• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  "Acordul AIE – un an de guvernare”, în viziunea preşedintelui Partidului Liberal din Moldova, Mihai Ghimpu

    "Acordul AIE – un an de guvernare”, în viziunea preşedintelui Partidului Liberal din Moldova, Mihai Ghimpu

    29.12.2011  

    Cât va exista Alianţa pentru Integrare Europeană, atât timp ea va fi „beton”. De fapt, „betonul” îl constituie nevoile şi interesele cetăţenilor care ne-au ales pentru a găsi soluţii la problemele cu care se confruntă şi a le îmbunătăţi viaţa. Important este că această alianţă are un fundament rigid, reprezentat de programul de guvernare „Libertate, Democraţie, Bunăstare”. Prin urmare, o construcţie, dacă are un fundament solid, poate fi bătută de vânt, lovită de fulgere sau de ploi, oricum va rezista. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, pentru Info-Prim Neo.

    Mihai Ghimpu spune că şi AIE 1, şi AIE 2 au trecut prin momente nu prea prielnice, uneori chiar dificile. Lipsa de comunicare, dar şi anumite trăsături de caracter şi comportament ale unor lideri politici a jucat festa. „Cu toate acestea, nu a fost vorba de destrămare, aşa cum de multe ori au anunţat unele surse mass-media sau anumiţi analişti politici. Cetăţenii nu ar fi tolerat o asemenea situaţie şi ne-ar fi penalizat. Ei sunt cei care ne-au încredinţat mandatele şi noi suntem obligaţi să trecem peste ambiţiile personale sau interesele de partid pentru a avea grijă de cetăţeni”, susţine liderul PL.

    Întrebat dacă Acordul AIE ar fi altul, dacă s-ar putea întoarce timpul înapoi, Mihai Ghimpu a spus că timpul a demonstrat că şi Constituţia chiar necesită anumite actualizări şi modificări, cu atât mai mult actele politice care reflectă actualitatea din societate în continuă schimbare. „Dovadă este şi faptul că a apărut necesitatea de a semna suplimentul la Acordul AIE, pe care PL l-a şi făcut public. Nu este exclus ca, în funcţie de contextul politic pe parcursul actului de guvernare, să mai survină anumite modificări în Acordul AIE. Ar putea apărea anumite situaţii care nu au fost prevăzute în acord. Anterior am anunţat că PL ar fi de acord să revadă modalitatea de partajare a celor mai importante funcţii în stat. Fără falsă modestie reamintesc că PL a renunţat la funcţia de preşedinte al Parlamentului pentru a exista alianţa”, a menţionat Mihai Ghimpu.

    Potrivit liderului liberal, PL a pledat constant pentru respectarea Acordului AIE pentru a evita jocurile politice, speculaţiile şi insinuările, care până la urmă se întorc atât împotriva politicienilor, cât şi împotriva cetăţenilor. Mihai Ghimpu spune că, dacă nu s-a reuşit să fie evitate de fiecare dată aceste lucruri, totuşi partenerii europeni de dezvoltare au remarcat succesul înregistrat de Republica Moldova şi demararea unei agende ambiţioase de reforme.

    „Pot afirma cu certitudine că nu au existat înţelegeri secrete în AIE, ferite de ochii lumii, sau împărţirea „sferelor de influenţă”. Dimpotrivă, a existat o transparenţă de care s-au bucurat atât mass-media, cât şi cetăţenii noştri”, susţine preşedintele PL.

    Potrivit lui Mihai Ghimpu, în următorii ani în Republica Moldova va continua să existe o formă de guvernare de coaliţie. Acest lucru îl arată sondajele de opinie. Politicienii vor trebui să înveţe să guverneze în coaliţie, să conlucreze în echipă, să se audă reciproc, astfel încât cetăţenii Republicii Moldova să fie principalii beneficiari ai unui asemenea echilibru politic şi înţelegere reciprocă.

    Pe 30 decembrie, liderii PL, PLDM şi PDM au semnat Acordul de constituire a alianţei.

    Irina Ţurcanu, www.info-prim.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com