• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (interviu) Victor Popa: Propagarea sau utilizarea pe teritoriul Republicii Moldova a simbolurilor regimului totalitar comunist va fi sancţionată cu amenzi de până la 10 000 lei

    (interviu) Victor Popa: Propagarea sau utilizarea pe teritoriul Republicii Moldova a simbolurilor regimului totalitar comunist va fi sancţionată cu amenzi de până la 10 000 lei

    23.07.2012  

    Interviu acordat Agenţiei „INFOTAG” de către preşedintele Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului Republicii Moldova, legislatorul din Partidul Liberal, Victor POPA.

    „INFOTAG”: Domnule Victor Popa, ce se va întâmpla cu Partidul Comuniştilor (PCRM) dacă va continua să folosească secera şi ciocanul şi după 1 octombrie, când intră în vigoare amendamentele privind interzicerea utilizării simbolicii regimului totalitar comunist?

    Victor Popa: În primul rând, să vă explic de ce legea intră în vigoare la 1 octombrie şi nu la data adoptării, ca de obicei. În Unitatea Teritorială Autonomă Găgăuzia a început campania electorală, iar alegerile propriu-zise vor avea loc în septembrie. Noi, deputaţii, am fost foarte înţelegători şi nu am vrut să creăm dificultăţi Partidului Comuniştilor care participă în această campanie electorală cu secera şi ciocanul ca simboluri ale formaţiunii. Probabil, PCRM a pregătit deja afişaje electorale, aşa că am stabilit ca legea să intre în vigoare după 1 octombrie, dându-i posibilitatea să desfăşoare această campanie electorală cu simbolurile deja interzise. După 1 octombrie, situaţia se va schimba. În baza prevederilor legislaţiei privind interzicerea folosirii în scopuri politice şi de propagandă a simbolurilor regimului totalitar comunist – secera şi ciocanul, precum şi orice suport cu aceste simboluri – PCRM va trebui să renunţe la ele, în caz contrar se vor aplica sancţiuni administrative sub formă de amendă.

    „I”: Şi dacă se va folosi doar secera sau doar ciocanul, ca simboluri separate?

    V.P.: Bineînţeles că în mod separat aceste simboluri pot fi folosite. În timpul regimului totalitar comunist, secera şi ciocanul au fost folosite împreună, fiind încrucişate. Altfel, adică separat, ele nu sunt decât nişte unelte, nişte instrumente de muncă, pe care nu le poţi interzice inclusiv ca simboluri heraldice. În lege am scris clar: se interzice utilizarea şi propagarea în scopuri politice a simbolurilor regimului totalitar comunist (secera şi ciocanul, precum şi orice suport cu aceste simboluri). Acest lucru nu se referă la medaliile acordate de către sovietici participanţilor la război sau celor care au obţinut diferite performanţe în muncă, în cazul în care ele nu sunt utilizate în calitate de instrumente de propagandă politică. Deputaţii PCRM ne-au acuzat că mulţi oameni nu îşi vor putea purta medaliile, dar nu e adevărat. Oamenii îşi vor putea purta medaliile şi ordinele oriunde, atâta timp cât nu le folosesc în scopuri de propagandă. Să fie clar că nimeni nu intenţionează să întocmească proces-verbal fiecărui veteran al armatei sovietice care va purta pe strada o medalie comunistă. Aşa ceva nu se va întâmpla.

    „I”: Dacă veteranii vor purta medalia în ziua vreunui scrutin electoral?

    V.P.: Cei care au medalii de luptă, jubiliare, pentru muncă pot să meargă cu ele la alegeri, înţelegem că au straie pe care le preferă în anumite situaţii şi ocazii. Posesorii acestor medalii însă, trebuie să fie precauţi şi să nu le folosească în scopuri politice, adică să le lase să stea acolo unde trebuie fără a apela la ele. Cel care îşi pune medalia în piept trebuie să-şi dea bine seama cu ce scop o face. Una e să frecventezi o întâlnire a veteranilor sau o altă festivitate şi alta e să mergi la un miting electoral şi să fluturi cu aceste ordine şi medalii în favoarea PCRM, de exemplu.

    „I”: Ce sancţiuni vor fi aplicate în cazul încălcării legii?

    V.P.: Propagarea sau utilizarea pe teritoriul Republicii Moldova a simbolurilor regimului totalitar comunist va fi sancţionată cu două tipuri de amenzi: pentru persoane fizice - până la 150 de unităţi convenţionale (n.r. –  trei mii de lei), în condiţiile în care o unitate convenţională conform legii este de 20 de lei, iar pentru persoanele juridice şi cele cu funcţii de răspundere – până la 500 u.c. (10 mii de lei).

    Dacă un partid va continua să utilizeze simbolurile comuniste şi după aplicarea a două amenzi repetate pentru încălcarea legii, atunci Ministerul Justiţiei poate pune în discuţie încetarea activităţii acestui partid politic.

    Nimeni nu vorbeşte de interzicerea Partidului Comuniştilor, Parlamentul a condamnat crimele regimului totalitar comunist pe teritoriul RSSM şi a interzis utilizarea  simbolurilor acestui regim. PCRM motivează că aceste simboluri sunt folosite şi de alte partide comuniste din Spania, Cuba şi alte ţări. Interdicţia adoptată la 12 iulie de Parlament se referă doar la teritoriul R. Moldova, deoarece acest teritoriu a fost supus ocupaţiei regimului totalitar sovietic, care a orchestrat deportări în masă, foamete organizată, genocid. E normal ca secera şi ciocanul ca simboluri a unui regim criminal să fie interzise, precum sunt interzise simbolurile naziste în Germania şi alte ţări, căci, în fond, ele sunt de aceeaşi natură. PCRM spune că sub aceste simboluri s-au făcut şi lucruri bune. Nu negăm acest lucru, dar sub aceste simboluri, de asemenea, au fost deposedaţi de averi, duşi în Siberia în lagăre de concentrare şi împuşcaţi sute de mii de oameni care nu au avut nici o vină, numai pentru că erau buni gospodari.

    „I”: Cine aplică amenda? Poliţistul?

    V.P.: Amenda va fi aplicată de persoanele care, conform Codului Contravenţional, au dreptul să întocmească procese-verbale şi să aplice asemenea sancţiuni. În lege sunt indicaţi mai mulţi subiecţi cu acest drept, inclusiv poliţia şi procuratura. Cred că Parlamentul va reveni cu un amendament la legislaţie pentru a stabili cu precizie subiecţii care au dreptul să constate această contravenţie administrativă.

    „I”: Cum rămâne cu edificiile/casele care au pe ele simbolica comunistă? Trebuie să dăm jos acele simboluri?

    V.P.: Nu le dăm jos. Edificiile construite pe vremea regimului totalitar comunist fac parte din arhitectura acelor ani şi nu au atribuţii politice. Doar nu fac propagandă! Este adevărat, trebuie să revenim la această problemă, stabilind cum vor fi utilizate în continuare şi păstrate monumentele regimului totalitar comunist, care dintre ele trebuie duse în anumite muzee ale regimului totalitar comunist. 

    „I”: Şi dacă imprimăm secera şi ciocanul regimului sovietic pe o casă recent construită?

    V.P.: Totul depinde în ce scopuri veţi imprima simbolurile pe casă. Legea spune clar că se interzice utilizarea acestor simboluri în scopuri politice. De exemplu, dacă le imprimaţi pe o cană, puteţi bea liniştit din această cană, iar dacă o să încercaţi să dăruiţi această cană în campanii electorale sau la întruniri de partid sau în alte scopuri politice, atunci veţi fi pasibili de răspundere contravenţională.

    www.infotag.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com