• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (interviu) Deputatul Valeriu Munteanu: Adoptarea Legii antidiscriminare nu poate fi nici condiţie, nici ultimatum al UE pentru ţara noastră

    (interviu) Deputatul Valeriu Munteanu: Adoptarea Legii antidiscriminare nu poate fi nici condiţie, nici ultimatum al UE pentru ţara noastră

    09.05.2012  

    Contrar aşteptărilor multora, poziţia Partidului Liberal faţă de Legea Antidiscriminare este una destul de rezervată. Care sunt motivele?

    Motivele sunt la suprafaţă, modul în care a încercat să se impună această iniţiativă legislativă, în condiţiile în care aceasta nu a fost supusă consultării în interiorul Alianţei, dar şi la nivelul întregii societăţi. Această lege nu e pe departe una prioritară în vederea armonizării legislaţiei noastre cu cea europeană. Există ţări membre ale Uniunii Europene, spre exemplu Lituania, unde această lege, sub altă denumire şi mult mai permisivă, a fost adoptată abia după doi ani de la aderarea acesteia la UE.

    Există diferite modalităţi de a asigura egalitatea de şanse şi drepturile omului, care sunt, de fapt, obiectivele reale ale acestei legi. Cred că s-a greşit din start. Noi, liberalii, am zis-o de mai multe ori, trebuie să aducem din Europa acea „haină” care ne este potrivită şi nicidecum o haină care nu ni se potriveşte şi nu o vom putea purta. În situaţia în care în Republica Moldova avem 96% creştini ortodocşi declaraţi, trebuie să ţinem cont de acest fapt. Nu cred că trebuie să fim părtaşii acestei cedări necondiţionate şi neargumentate. Există suficiente argumente pentru a convinge partenerii noştri din Europa că această lege nu este o prioritate pentru societatea noastră.

    Credeţi că legea va fi votată în actuala formulă?

    Legea se află la Ministerul Justiţiei, urmează să ajungă la Parlament, unde va fi supusă discuţiilor. Trebuie să discutăm, să vedem foarte exact ce rămâne, ce scoatem şi ce mai adăugăm, poate reformulăm denumirea legii. Noi, liberalii, avem foarte multe idei în acest sens, iar în cel mai scurt timp va fi cunoscută şi poziţia oficială a partidului în legătură cu acest subiect.

    Mulţi sunt sceptici că adoptarea acestei legi va duce la anularea regimului de vize pentru Republica Moldova...

    Evident că pentru unii, care au misiunea de a negocia anularea regimului de vize, această lege va fi o scuză şi evident că vor veni cu acuzaţii că „din cauza unora care nu au dorit să voteze legea, nu va fi anulat regimul de vize până în 2015”. Adoptarea acestei legi nu poate fi nici condiţie, nici ultimatum ale Uniuniunii Europene pentru ţara noastră.

    Ce vrea şi ce poate să facă partidul dumneavoastră dacă totuşi Procuratura Generală ar reveni PL-ului?

    Cred că am avut suficient timp pentru a demonsta cum noi ştim să rezolvăm anumite probleme, cum ştim să abordăm o responsabilitate. Sunt absolut sigur că în situaţia în care Partidul Liberal va desemna la conducerea unei sau altei instituţii, aceasta va asigura buna funcţionalitate a acestei instituţii, corectitudinea şi aplicarea, în primul rând, a legii. Aplicarea necondiţionată a legii este o prioritate pentru liberali şi prin abordările preşedintelui Ghimpu, şi prin abordările primarului Dorin Chirtoacă şi altor colegi, noi am demonstrat acest lucru.

    În ultima vreme, am asistat la o peregrinare a câtorva membri PL spre alte formaţiuni politice. Ne referim aici la ieşirea din partid a lui Teo Cârnaţ şi la aderarea Nataliei Rotaru la PLDM. Credeţi că PL-ul are nevoie de o restructurare pentru a preveni asemenea cazuri?

    Teo Cârnaţ a ieşit de câteva ori din PL. Nu cred că veţi găsi un partid în Republica Moldova de unde se pleacă şi poate să te primească înapoi ca pe un „fiu rătăcitor”. În situaţia în care cineva consideră că nu se încadrează şi nu poate ţine ritmul reformelor pe care le impunem noi şi ritmul accelerat de lucru, n-au decât să plece. Iar în legătură cu Natalia Rotaru, expertiza noastră demonstrează că la baza plecării stau doar porniri personale, funcţii, carieră, a considerat că în altă parte îi vor fi asigurate mai bine aceste lucruri, pe care le-a obţinut cu ajutorului Partidului Liberal, de altfel.

    Putin, din nou, preşedinte al Federaţiei Ruse. Ce înseamnă asta pentru Republica Moldova?

    Indiferent cine vine la conducerea Federaţiei Ruse, pornirile expansioniste ale acestui stat rămân aceleaşi. Au existat perioade când acestea au fost mai moderate, alteori au fost mai pronunţate. Consider că odată cu revenirea lui Putin, relaţiile vor deveni mai complicate. Putin este un lider ambiţios, având în vedere perspectivele pe care le aşteaptă de la Uniunea Rusia-Belarus şi această dorinţă de hegemonie, de a controla lumea, mai ales regiunea spaţiului ex-sovietic.

    Trebuie să fim corecţi, iar ruşii trebuie să ştie că au în Republica Moldova parteneri veritabili, nu aşa cum am fost până acum. Mi-aş dori foarte mult ca politica noastră să semene cu politica pe care o duc estonienii. Un petic de pământ care are graniţă cu Federaţia Rusă, dar niciodată nu şi-au îndoiat spatele în faţa ruşilor, au negociat de la egalitate şi acum au, cel puţin, respectul ruşilor. Acelaşi lucru îl doresc şi eu pentru Republica Moldova, atunci când mergem la Moscova sau dacă ne întâlnim oriunde în altă parte cu cei din Federaţia Rusă să spună că moldovenii sunt un popor care merită şi trebuie să fie respectaţi.
     
    www.moldova.org

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com