• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  In memoriam Grigore Vieru. La biblioteca „Alba Iulia” a fost dezvelit bustul poetului

    In memoriam Grigore Vieru. La biblioteca „Alba Iulia” a fost dezvelit bustul poetului

    14.02.2012  

    Primarul general, Dorin Chirtoacă a participat ieri la dezvelirea bustului poetului Grigore Vieru din incinta bibliotecii Alba Iulia, sectorul Buiucani.

    Evenimentul, cu participarea reprezentanţilor Primăriei Chişinău, ai Uniunii Scriitorilor, Direcţiei Cultură a Primăriei, ai Preturii Buiucani, cititori ai bibliotecii „Alba Iulia" etc.  a fost organizat în preajma zilei de naştere a poetului naţional Grigore Vieru şi vine să înveşnicească memoria marelui dispărut.

    În discursul său, primarul Dorin Chirtoacă a calificat drept o bucurie aparte faptul, că în preajma zilei de naştere a Poetului, la Chişinău să fie inaugurate două busturi ale lui Grigore Vieru: la bibliotecă şi în comuna Băcioi. „Prin aceasta aducem omagiul cuvenit poetului, pentru tot ceea ce a făcut în timpul vieţii, dar şi ce face după trecerea la Dumnezeu", a mai spus primarul general.

    Edilul capitalei a ţinut să mulţumească colegilor de la Alba Iulia, Primăriei şi Consiliului local, Consiliului Judeţean, Prefecturii şi tuturor celor care au pus umărul ca proiectul de înfrăţire dintre Alba Iulia şi Chişinău să prindă în continuare contur.

    Lucrarea de la biblioteca „Alba Iulia", la fel ca şi bustul de pe Aleea Clasicilor, poartă semnătura pictorulu Romi Adam şi a fost oferită municipalităţii de către autorităţile de la Alba Iulia, România. 

    Acum bustul se află în interiorul bibliotecii de la Buiucani, urmând să fie expus afară la primăvară, când condiţiile meteo vor permite lucrări de construcţie.

    După cum remarca Spiridon Vangheli, scriitor, coautor al „Abecedarului",  „Grigore Vieru a scos poezia Basarabiei din mormânt şi i-a dat respiraţie universală".

    Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, la Pererâta, Briceni. Poetul naţional s-a stins din viaţă la 18 ianurie 2009, în urma unui grav accident rutier, la vârsta de 73 ani. 

    www.chisinau.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com