• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Conferința Internațională organizată de OFL și-a încheiat lucrările

    Conferința Internațională organizată de OFL și-a încheiat lucrările

    02.11.2013  
    Astăzi, 2 noiembrie 2013, Organizația Femeilor Liberale, cu sprijinul Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Europa de Sud, a organizat cea de-a doua ediție a Conferinței Internaționale: „Abilitarea economică a femeilor pentru o societate durabilă”.

    La Conferință au participat Experți Internaționali, Experți Naționali, femei liberale de succes din Republica Moldova și femei implicate în afaceri.

    În cea de-a doua sesiune a Conferinței, participantele au avut ocazia să discute cu Excelența Sa, D-na Irmgard Schwaetzer, Ex ministru al Federaţiei Germane, Expertă în domeniu, care a accentuat importanța abilitării economice a femeilor pentru asigurarea progresului într-o societate, precum și oportunitățile pentru independența economică a femeilor din Republica Moldova. „Este foarte important ca femeile să fie abilitate din punct de vedere economic, întrucât implicarea lor activă în procesele decizionale în sferele de activitate socială, economică, politică etc, asigură un progres stabil al societății și asigură evoluția acesteia.  Trebuie să depășim stereotipul conform căruia responsabilitatea de creștere și educare a copiilor îi revine doar femeii,  aceasta este o datorie atât a bărbatului, cât și a femeii.  În toate companiile unde femeile și barbații sunt responsabili în egală măsură de reabilitarea acestei companii, succesul este mult mai mare decât când aceste responsabilități și funcții de conducere le revin doar bărbaților, iar acest lucru a fost demonstrat de multe studii ample. Societatea are nevoie de implicarea activă și directă a femeilor în economie și în politică, iar statul ar trebui să creeze cadrul necesar pentru a oferi femeilor posibilitatea de a participa la procesele decizionale, singurul criteriu de care ar trebui să se țină cont este calificarea, și nu genul.
    Fiecare dintre noi are aceleași drepturi, acesta este începutul oricarei democrații liberale, iată de ce nu trebuie să tolerăm discriminarea de gen”, a punctat Excelența Sa, Dr. Irmgard Schwaetzer.

    O altă personalitate notorie care a participat la conferință a fost Excelența Sa, D-na Flo Clucas, Consilier fonduri UE pentru primarul din Liverpool, Președinte ALDE, Rețeaua pentru Egalitatea de gen. D-na Flo Clucas a precizat care sunt perspectivele din exterior cu privire la abilitarea femeilor în afaceri la nivel internațional și în UE și cum poate fi Integrarea în Uniunea Europeană un factor important de stimulare pentru femei în afaceri.
    În prezentarea Excelenței Sale, D-na Flo Clucas a accentuat: „Sunt fericită să fiu aici, am mai fost aici și mă bucur enorm să vă revăd.  Astăzi, din păcate, suntem într-o situație când în marea parte a Europei șomajul în rândurile femeilor este extrem de mare, chiar și la cele cu vârste între 25-35 de ani”.
    D-na Flo Clucas a adus în discuție problema egalității de gen în toata Europa și a menționat importante Programe de lansare a femeilor în afaceri, precum și implicarea acestora în economie, politică etc.  Excelența Sa a accentuat și acțiunile de încurajare pe care le-a realizat pentru femei ca să devină personalități politice cu putere decizională și a vorbit despre folosirea eficientă a potențialului pentru dezvoltarea  personală a fiecărei femei și a afacerii pe care dorește să o dezvolte aceasta.
    „Faceți lucrurile să se întâmple! Nu aceptați „NU” ca răspuns! Treceți la acțiuni, pentru că meritați!”, a punctat D-na Flo Clucas.

    În cadrul Conferinței și-au împărtășit experiențele: Olga Patlati, Președintele Asociației Obștești „Onoarea și Drepturile Femeii Contemporane”; Mila Ghițu, consultant financiar independent; Viorica Marina, Președinte OFL sect. Râșcani; Natalia Gudima, SRL Profisistem, Lilia Mosoreti, Proprietară de restaurant, Bălți; Angela Chelaru, Proprietară a mărcii comerciale „Fresh&Joy”; Clara Sava, Proprietară Pizza Ialoveni; Veronica Butnaru, Proprietară a unui atelier de croitorie; Natalia Vrabie, Președinte de onoare, BC Moldova Agroindbank; Aliona Grossu, Președinte CI „La Strada” și Olga Melniciuc, Președintele Camerei Tinerilor Antreprenori(JCI Chișinău) și manager de program Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare.

    Sesiunile Conferinței au fost moderate de Zoia Jalbă, vicepreședinte OFL, Eugenia Iurco, Coordonator de Programe OFL, Cristina Boaghi, secretar general OFL și Mariana Buruiană, Președinte OFL sect. Buiucani, Chișinău.

    La sfârșitul Conferinței, Corina Fusu, Deputat, Președintele OFL, Vicepreședinte PL, a precizat: „Sunt sigură că particpantele la această Conferință vor avea curaj să înceapă o afacere în localitatea lor. Vreau să le mulțumesc tuturor, în mod deosebit, Doamnelor Experte - D-na Irmgard Schwaetzer, Ex ministru al Federaţiei Germane și D-na Flo Clucas , Președintă ALDE, Reţeaua pentru Egalitatea de  gen, care sunt niște personaltăți de excepție de la care noi putem doar să luăm exemplu. Vreau, de asemenea, să le mulțumesc experților noștri naționali, doamnelor noastre din domeniul afacerilor care au participat și, bineînțeles, D-lui Daniel Kaddik, Directorul Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Europa de Sud, cu ajutorul căruia am organizat această Conferință. Va mulțumesc și nu uitați că femeile din Republica Moldova sunt capabile de lucruri mărețe, trebuie doar să valorificăm acest potențial”.

    În mesajul de încheiere,  D-na Irmgard Schwaetzer a conchis: „Aș dori să le mulțumesc tuturor participantelor  care au prezentat proiecte și ne-au vorbit despre experiența D-lor.  Am auzit multe istorii convingătoare, exemple de curaj, idei inovatoare care trebuie materializate cu mult angajament. Noi, liberalii, spunem că este important să fii autodeterminat, și pentru aceasta trebuie să te respecți, să fii organizat și să-ți asumi responsabilitățile. Plec acasă cu multe impresii pozitive și vă multumesc pentru tot”.

    D-na Flo Clucas a precizat: „Văd în această sală liderii de azi, dar și cei de mâinei! Repet, niciodată să nu vă fie teamă de cuvantul „NU”, chiar dacă cineva spune „Nu”, în nici un caz nu vă opriți, mergeți mai departe și realizați-vă visele”.

    Ultimul cuvânt l-a avut D-nul Daniel Kaddik, Directorul Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Europa de Sud, care a accentuat: „ Credeți în propriile forțe, în potențialul pe care îl aveți, pentru că meritați să culegeți fructele acestei vieți. Există mult risc, dar însăși viața e un risc, nu trebuie să ne fie frică să ne asumăm riscurile. Folosiți șansele și nu lăsați ideile să se prăfuiască în mințile dvs, realizați-le!”


    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    2 noiembrie 2013
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com