• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Conferința Internațională: „Abilitarea economică a femeilor pentru o societate durabilă” a ajuns la a II-a ediție

    Conferința Internațională: „Abilitarea economică a femeilor pentru o societate durabilă” a ajuns la a II-a ediție

    02.11.2013  
    Astăzi, 2 noiembrie 2013, la Leogrand Convention Center (Sala de şedinţe “Begonia”) are loc  Conferința Internațională: „Abilitarea economică a femeilor pentru o societate durabilă”, care în acest an este la cea de-a II-a ediție.

    Conferința este organizată de OFL(Organizația Femeilor Liberale), cu sprijinul Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Europa de Sud. Lucrările Conferinței au început la ora 9-00 și vor continua pe tot parcursul zilei de 2 noiembrie, cu participarea mai multor femei de succes din republică și din afara ei.

    În cuvântul de salut, Corina Fusu, Deputat, Vicepreședinte PL, Președintele Organizației Femeilor Liberale (OFL), a menționat: „Este cea de-a doua Conferință Internațională pe care OFL o organizează cu sprijinul Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Europa de Sud, iar cu această ocazie îi mulțumesc D-lui Daniel Kaddik, Directorul  Fundaţiei . Cunoaștem că UE are o directivă mai veche, din 2008, prin care recomandă țărilor ca prezența în politică a femeilor și a bărbaților să nu fie mai mica de 40%. O noua directivă a Consiliului Europei (din 2011), recomandă ca în structurile de conducere a întreprinderilor mari să nu fie mai puțin de 40% femei și, respectiv, bărbați.  Am invitat la aceasta conferintă și colegele noastre din România, Organizația Femeilor Liberale din România, de asemenea, am primit un mesaj de salut pentru aceasta Conferință din partea D-nei Margaret de Vos van Steenwijk, Președintele Rețelei Internaționale a Femeilor Liberale. Le mulțumim pentru prezență Experților invitați: Dr. Irmgard Schwaetzer, Ex ministru al Federaţiei Germane și  Flo Clucas , Președinte ALDE, Reţeaua pentru Egalitatea de  gen. Sper să învățăm multe și să aplicăm aceste cunoștințe pentru a aduce schimbarea în bine în societatea noastră ”.

    Ulterior, Corina Fusu a dat citire mesajului transmis de Excelența sa, D-na Margaret de Vos van Steenwijk, Președintele Rețelei Internaționale a Femeilor Liberale. În mesajul său, D-na Margaret de Vos van Steenwijk a menționat: „A fost o mare onoare să fiu invitată la Conferința Internațională: „Abilitarea economică a femeilor pentru o societate durabilă” și regret că Rețeaua Internațională a Femeilor Liberale nu a putut să fie reprezentată acolo din cauza circumstanțelor […]
    Este important ca Guvernul sa întreprindă toate măsurile posibile ca să încurajeze femeile să se implice activ în sfera economică, intrucât femeile sunt capabile să participle la procesele decizionale în domeniul economic în mod egal ca și bărbații. Legile nu fac diferență de gen și ele ar trebui să ofere șanse egale atât bărbatilor, cât și femeilor. Rețeaua Internațională a Femeilor Liberale încurajează ca aceste schimbări de implicare a femeilor în procesele decizionale să se realizeze și în societatea dvs, pentru că aceasta este, cu siguranță, cea mai bună cale spre o societate durabilă și prosperă. Sper să avem o frumoasă colaborare cu Organizația Femeilor Liberale din Republica Moldova! Mult succes!”

    Cuvânt de salut a avut și Deputatul Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal, în care a punctat: „Le mulțumesc, de la bun început, tuturor celor care au contribuit ca astăzi să vă întruniți la această Conferință și sunt sigur ca veți discuta lucuri utile și interesante. În mod deosebit,  vreau să mulțumesc Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Europa de Sud, care nu de 1 an este alaturi de noi și, desigur, le mulțumesc Excelențelor Lor, Doamnelor Irmgard Schwaetzer din Germania și Flo Clucas, Marea Britanie, care au venit în calitate de experți. Sunt  Doamne cu experiență, inteligente, femei de succes, de la care avem multe de învățat.
    În aceasta perioadă de tranziție a Republicii Moldova, care durează mai mult de 20 de ani, am înțeles că anume femeile pot fi motorul dezvoltării societății. La fel cum în familie nu totul depinde doar de femeie sau doar de bărbat, așa este și în politică și în celelalte sfere de activitate. Viața poate fi dulce, dar și amară și fiecare muscă fie din marul dulce, fie din cel amar. Îmi doresc să alegeți întotdeauna mărul cel dulce! Sper să reușim să demonstrăm că noi, liberalii, care sunt de fapt motorul evoluției, suntem cei care mișcăm societatea.  Căci, ce-ar face societatea, dacă nu ar fi liberalii și, mai ales, femeile liberale? Dar ce-am fi noi, bărbații, fără femei? Niște simpli pietoni. Sper că multe dintre dvs să ajungă să devină deputați, miniștri, președinte, prim-ministru etc.  O femeie este mai repsonsabilă decât un bărbat, iar fără femeie, nu exista viață, continuitate. Situația în care se află Republica Moldova - criză, corupție, contrabandă, coaliția Aerobank - demonstrează ca bărbații nu sunt capabili, cu toate că și eu fac parte din ei. Altfel nu-mi pot explica sărăcia în care trăiesc cetățenii noștri. Sunt convins că dvs sunteți cele care puteți schimba situatia în republică, iată de ce vă doresc ca munca dvs să fie apreciată, dar, nu uitați,  este important ca să vă manifestați calitățile și capacitățile pe care le aveți”.

    Dl Daniel Kaddik, Directorul Fundaţiei Friedrich Naumann pentru Europa de Sud , a precizat la începutul Conferinței: „Participând la mai multe activități pe care le-am organizat în colaborare cu Partidul Liberal, am aflat foarte multe lucruri despre situația Republicii Moldova. Mă bucur că pot conlucra cu Femeile Liberale din RM și consider că este important ca femeile să  se implice activ în toate sferele de activitate și să aibă șanse egale, fără discriminare de gen. Abilitarea femeilor în domeniul economic ar asigura dezvoltarea economiei statului prin lucrul in echipă, care ar fi mai productiv. Vă mulțumesc pentru colaborare, îi mulțumesc D-nei Corina Fusu pentru initiațiativă, D-lui Președinte al Partidului Liberal, Mihai Ghimpu,  le mulțumesc Excelențelor Lor, Doamnelor Experte, care au parcurs un drum lung pentru ca să fie prezente la această Conferință și, evident, le mulțumesc tuturor femeilor care își doresc să se implice activ în procesele decizionale pentru a asigura progresul societății, inclusiv în domeniul economic.
    Vă doresc mult succes și invatați cât mai multe lucruri utile pe care mi-aș dori să le aplicați în practică. Vă mulțumesc!”

    În acest moment se desfășoară a doua sesiune a Conferinței, în care se discută importanța abilitării economice a femeilor pentru asigurarea progresului într-o societate.

    Ținem să menționăm că, în continuare, se vor pronunța Excelențele Lor, Doamnele Experte: Dr. Irmgard Schwaetzer, Ex ministru al Federaţiei Germane și  Flo Clucas , Președinte ALDE, Reţeaua pentru Egalitatea de  gen.

    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    2 noiembrie 2013
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com