• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Proiectul PL aprobat de Parlament: Persoanele care deţin paşapoarte de tip sovietic nu vor mai putea participa la vot

    Proiectul PL aprobat de Parlament: Persoanele care deţin paşapoarte de tip sovietic nu vor mai putea participa la vot

    14.12.2012  

    Persoanele care deţin paşaport de tip ex-sovietic, cu menţiunea privind cetăţenia Republicii Moldova, nu vor mai putea participa la vot. Deputaţii alianţei au votat în prima lectură un proiect de modificare în acest sens a Codului Electoral. Fracţiunea PCRM nu a susţinut proiectul propus de către fracţiunea PL, transmite Info-Prim Neo.

    Autorul proiectului, Ana Guţu, a declarat că Republica Moldova este unicul stat din fosta Uniune Sovietică care admite paşapoarte de tip ex-sovietic. Circa 270 de mii de cetăţeni moldoveni dispun de ele. Potrivit parlamentarei, cetăţenii Republicii Moldova trebuie să deţină actele statului independent, dar nu pe cele ale unui stat care nu există.

    Acelaşi proiect prevede că alegerile parlamentare şi referendumurile republicane se vor desfăşura peste hotare pe parcursul a două zile una după alta, sâmbătă şi duminică, sau în alte două zile indicate în actul de stabilire a alegerilor. Ana Guţu a spus că acest amendament vine în ajutorul diasporei. Plauzibilitatea acestei modificări decurge şi din experienţa celor 4 scrutine electorale din ultimii doi ani, când, veniţi în număr mare pentru a vota, alegătorii s-au ciocnit de un grad de pregătire insuficient al birourilor electorale de peste hotare din punct de vedere al capacităţilor fizice.

    Deputatul PDM, Valeriu Guma, şi-a exprimat îngrijorarea că o persoană ar putea să voteze de două ori, o dată cu paşaportul peste hotare şi altă dată cu buletinul de identitate în ţară. „Nu trebuie să ajungem la turismul electoral”, a spus deputatul. Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, a declarat că PDM va susţine acest proiect dacă în a doua lectură se va exclude amendamentul care se referă la două zile de alegeri peste hotare.

    www.info-prim.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com