• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  DECLARAȚIE de susținere a voinței cetățenilor din Ucraina pentru aderarea la Uniunea Europeana

    DECLARAȚIE de susținere a voinței cetățenilor din Ucraina pentru aderarea la Uniunea Europeana

    22.02.2014  
    DECLARAȚIE
     de susținere a voinței cetățenilor din Ucraina pentru aderarea la Uniunea Europeana

    rostită în Plenul Parlamentului RM în sedinta din 21 februarie 2014


    Partidul Liberal este alături de poporul Ucrainei care, timp de 3 luni, cu mut stoicism, curaj, demnitate și jertfire de sine, își apără dreptul la Libertate, dreptul de a-și decide soarta și viitorul copiilor.

    Pe 21 noiembrie 2013, cetăţenii s-au adunat în număr foarte mare, după ani de apatie politică, în numele unei idei: ideea de modernizare şi europenizare a Ucrainei. Poți lupta cu dorință de putere, de avere, de cotropire, de acaparare… Niciodată nu poți îngenunchea un popor dornic de Libertate și Adevăr. Ucrainenii spun sus și tare ca nu mai doresc să fie vasalii Moscovei, să se închine în fața lui Putin și Medvedev, care sunt adevărații designeri  ai masacrului îndreptat împotriva Ucrainei, doar din simplul motiv că ucrainenii doresc a fi în Europa, unde Legea se respectă, iar oamenii de stat nu împușcă în cetățenii pașnici.

    Condamnăm decizia guvernării din Ucraina, a Președintelui Ucrainei, Victor Ianukovici, de a aplica forța brută, forța armată împotriva cetățenilor pașnici, a tinerilor și femeilor. Pe conștiința oficialilor din Ucraina va fi moartea celor 100 de cetățeni, plecați din viată de timpuriu, pe constiinta lor  vor fi lacrimile mamelor, soțiilor, fraților, surorilor care și-au pierdut oamenii dragi.

    Salutăm decizia Comunității Europene și a Statelor Unite ale Americii de a impune sancțiuni împotriva oficialilor ucraineni responsabili pentru violența împotriva manifestanților.

    Salutam decizia Radei Ucrainei, a celor 236 de deputai ucraineni care au votat ieri, seara tarziu, pentru încetarea focului, interzicerea utilizării armelor, revenirea forţelor de ordine în cazarme şi eliberarea celor arestaţi în timpul protestelor.

    Protestele au început ca reacție la refuzul Președintelui Ianukovici, cu o saptamana înainte de Summit-ul de la Vilnius, de a semna cu UE Acordul de Asociere, care ar fi însemnat asumarea politică de a se rupe de trecutul sovietic, de a se îndeparta de un regim autoritar și corupt. Oamenilor li s-a facut rusine de lașitatea Președintelui și au ieșit în stradă, înfruntând  gerul, întunericul și nesimțirea guvernantilor.

    Poporul Ucrainei și-a demonstrat clar opțiunea, ieșind cu zecile de mii pe Euro-Maidan, chiar după atacurile „Berkut”, după raidurile lunetiștilor și zecile de morți. Cei care au venit pe „Maidan”, au venit să-i spună lui Ianukovici că sunt gata să moară, decât să fie robi.
    Cei care au ieșit în noaptea de 18 februarie pe Maidan, au venit să spună ca sunt gata să-și dea viața pentru Libertate și Adevăr, au venit să spună că voința poporului nu poate fi călcată în picioare! Datorită curajului lor, Ucraina nu s-a scufundat în valul represiilor și a totalitarismului.

    Chiar dacă societatea e divizată, chiar dacă divergențele între viziunile acestor două tabere sunt profunde, Puterea dispune de suficiente instrumente pentru a nu admite confruntări brutale și vărsări de sânge. Dacă a fost dată comanda de a folosi forța agresivă și armele, înseamnă că cei de la GUVERNARE sunt lipsiți de responsabilitate și se conduc de interese meschine.

    Regimul lui Ianukovici a mers prea departe, desconsiderând Forța și Voința Poporului.

    Acum câteva ore, Președintele Ucrainei a anunțat că va iniția revenirea la Constituția din 2004, care prevede limitarea atribuțiilor Președintelui în favoarea Parlamentului și va anunța alegeri prezidențiale aniticipate.

    Regretăm că înțelegerea incorectă din partea guvernanților a Statului de Drept a fost acoperită de martirii poporului ucrainean.  Poporul, prin mari jertfe, a câștigat!  

    Exemplul Ucrainei este o lecţie pe care nu o putem trece cu vederea: Moscova niciodată nu doarme când e vorba de independenţa adevărată a fostelor Republici Sovietice.

    Considerăm că opțiunea europenă pentru Republica Moldova şi Ucraina  este cea mai bună cale de dezvoltare care va oferi un viitor mai bun cetățenilor nostri.

    Corina Fusu, deputat PL, Vicepresedinta PL



    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    22 februarie 2014
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com