• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Declarația Partidului Liberal cu privire la manifestările de huliganism parlamentar ale deputaților comuniști

    Declarația Partidului Liberal cu privire la manifestările de huliganism parlamentar ale deputaților comuniști

    07.07.2012  
    În legătură cu ultimele evenimente ieșite din comun, care s-au soldat cu suspendarea ședinței din 5 iulie anul curent și au culminat cu agresarea fizică a ministrului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor Anatol Șalaru de către deputatul comunist Grigore Petrenco, Partidul Liberal declară:
    Revenirea fracțiunii PCRM la lucrările Parlamentului a reprezentat recunoașterea faptului că, criza politică și constituțională a fost depășită cu succes de către Alianța  pentru Integrare Europeană. Pe de altă parte, urmărind comportamentul și demersurile fracțiunii respective, constatăm  că acestea sunt orientate exclusiv spre obstrucționarea activității Parlamentului, deturnarea agendei publice spre subiecte de scandal și lipsite de importanță, continuarea politicii distructive de confruntare politică.
    Aceste demersuri s-au tradus în acțiuni concrete derulate atât în Parlament, cât și în jurul Parlamentului, inclusiv: încălcarea repetată și cu premeditare  a Regulamentului; tentativele de a impune o altă ordine de zi decât cea aprobată de plen, proliferarea de insulte și calomnii la adresa deputaților AIE și în special PL, manifestările  de limbaj violent, de agresivitate verbală. Toate aceste derapaje regretabile sunt fără precedent pentru Parlamentul Republicii Moldova. Ele sunt neconforme cu demnitatea și cu respectul ce se impun a fi demonstrate față de forul legislativ suprem.
    Huliganismul parlamenatar, violența demersului politic, agresivitatea verbală de la microfoanele Parlamentului  ale deputaților PCRM au culminat cu agresiunea fizică a deputatului Grigore Petrenco împotriva ministrului Anatol Șalaru.
    Partidul Liberal condamnă cu fermitate acest caz de huliganism parlamentar, fără precedent în istoria forului legislativ, și solicită adoptarea unei poziții tranșante de condamnare atât a politicii de destabilizare a activității Parlamentului, cât și a faptelor comise de deputatul Petrenco. Cerem aplicarea celor mai aspre sancțiuni prevăzute de Regulamentul Parlamentului față de  deputatul respectiv, precum și excluderea sa din delegația permanentă la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.
     În cazul în care fracțiunea PCRM nu  va renunța la politica de obstrucționare a activității Parlamentului, Partidul Liberal va solicita în sesiunea de toamnă suspendarea participării reprezentanților PCRM în toate delegațiile permanente parlamentare.
         PL consideră că Procuratura Generală ar urma să se autosesizeze și să investigheze faptele săvârșite de deputatul Grigore Petrenco și de complicii lui.

    07 iulie 2012
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com