• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Cine dorește să „prihvatizeze” Termocomul? Dorin Chirtoacă încearcă să facă lumină

    Cine dorește să „prihvatizeze” Termocomul? Dorin Chirtoacă încearcă să facă lumină

    29.02.2012  

    Consiliul Creditorilor SA „Termocom”, din care fac parte CET-1, CET-2, Moldova-Gaz, Ministerul Economiei și alte zeci de companii, au refuzat să înceteze procesul de insolvabilitate a întreprinderii, cu toate că Primăria Chișinău a transferat cele 5,4 % din datorii (63 milioane lei) prevăzute pentru încetarea procedurii planului. Primarul Capitalei, Dorin Chirtoacă, consideră că în spatele acestei decizii ar sta atât interesele celor care își doresc falimentarea Termocom-ului și „prihvatizarea” acestuia, dar și interese ale Gazprom-ului, care își dorește controlarea și în continuare a situației în Republica Moldova.

    Totul a pornit acum 12 ani în urmă, când a fost inițiat procesul de insolvabilitatea a S.A. „Termocom” din cauza datoriilor acumulate de furnizorul de căldură între anii 1990-2000. Restanța se ridica la circa 2,2 miliarde lei. Circa 600 milioane de lei din datorii s-au acumulat după ce în 2001 majoritatea comunistă din Consiliul municipal Chișinău a luat o decizie „populistă”, fără acoperire în buget, spune Dorin Chirtoacă. Atunci, aleșii locali au stabilit un tarif „artificial” la agentul termic de 540 lei, cu toate că costurile reale de producere a unei Gcal erau mai mari, iar populația achita doar 40% (233 lei), restul urmând să fie achitate din caznaua publică. Acești bani nu au fost prevăzuți inițial în buget, iar Termocom continua să acumuleze datorii față de furnizorii săi.

    În 2008 Primăria Chișinău a întreprins mai multe reforme nepopulare: a stabilit tariful real la agentul termic, consumatorii au început să achite integral costul pentru căldură, au fost lichidate datoriile de 600 de milioane lei, respectiv datoriile Termocom au scăzut până la 1,6 miliarde lei și au fost acumulate cele 63 milioane lei, pe contul special al întreprinderii, pentru lichidarea celor 5,4% datorii ale Termocom-ului, necesare pentru încetarea procedurii planului.

    Însă, Consiliul Creditorilor SA „Termocom” a considerat că cele 63 de milioane sunt puține și a solicitat mai mult, fără să specifice suma exactă. „Ce fel de interese se ascund în spatele acestui joc din partea creditorilor? Nu le este de ajuns 63 de milioane, vor mai mult? Se dorește falimentarea Termocom-ului și împărțirea acestuia pe bucăți? Așa numita „prihvatizare”. De ce se joacă creditorii cu soarta Termocom-ului și a complexului termo-energetic din municipiul Chișinău?”, se întreabă primarul Chișinăului.

    Dorin Chirtoacă i-a întrebat pe creditori ce au făcut ei timp de 12 ani pentru ca întreprinderea să fie rentabilă: „Nu ați știut că vreți mai mult? Acum când noi am întrunit condițiile ne spuneți că nu vă convin? Bine fraților, voi ați condus cu întreprinderea, ce măsuri ați luat voi ca întreprinderea să fie rentabilă?”. „Creditorii au stat toți acești ani cu coada între picioare și nu au făcut nimic - populism și nesimțire”, a punctat acesta.

    Potrivit edilului Capitalei, Primăria va insista asupra încetării procedurii de insolvabilitate și se va adresa și în judecată unde va cere încetarea procedurii planului şi revenirea la normalitate a SA „Termocom”, precum şi schimbarea administratorului insolvabilităţii, însă are dubii că va avea sorț de izbândă la Curtea de Apel Economică. „Acolo este judecătorul Colenco, cu ajutorul căruia au fost făcute toate atacurile raider asupra întreprinderilor din municipiu. În realitate, condițiile au fost întrunite. Creditorii n-au crezut că noi vom reuşi să acumulăm suma necesară, stabilită de judecată şi au căutat motive noi pentru a tergiversa procesul de revenire la normalitate a SA „Termocom”, spune primarul.

    Chirtoacă a mai subliniat că independența RM este doar pe hârtie. „Gazprom continuă să influențeze complexul termo-energetic din țară. Republica Moldova continuă să fie controlată așa cum a fost controlată în ultimii 20 de ani, în ultimii 10 ani în mod special. Sper să fie o reacție și din partea colegilor din administrația de stat. Creditorii sabotează acest proces. Trist dar adevărat, situația de la Termocom arată ce s-a întâmplat în ansamblu cu proprietatea publică din Republica Moldova”, a conchis sursa citată.

    www.unimedia.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com