• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Dorin Chirtoacă propune taxe de 1 milion de lei pentru gheretele cu ţigări, alcool şi cazinourile din capitală

    Dorin Chirtoacă propune taxe de 1 milion de lei pentru gheretele cu ţigări, alcool şi cazinourile din capitală

    17.12.2012  

    Localurile şi întreprinderile din Capitală care promovează un mod nesănătos de viaţă vor plăti o arendă mai mare începând de anul viitor. Despre acest lucru a anunţat primarul de Chişinău, Dorin Chirtoacă, în cadrul şedinţei de azi a Primăriei.

    Edilul Capitalei s-a arătat nemulţumit de mărimea taxelor locale achitate de agenţii economici care activează în municipiu. “Consider că aceste taxe trebuie revizuite, în sensul creşterilor, nu mi-e frică să spun despre asta, mai ales când e vorba despre reforme care ştiu că vor provoca nemulţumiri. Trebuia să luăm joi decizia, dar întâi ne vom consulta şi cu agenţii economici, şi cu primarii din suburbii, şi cu pretorii pentru a dezbate subiectul. Am acumulat până acum 81 milioane de lei din taxele locale, ceea ce constituie aproximativ 3% din buget. În alte localităţi de obicei e 10% şi mai mult”, a declarat Chirtoacă.

    Primarul susţine că magazinele mai mici, dar şi pieţele sunt discriminate în raport cu centrele comerciale şi localurile la capitolul mărime a arendei achitate: “Centrele comerciale plătesc 6 lei pentru un metru patrat pe an, iar dacă au suprafaţa mai mare de 10 mii metri pătraţi, atunci 1,6 lei pe an. La terase, pe lună e 200 de lei. Nimeni nu pune problema că toţi trebuie strânşi de gât şi obligaţi să plătească sume exorbitante”.

    Dorin Chirtoacă vrea majorarea taxelor în special pentru cazinouri şi gheretele de ţigări. În schimb, el propune ca arenda pentru întreprinderile care promovează un mod sănătos de viaţă să fie micşorată: “Pentru cele care promovează modul sănătos de viaţă se va propune de micşorat, cu o scădere chiar până la zero, iar pentru centrele comerciale să fie 25 de lei pentru metrul pătrat. La ţigări şi jocuri de noroc majorarea să fie chiar până îşi vor lua tălpăşiţa din oraş. Un cazino din Capitală plătea 75 mii de lei pe an, propunerea mea e să se plătească un million. O sală de bowling plătea 1.600 de lei anual, din câte ştiu, ora de bowling este de peste 100 de lei. La cafenele şi barurile de noapte era prevăzută arenda de 1.000 de lei pe an. O sală de nunţi plăteşte acum practic 27 de lei pe zi, mai ales că nu toate veniturile şi salariile se declară”.

    De asemenea, edilul propune majorarea taxelor pentru pieţele din municipiu, dar şi pentru amplasarea panourilor publicitare.

    www.publika.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com