii Moldova vor dispune de un mecanism eficient de monitorizare a activităţii deputaţilor, atât prin prisma activismului legislatorilor, cât şi prin prisma raporturilor cantitative în cadrul procedurii de vot. În aceeaşi ordine de idei, afişarea publică a rezultatelor votării va exclude abuzurile de drept şi va permite depistarea precoce a ilegalităţilor comise în sala de şedinţe a Parlamentului, precum şi va contribui la excluderea situaţiilor de conflict, care implică uneori renumărarea voturilor”.

    Deputații PL au mai sublininiat că pentru a asigura o deplină funcţionalitate a mecanismelor democratice este indispensabilă şi corectarea unei lacune legislative involuntare, referitoare la prevederea legală a semnificaţiilor votării prin includerea în textul Regulamentului Parlamentului a stipulărilor exprese privitoare la posibilităţile de exprimare a votului: „pentru”, „contra” sau „abţinere”.


    Vedeți aici Proiectul de Lege



    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    28 februarie 2014
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com