• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  PL a înaintat un Proiect de Lege privind excluderea Başkanului Găgăuziei din componenţa Guvernului

    PL a înaintat un Proiect de Lege privind excluderea Başkanului Găgăuziei din componenţa Guvernului

    04.02.2014  
    Astăzi, 4 februarie 2014, PL a înaintat cu titlu de iniţiativă legislativă proiectul de Lege a Parlamentului pentru modificarea articolului 14 din Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei (Gagauz-Yeri) nr. 344 din 23 decembrie 1994.
    În nota informativă a Proiectului de Lege, Deputaţii Liberali argumentează că Başkanul unităţii administrative Găgăuzia are la dispoziţie un sistem complet de mijloace legale pentru a-şi îndeplini obligaţiile, încadrarea în calitate de membru din oficiu al Guvernului nefiind justificată la etapa actuală. Astfel, majoritatea prerogativelor esenţiale atribuite membrilor Guvernului, sunt disponibile autorităţilor Găgăuziei în baza altor acte legislative în vigoare, inclusiv a Constituţiei Republicii Moldova.
    La fel, în Republica Moldova există suficiente instrumente pentru promovarea politicilor sau intereselor unor grupuri etnice conlocuitoare, în mod special pentru etnia minoritară găgăuză, inclusiv autonomie administrativă şi fiscală sporită.

    "Implicarea nemijlocită a Bașkanului unității administrative Găgăuzia în acțiunile ilegale de organizare a așa zisului referendum din 2 februarie, acțiuni subversive îndreptate împotriva suveranității, integrității teritoriale, a valorilor democratice și a ordinii de drept în Republicii Moldova, reprezintă un argument irecuzabil pentru excluderea acestuia din componența Guvernului Republicii Moldova.
    Având în vedere argumentele de mai sus, precum şi principiile constituţionale ale Republicii Moldova, printre care şi egalitatea cetăţenilor în faţa legii şi a autorităţilor publice, considerăm injustă atribuirea prerogativelor excesive unor reprezentanţi ai unor grupuri minoritare, fapt care urmează a fi remediat prin prezentul proiect de lege", se menţionează în proiect.

    Autorii proiectului sunt: Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Corina Fusu şi Gheorghe Brega.

    Aici puteţi vedea Proiectul de Lege
    Departamentul Imagine şi Comunicare al PL
    4 februarie 2014
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com