• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu: Problema investitorilor străini mă pune în gardă. Să nu fie pusă la cale o politică de a îndepărta europenii de noi

    Mihai Ghimpu: Problema investitorilor străini mă pune în gardă. Să nu fie pusă la cale o politică de a îndepărta europenii de noi

    18.12.2012  

    “Contrabanda este şi ce intră şi ce iese din ţară. Sunt două tipuri de contrabandă. La export asta este contrabandă care ocoleşte vama prin Transnistria, prin Albiţa. Şi mai este un fel de contrabandă care se face cu vameşii. Nu vreau să învinuiesc pe toţi, dar sunt vameşi care fac acest flagel”. Declaraţia a fost făcută de liderul PL, Mihai Ghimpu, în cadrul emisiunii In PROfunzime.

    Ghimpu susţine că cea mai mare contrabandă în Republica Moldova vine din Ucraina prin Transnistria şi din China. “Din China vine legal, exportul nu ştiu cum iese. Din Transnistria e mai complicat. Este postul de la Vadul lui Voda, aşa că trec prin satul Pârâta, ocolesc postul vamal şi intră în Republica Moldova. Avem contrabandă prin Varniţa, pădurea Hârbovăţ, asta în partea Tighinei. O să ne clarificăm dacă organele de drept ştiu despre asta. Această contrabandă nu se face ferit de ochii poliţiştilor. Ei nu pot să nu cunoască asta. Din păcate, asta este”, a specificat Mihai Ghimpu.
     
    Totodată, liderul PL a menţionat încă o dată că fracţiunea sa nu o să voteze legea cu privire la excluderea pedepsei penale. “Noi trebuie să înăsprim pedeapsa. Nu înţeleg cum a trecut tirul depistat săptămâna trecută prin Albiţa, dacă acolo este scaner. Această maşină aduce 1 milion de euro. Da cât o să rabde poporul acest lucru? Eu încă în 2010 am discutat acest subiect la Consiliul Suprem de Securitate. Atunci am emis o hotărâre privind contracararea contrabandei. Eu sunt la putere, dar nu am pârghii. Eu am pornit ceva în 2010, dar totul s-a încheiat”, a afirmat Ghimpu.
     
    Liberalul a specificat că uneori nu înţelege insistenţa de a exclude pedeapsa penală. “Ce a spus Filat despre faptul că nimeni nu a fost pedepsit pentru contrabandă sunt bule de fum. Ancheta e la vamă. Ancheta se face cum vrei. Vrei să-l bagi la puşcărie o faci, vrei să nu-l bagi nu o faci. Din cauza că procedura e proastă scoatem pedeapsa penală, da? Nicio ţară europeană nu are aşa ceva. Ai furat un puişor o amenduţă, ai furat de 2-3 ori, răspundere penală, şi gata. Republica Moldova e atât de mică, dar contrabandă peste tot”, consideră Mihai Ghimpu.
     
    Întrebat de ce nimeni nu şi-a prezentat demisia după cazul de săptămâna trecută, Ghimpu a spus: “La noi ca la moldoveni. Au fost suspendaţi din funcţie şi gata. Citeam undeva că contrabanda în proporţii mari nu se face doar cu vameşii, asta se face cu cineva de mai sus. Eu nu pot să investighez acest caz. Pot să-mi spun doar părerea, sunt organele responsabile”, a precizat liberalul.
     
    De asemenea, Ghimpu s-a referit şi la cazurile investitorilor care au vrut să-şi retragă afacerile din ţară din cauza fiscului. “Noi nu ne descurcăm fără investiţii, deoarece nu avem industrie, ci doar nişte pământ care nu se lucrează. O să insist să fie formată o comisie în Parlament, care să investigheze cazurile. Problema mă pune în gardă. Să nu fie pusă la cale o politică de a îndepărta europenii de noi. Nu cred că este un şantaj de la aceşti străini. Oamenii de afaceri sunt diferiţi, dar nu-i poţi învinui”, a specificat liderul PL.
     
    “Am avut şi povestea cu ataşatul român, nici pe vremea lui Voronin nu a fost aşa ceva. Dar să vii de la recepţia SUA şi să fii învinuit în beţie, dar de ce nu au oprit pe alţii? Cred că este implicată Rusia. Acest ataşat cunoştea problema Transnistriei. În plus, a apărut şi televiziunea. Toate acestea pot stârni nemulţumirea UE. UE vrea lucruri serioase. Ce credeţi că UE acum se bucură? În Uniunea Europeană suntem povestea de succes şi acum, iată avem un tir plin cu ţigări care trece prin vamă ca la hram, cu colac şi busuioc”, a afirmat liberalul.
     
    Ghimpu consideră că în spatele scandalului dintre FISC şi investitorii străini, a diplomatului român prins băut la volan şi a tirului cu ţigări reţinut de vameşii români la Albiţa, stă Moscova.
    Vizavi de acuzaţiile împotriva ministrului Şalaru precum că ar vinde licenţe pentru transport, Ghimpu a încercat să-i ia apărarea. “Eu vorbesc de un caz concret şi ei îmi vorbesc de tunuri şi Katiuşe. Ei trebuie să ia atitudine şi să nu caute nod în papură. Eu daca ştiu ceva nu tac, dar puţine ştiu. Dacă au dovezi împotriva lui Şalaru eu o să iau atitudine. Eu nu vorbesc despre PLDM, ci despre vamă. Responsabilii sunt obligaţi să spună cine sunt implicaţi”, a menţionat Ghimpu.
     
    Referitor la legea cu privire la crearea Corpului de Control, Ghimpu a spus ca PL va vota, doar că vor să vadă o lege clară pentru ca nimeni să nu poată interpreta. “Proiectul vine să modifice doar legea cu privire la Guvern. Noi cu greu am acceptat atunci în programul de guvernare. Situaţiile au fost diferite. Noi ştim cum se votează la Guvern. Scena de dezbateri publice este Parlamentul. Noi vrem să se modifice legea Guvernului unde scriem ce face corpul de control şi de ce răspunde şi pe urmă mai vedem. În Constituţie scrie clar ce dispoziţie trebuie să dea premierul şi ce hotărâre de Guvern se adoptă. Noi aderăm spre UE, UE vrea o normă clară. Dacă o să accepte norma scrisă, noi o să votăm. Sper să găsim un consens cu toţi colegii din Alianţă”, a precizat liberalul.
     
    Ghimpu s-a referit şi la legea cu privire la paşapoartele diplomatice, Mihai Ghimpu a spus că în a doua lectură nu o să voteze proiectul aşa cum este prezentat acum. “Legea nu poate să rezolve probleme din 1990. Atunci era republică semiprezidenţială, acum s-a schimbat, cred că este corect ca premierii să aibă aceste paşapoarte, dar cred că nu este corect să ai paşaport diplomatic pe viaţă. Am putea găsi acum un consens, deoarece răspunderea acum a premierului este mai mare decât atunci. Paşapoartele trebuie să fie pe durata mandatului. Uneori este nevoie de consens. Eu nu obţin nimic din votarea aceasta şi nu am cerut nimic. Sunt proiecte pe care le susţinem, iar altele nu”, a conchis Ghimpu.
     
    În noiembrie, în cadrul operaţiunii "Nopţile Albe" printre şoferii prinşi băuţi la volan s-a numărat şi ataşatul Ambasadei României la Chişinău. Acesta a fost rechemat de la post, iar ministrul Apărării de la Bucureşti a anunţat că acest caz este investigat.
     
    Un filmuleţ plasat pe internet sugerează că în cazul diplomatului român prins beat la volan acum o lună ar fi implicate serviciile secrete din Rusia. Realizatorii producţiei, care rămân în anonimat, lasă să se înţeleagă că acesta este un răspuns al Kremlinului după ce la Bucureşti au fost reţinuţi câţiva diplomaţi ruşi.

    www.inprofunzime.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com