• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Corina Fusu - „A sosit momentul să ne revizuim perceperea rolului bărbaților și femeilor în societate”

    Corina Fusu - „A sosit momentul să ne revizuim perceperea rolului bărbaților și femeilor în societate”

    28.11.2013  
    Deputata Corina Fusu, în contextul Summit-ului anual al Forumului Global al Femeilor din Parlament, participă în calitate de vorbitor la panelul „Fortificarea participării Politice a femeilor: Planul de Acţiuni Global câştigă cu Femeile - zece ani mai târziu”.

    La acest panel au mai participat și Susan Markham, Director, Participarea Politică a Femeilor Institutul Naţional Democratic (NDI),  Eygló Harðardóttir, Ministrul Protecţiei Sociale şi Domestice, Islanda; Lourdes Ciuro I Buldo, Deputată Catalonia; Deputata Fuziah Binti Salleh Malaesia, Vicepreşedinte al Grupului Parlamentar al Femeilor din Malaiesia; Deputata Bahia Hariri, Preşedinta Fundaţiei  Hariri Foundation, ex-Ministrul Educaţie.

    În discursul ei, Corina Fusu a abordat problema emancipării femeilor, punctând politicile necesare de a fi elaborate și implementate în scopul de a nu pierde cel mai important factor determinant al competitivitătii fiecărei țări - talentul oamenilor săi, aptitudinile, educația si productivitatea forței de muncă, cu atât mai mult că femeile reprezintă jumătate din potentialul de talent din întreaga lume.

    Corina Fusu a mai precizat că promovarea femeilor presupune un Guvern onest și un nivel mai scăzut al corupției , consolidarea păcii, precum și evoluții pozitive în domeniul educației, infrastructurii și sănătății.
    „Discuțiile despre egelitatea de gen, care se poarta tot mai frecvent în lume, vorbesc despre faptul că a sosit momentul să ne revizuim perceperea rolului bărbaților și femeilor în societate. Asta nu înseamană că ne poziționăm în tabere diferite, asta înseamnă că a venit timpul să spargem stereotipurile tradiționale, asta înseamă că secolul XXI vine cu noi valori și noi viziuni.
    Lumea se schimbă, trăim era când democrația, drepturile omului, valori ca toleranța, negocierile, compromisurile vin să înlocuiască agresiunea. Se discută foarte aprins la tema cotelor, adică reprezentarea obligatorie a femeilor și bărbaților în proporție de cel putin 40 la sută în diferite structuri politice importante. Este o Directivă Europeană.
     Introducerea cotelor de gen ( acțiune de discriminare pozitivă) este  un instrument eficient în promovarea egalității de gen într-o societate modernă sau, dimpotrivă, un mijloc ce  privează cetătenii de drepturile lor individuale?”, mai menționează Corina Fusu în discurs.

    Deputata punctează că o participare echilibrată de gen în funcţiile de conducere politică și de luare a deciziilor este o chestiune de justiție - femeile reprezintă jumătate din populatia lumii și sunt o componentă esențială a oricărei guvernări care pretinde a fi legitimă, reprezentativă , receptivă și democratică.

    Aici puteți vizualiza întregul discurs
    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    28 noiembrie 2013
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com