• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu la Vilnius: Republica Moldova urmărește 3 obiective strategice – aderarea la NATO, aderarea la UE, retragerea de către Rusia a trupelor militare din Transnistria

    Mihai Ghimpu la Vilnius: Republica Moldova urmărește 3 obiective strategice – aderarea la NATO, aderarea la UE, retragerea de către Rusia a trupelor militare din Transnistria

    13.07.2012  

    „Pentru a fi alături de Lituania în Europa secolului XXI, Republica Moldova trebuie să înlăture cu hotărâre şi perseverenţă politică cele trei diferenţe majore care ne despart: aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, aderarea la Uniunea Europeană, retragerea de către Rusia a trupelor militare din Transnistria. În acelaşi timp, ele sunt şi trei probleme existenţiale ale statului Republica Moldova, dar şi trei obiective strategice în drumul nostru împreună spre Europa secolului XXI”. Este concluzia formulată de deputatul Mihai Ghimpu în discursul prezentat astăzi, la Vilnius, în cadrul Mesei rotunde „Moldova şi Lituania în drumul lor spre Europa secolului XXI”.

    Potrivit Președintelui PL Mihai Ghimpu, Lituania reprezintă prietenul Republicii Moldova, împreună cu care a pornit odată pe drumul libertăţii. Cu toate acestea, Lituania a avut şansa să parcurgă rapid o bună parte de drum, iar Republica Moldova a rămas, din păcate, mult în urmă. În context, Mihai Ghimpu a solicitat transmiterea de cunoștințe și experiențe a Lituaniei în negocierea Acordului de Aderare la UE.

    Referitor la prezența armatei ruse în stânga Nistrului, Președintele PL a menționat că, de fapt, nu există niciun conflict transnistrean. „Rusia a inventat acest conflict, în special pentru europeni şi americani, cu scopul de justifica ocupaţia militară a Republicii Moldova”, a spus Mihai Ghimpu în cadrul Mesei rotunde de la Vilnius.

    Totodată, în contextul aderării Republicii Moldova la UE, Mihai Ghimpu a precizat că Republica Moldova ar trebui să se orienteze clar spre obiectivul de aderare la Alianța Nord-Atlantică. „Republica Moldova trebuie să facă parte din sistemul de securitate european, aşa cum face parte Lituania. Mai mult, personal consider că noi ar trebui să aderăm la NATO înaintea aderării la Uniunea Europeană. Aceasta va face ca procesul de aderare la UE să fie mai scurt şi mai uşor de parcurs”, a punctat Mihai Ghimpu.

    Președintele PL s-a referit și la evoluțiile interne înregistrate de Republica Moldova și apreciate de instituțiile europene. “Republica Moldova se află în tranziţie – de la un sistem de cutume şi tipare socio-politice de sorginte sovieto-asiatică spre sistemul de valori europene. Această stare de tranziţie se va încheia, cu siguranţă, după ce trecem prin purgatoriul de foc al decomunizării şi desovietizării. Procesul a început în 2009 şi probabil va mai continua câţiva ani”, a precizat Mihai Ghimpu. Totodată, deputatul PL a specificat că europenizarea societăţii, modernizarea statului pot fi realizate doar prin legi, instituţii, politici, practici şi standarde europene, care ar îmbunătăți nivelul de trai al cetățenilor.

    Deputații liberali Mihai Ghimpu și Ion Hadârcă au participat astăzi, la Vilnius, la Masa rotundă „Moldova şi Lituania în drumul lor spre Europa secolului XXI”. Evenimentul este organizat de Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Lituania cu ocazia aniversării a 20 de ani de relaţii diplomatice dintre Republica Moldova şi Lituania.

    Departamentul Comunicare și Imagine al PL

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com