• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu: Ori Filat şi Plahotniuc încetează războiul şi reglările de conturi, ori îşi dau demisia

    Mihai Ghimpu: Ori Filat şi Plahotniuc încetează războiul şi reglările de conturi, ori îşi dau demisia

    23.01.2013  

    Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, vede două posibile scenarii de soluţionare a crizei din Alianţa pentru Integrare Europeană: ori se încetează războiul şi reglările de conturi, ori atât Vlad Filat, cât şi Vlad Plahotnciuc îşi dau demisia, transmite Info-Prim Neo.

    „Reieşind din situaţia actuală din alianţă, vin cu două propuneri: ori se încetează războiul şi reglările de conturi, ori îşi dau demisia şi un Vlăduţ şi al doilea”, a declarat Ghimpu miercuri, 23 ianuarie, la o conferinţă de presă.

    Liderul PL a menţionat că alianţa nu va muri fără premierul Vlad Filat şi nici fără prim-vicepreşedintele Parlamentului, Vlad Plahotnciuc. „În PLDM sunt oameni care pot fi prim-miniştri şi în PDM sunt oameni care pot deveni prim-vicepreşedinţi de Parlament”, a notat Mihai Ghimpu.

    Liderul liberal a mai spus că, atunci când s-a format AIE 2, toţi ştiau că PDM purta negocieri şi cu PCRM. De asemenea se ştia cine este Vlad Plahotniuc, Vlad Filat, Mihai Ghimpu sau Marian Lupu. „Ştiam că va veni ziua când iar va începe războiul. Noi nu ştim care este mai mare, un Vlăduţ sau al doilea Vlăduţ. În parte fiecare e mic, împreună doar suntem reprezentativi, oficiali de stat, cu care discută Europa, americanii, toată lumea. Nici Plahotnciuc nu-i vacă sacră, dar nici Filat nu-i pe departe vacă sacră”, a declarat liderul PL.

    Potrivit lui Ghimpu, este naiv să se creadă că AIE va supravieţui acestui război. La ultima şedinţă a alianţei, liderii s-au înţeles că, după şedinţa Parlamentului din 21 ianuarie, Consiliul AIE urma să se întrunească din nou, lucru care nu s-a întâmplat. Iar cei din PLDM nu au venit la şedinţa legislativului de marţi, 22 ianuarie.

    Şedinţa extraordinară a legislativului din 22 ianuarie a fost convocată de Marian Lupu, la cererea a 34 de deputaţi comunişti. Deputaţii liberal-democraţi nu au venit la şedinţă declarând că aceasta a fost convocată cu abateri de la legislaţie. Şi fracţiunea PCRM a refuzat să participe. Marian Lupu a sugerat că liberal-democraţii şi comuniştii intenţionau să încheie un acord secret de colaborare, pentru demiterea lui Vlad Plahotniuc, dar nu au avut timp să negocieze.

    www.info-prim.md

    **********************************************

    Mihai Ghimpu sugerează demisia lui Filat şi Plahotniuc: Ori fac pace, ori pleacă. AIE nu o să moară fără ei

     
    Ori fac pace, ori pleacă. AIE nu o să moară fără Filat şi Plahotniuc, dacă nu vor deţine aceste funcţii. Asta a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu în cadrul unei conferinţe de presă. Totodată, liberalul susţine că în Alianţă nu se ştie care “Vlăduţ” este mai tare.

     
    "Ori se încetează reglările de conturi şi războiul, deoarece când am format AIE 2 se ştia cine este Filat, Plahotniuc, Ghimpu, Lupu etc. Nici Plahotniuc nu este vacă sacră, dar nici pe departe nici Filat. Noi am fost aleşi să aducem schimbarea, aşa că ori fac pace, ori pleacă. Nu o să moară Alianţa fără ei. Daca nu vor să lucreze, pot să vină lângă mine jos în sală”, a specificat Ghimpu.
     
    Totodată, Ghimpu a precizat că nu a fost şi nu va fi în buzunarul nimănui. “Pe mine nu m-a cumpărat tot KGB-ul, să ajung să mă pun în buzunarul lui Filat şi Plahotniuc? Ei datorită mie au averi şi funcţii. Considerăm că trebuie să înceteze războiul. Cetăţenii aşteaptă viaţă bună şi pentru ei. AIE nu ne aparţine nouă, ci cetăţenilor”, a afirmat Mihai Ghimpu.
     
    Liberalul consideră că politicienii îşi fac capital politic pe seama cazului de la Făleşti. “S-a tăinuit această crimă şi această tăinuire a adus ca politicienii să acumuleze capital politic pe seama morţii lui Paciu. Am început anul 2013 cu scandal. Din păcate, 20 de ani de democraţie, în loc să aducă funcţionarea valorilor care să schimbe viaţa oamenilor, la noi timp de 20 de ani au avut loc reglări de conturi. Ba între Parlament şi Guvern, ba între Preşedinte şi Parlament, de partide nici nu mai spun. În Guvern e pace, iar în Parlament - război”, a punctat liderul PL.
     
    “Noi vorbim de Europa, dar distrugem Alianţa care trebuia să aducă această schimbare. Astăzi, aflându-ne în pragul semnării a trei acorduri importante, noi folosim accidentul de la Făleşti şi repetăm aceleaşi greşeli din 1999. Astăzi, fără a avea argumente începem reglările de conturi”, a specificat Ghimpu.
     
    Mai mult, Mihai Ghimpu susţine că în AIE nu ştiu care “Vlăduţ” este mai tare. “Ei nu ştiu care-i mai mare. Un Vlăduţ sau al doilea Vlăduţ. Împreună doar suntem reprezentativi, oameni cu care discută Europa. Noi vrem să fim jos? Nicio problemă, o să vină Voronin şi o să ne facă şi mai mici. Iaca acum Voronin chefuieşte, chiar mi-a cerut o canistră de benzină de la staţia mea PECO”, a specificat Ghimpu.
     
    “La ultima şedinţă a AIE am potolit atmosfera şi ne-am înţeles că ne întâlnim din nou şi discutăm, mai semnăm un document şi la treaba. Dacă trebuie să mai pedepsim pe cineva, o facem. Şi în loc să facem Consiliul AIE, nu se vine la şedinţă. În orice situaţie trebuie să fim uniţi şi să arătăm comuniştilor că suntem mai buni”, a punctat liberalul.

    www.inprofunzime.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com