• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Proiectele şi problemele de mediu discutate la Străşeni

    Proiectele şi problemele de mediu discutate la Străşeni

    16.01.2013  

    Ministrul mediului Gheorghe Șalaru a întreprins o vizită de lucru în raionul Strășeni (conform Orarului întâlnirilor membrilor Guvernului și a conducătorilor autorităților administrative centrale cu cetățenii).

    În contextul realizării obiectivului strategic de protecție a mediului înconjurător, dl ministru Gh. Șalaru s-a interesat de scopurile și domeniile prioritare ale politicii de mediu a raionului pe termen scurt și mediu, de capacitatea administrațiilor publice locale de a transforma principiile politice generale în acțiuni concrete la nivel local, despre implementarea proiectelor menite să îmbunătăţească calitatea factorilor de mediu.

    În cadrul întrunirii au fost puse în discuţie principalele probleme din domeniul mediului cu care se confruntă localităţile raionului. ”În planuri și proiecte vreau să fie incluse problemele prioritare de mediu din teritoriul administrat și măsurile de ameliorare a acestora, prin realizarea cărora se urmărește promovarea dezvoltării durabile a localităților. Prin asemenea mod de dezvoltare tindem la apropierea de standardele de viață civilizată, europene în baza capacității de suport a mediului natural, fără epuizarea resurselor”, a menționat în luarea sa de cuvânt ministrul mediului, interlocutori fiind reprezentanţii autorităților locale şi ai comunităţii civile (șefii de direcții și secții din cadrul Consiliului raional, șefii serviciilor desconcentrate în teritoriu, primarii localităților din raion). A fost reiterată importanța întrunirii  părților interesate în dezvoltarea și regionalizarea apeductului Vadul lui Vodă – Chișinău – Strășeni – Călărași,  organizată la Ministerul Mediului  la 10 ianuarie a.c., fiind repetată afirmația că Ministerul este oricând predispus spre cooperare cu părțile implicate în proiect, că Fondul Ecologic National este disponibil să ajute la cofinanțarea proiectului dat, dar este  foarte important  de a acorda o atenție sporită sistemului de canalizare aferent acestui proiect. 

    În acest context  a fost specificat că din 39 de localităţi ale raionului Străşeni, numai 5 localităţi dispun de reţele centralizate de canalizare. Conform dărilor de seamă prezentate de către întreprinderile municipale, responsabile de gestionarea apeductelor şi reţelelor de canalizare, în raionul Străşeni există aproximativ 4 mii de subiecţi conectaţi la reţelele municipale de canalizare. Doar în două localităţi de pe teritoriul raionului apele uzate provenite din sectorul comunal-locativ ajung în staţii de epurare biologică, cele scurse din alte localități  se  epurează în mod natural, alte ape reziduale comunale ajung direct în râul Bâc.

    Audiența a luat în dezbatere și alte probleme ce țin de protecția mediului, inclusiv situația cu stațiile de epurare, activitățile de atragere a banilor din diferite surse pentru redresarea situației, susținerea voluntarilor de mediu etc.

    NOTĂ: Lungimea apeductului Chişinău –Străşeni – Călărași se prevede a fi de 40,8 km, dintre care lungimea apeductului Chişinău –Străşeni va fi de 19,2 km (8.9 km cu D=355 mm şi 9,4l km cu D=450mm), iar de-a lungul acestui segment de apeduct magistral vor fi racordate la aprovizionarea cu apă  6 localităţi rurale: satele Cojuşna, Găleşti,  Negreşti, Roşcani,  Sireţ  şi Tătărăşti. Costul lucrărilor de construcţie în ansamblu pentru apeductul Chişinău-Străşeni, conform proiectului se estimează la cca 42 mln.lei.

    Ministerul Mediului al Republicii Moldova

    www.mediu.gov.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com