• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Deputații PL sesizează CC pentru a apăra drepturile nou-născuților

    Deputații PL sesizează CC pentru a apăra drepturile nou-născuților

    24.02.2014  
    Astăzi, 24 februarie 2014, Conducerea Partidului Liberal a susținut o conferință de presă cu tema: Politica antisocială a Coaliției „ProEuropene”. La conferință au participat: Deputatul Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal, Deputații Corina Fusu, Vicepreședinte PL și Valeriu Munteanu, Vicepreședinte PL și Veronica Herța, Vicepreședinte al Partidului.

    Președintele Partidului Liberal a amintit că la 23 decembrie 2013, a fost votată Legea nr.332 pentru modificarea și completarea Legii nr. 289-XV din 22 iulie 2004, privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale.

    Mihai Ghimpu a anunțat că Deputații PL au scris o sesizare la Curtea Constituțională, care va fi depusă astăzi, și solicită controlul constituţionalităţii cu declararea neconstituţională a prevederilor Legii nr. 332 din 23.12.2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 289-XV din 22 iulie 2004 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale, în partea ce se referă la riscurile sociale asigurate ca maternitatea şi creşterea copilului, astfel precum sunt indicate în art. 1 alin. (2) din Legea nr. 289 din 22.07.2004 şi, implicit, normele referitoare la tipurile de indemnizaţii sociale prevăzute la art. 5 alin. (1) lit. d) şi f) din Legea nr. 289 din 22.07.2004 şi anume indemnizaţia de maternitate şi indemnizaţia pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani.

    „Este cunoscut faptul că în Republica Moldova mortalitatea depășeste natalitatea, în astfel de situații, Guvernul/statul trebuie să întreprindă acțiuni de încurajare a natalității, iar la noi ce face Coaliția?  Înjumătățește îndemnizația de maternitate și cea pentru creșterea și îngrijirea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani. Aceasta este o dovadă în plus că actuala guvernare este departe de interesele cetățenilor. Constituția R. Moldova nu admite să iei un drept obținut și avem și o hotărâre a Curții Constituționale în acest sens că dreptul obținut nu poate fi luat, iar Coaliția asta a făcut, prin urmare, a încălcat Constituția.
    Considerăm că aceasta este o politică antisocială! În situația când mortalitatea depășește natalitatea, Guvernul/statul, cu atât mai mult puterea democratică, trebuie să creeze condiții ca familiile tinere să aibă nu doar un copil, ci atât cât doresc ei. Noi condamnăm astfel de acțiuni antisociale de a economisi pe contul nou-născuților”, a menționat Președintele Mihai Ghimpu.

    Veronica Herţa a atras atenţia asupra aspectelor negative ale respectivei Legi asupra bugetului de stat, dar, mai grav, asupra viitoarelor mămici, şi a subliniat diferenţele şi schimbările care se vor realiza după ce Legea va intra în vigoare - „Prevederile acestei legi înjumătățesc practic îndemnizația de maternitate și cea pentru creșterea și îngrijirea copilului până la 3 ani. Dispozițiile contestate vor servi temei pentru achitarea salariilor în plic, implicit evaziunea fiscală la toate tipurile de impozite, inclusiv contribuțiile de asigurări sociale”.

    Corina Fusu a menționat că puterea Republicii Moldova,  adică Coaliția care „reprezintă voința poporului” a decis să economisească pe seama copiilor. „Puterea în loc sa lupte cu coruptia, folosirea banilor publici în interese personale, în loc să facă privatizările prin licitație și transparență(Banca de Economii, Aeroportul),  a decis că e mai simplu sa iei de la copiii nou-născuți pentru a suplini bugetul de stat.  Coaliția de guvernare prin acțiunile sale subminează natalitatea și pune în pericol viitorul societății”, a mai accentuat Corina Fusu.

    În continuare, Valeriu Munteanu a enunțiat că în pofida faptului că această lege a fost scrisă în termeni sofisticați, unele prevederi sunt neconstituționale, iar Deputații care au votat fie nu au remarcat neregularitățile, fie au permis conștient să se realizeze aceste încălcări.
    „Această reglementare vine în contradicție și cu dispozițiile art. 54 din Constituție, potrivit căruia în R. Moldova nu pot fi adoptate legi care ar suprima sau ar diminua drepturile și libertățile fundamentale ale omului și cetățeanului, iar exercițiul drepturilor şi libertăţilor nu poate fi supus altor restrângeri decât celor prevăzute de lege, care corespund normelor unanim recunoscute ale dreptului internaţional şi sunt necesare în interesele securităţii naţionale, integrităţii teritoriale, bunăstării economice a ţării, ordinii publice, în scopul prevenirii tulburărilor în masă şi infracţiunilor, protejării drepturilor, libertăţilor şi demnităţii altor persoane, împiedicării divulgării informaţiilor confidenţiale sau garantării autorităţii şi imparţialităţii justiţiei. Dispoziţiile contestate ale Legii nr. 289 din 22.07.2004, în redacţia Legii nr. 332 din 23.12.2013, prin care indirect și neargumentat se cenzurează dreptul persoanei la muncă (anterior nașterii cât și în perioada de trei ani după naștere), încalcă în mod flagrant dispoziţiile art. 54 din Constituţie.
    Prin dispoziţiile legale contestate sunt afectate drepturi fundamentale, precum dreptul la muncă şi la protecţia socială a muncii şi dreptul la un nivel de trai decent, iar acestea sunt drepturi complexe care includ şi dreptul la salariu şi dreptul la condiţii rezonabile de viaţă, care să asigure un trai civilizat şi decent cetăţenilor.
    Or, aplicarea dispoziţiilor legale contestate, care indirect obligă la încetarea relaţiilor de muncă până le depunerea cererii de acordarea a indemnizaţiei de maternitate, are ca efect imediat încetarea raporturilor de serviciu cu pierderea tuturor drepturilor salariale aferente.
    Noi, Deputații PL, mergem la CC și solicităm examinarea în regim de urgență a sesizării, astfel ca pâna la intrarea în vigoare a Legii să tranșăm neconstițuionalitatea unor prevederi din aceasta lege” – a informat Valeriu Munteanu.

    În sesizarea adresată Curții Constituționale, autorii Sesizării – Mihai Ghimpu, Corina Fusu, Valeriu Munteanu și Gheorghe Brega, solicită Înaltei Curți declararea neconstituţională a prevederilor Legii nr. 332 din 23.12.2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 289-XV din 22 iulie 2004 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale, în partea ce se referă la riscurile sociale asigurate ca maternitatea şi creşterea copilului, şi anume indemnizaţia de maternitate şi indemnizaţia pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani.

    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    24 februarie 2014
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com