• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Municipiul Chişinău are un Plan de Acţiuni pentru Energie Durabilă

    Municipiul Chişinău are un Plan de Acţiuni pentru Energie Durabilă

    29.01.2013  

    Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă şi şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Dirk Schuebel au participat astăzi la prezentarea Planului de Acţiuni pentru Energie Durabilă al municipiului Chişinău (PAED). Documentul este parte a proiectului „Creşterea Eficienţei Energetice în municipiile Chişinău şi Sevastopol în baza experienţei pozitive existente".

    Edilul-şef al Capitalei a ţinut să menţioneze că noul document reprezintă un plan ambiţios pentru Republica Moldova, dar şi calea care trebuie urmată vizavi de eficienţa energetică, dacă se doreşte a avea rezultate bune. „Planul prevede  reducerea cu 20% a emisiilor de CO2 în atmosferă; creşterea eficienţei energetice cu 20% şi totodată creşterea cu 20 la sută a surselor de energie regenerabilă, până în anul 2020. Acestea sunt obiectivele pe care şi l-au propus câteva mii de primari din cadrul Uniunii Europene", a reparcat Dorin Chirtoacă.

    La rândul său, Dirk Schuebel, ambasadorul UE la Chişinău şi-a exprimat speranţa că Moldova va reuşi optimizarea consumul de energie, în condiţiile în care şi Ucraina s-a confruntat cu aceeaşi problemă şi a reuşit să obţină succese remarcabile. În opinia Şefului Delegaţiei UE, proiectele energetice derulate aici vor aduce Republica Moldova la standarte europene.

    Printre acţiunile realizate în municipiul Chişinău vizavi de efcienţa energetică se numără: schimbarea geamurilor la câteva instituţii de învăţământ, termoizolare, reducerea piererilor de energie etc. Aceste lucruri se încadrează în ceea ce trebuie realizat la scara întregii municipalităţi. 

    PAED este un document obligatoriu pentru semnatarii Convenţiei Primarilor, la care municipiul Chişinău a aderat în noiembrie 2011. PAED prevede acţiunile ce urmează a fi întreprinse la nivel local pentru reducerea emisiilor de CO2 cu 20% până în anul 2020, faţă de anul de referinţă (2010).

    Planul de Acţiuni pentru Energie Durabilă al municipiului Chişinău a fost prezentat în cadrul proiectului „Creşterea Eficienţei Energetice în municipiile Chişinău şi Sevastopol în baza experienţei pozitive existente", implementat de Primăria municipiului Chişinău, în parteneriat cu IDIS „Viitorul", Comitetul Regional de Monitorizare Ecologică din Sevastopol (Ucraina), ICLEI European Secretariat GmbH (Germania) şi Uniunea Municipalităţilor din Regiunea Marmara (Turcia). Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană prin Programul CIUDAD (Cooperare pentru Dezvoltare Urbană şi Dialog).

    Primăria municipiului Chişinău

    www.chisinau.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com