• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Dorin Chirtoacă, la întoarcerea de la Berlin: Europenii îşi pierd încrederea

    Dorin Chirtoacă, la întoarcerea de la Berlin: Europenii îşi pierd încrederea

    31.10.2011  

    Din cauza problemelor și disensiunilor din cadrul Alianței pentru Integrare Europeană, credibilitatea acesteia în Vest s-a redus substanțial. De această părere este primarul general al municipiului Chișinău, prim-vicepreședintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, care a efectuat recent o scurtă vizită în Berlin, Germania.

    „Este evident pentru europeni, că încredere între membrii Alianței nu mai există. Din această cauză credibilitatea Alianței în Vest s-a redus substanțial. Am văzut mai mare îngrijorare la Berlin față de ceea ce se întâmplă cu noi, decât văd îngrijorare aici la Chișinău. Dânșii, urmărind situația noastră nu înțeleg ce este în capul nostru. La 20 de ani de la Proclamarea Independenței riscăm să pierdem pentru a treia oară șansa integrării europene. Toată lumea, toată Europa așteaptă ca noi să uzăm de această șansă, să ne îndeplinim angajamentele vizavi de Acordul de Asociere, Acordul de Liber Schimb, negocierea regimului de vize”, a menționat Chirtoacă.

    Potrivit lui, partenerii germani sunt nedumeriți, ei nu găsesc o explicație logică la ceea ce se întâmplă. „Oricare ar fi problemele interne în cadrul unui stat, în cadrul unei Alianțe, problemele interne nu pot fi mai presus decât destinul european al RM. Anumite neînțelegeri să ducă la compromiterea șansei RM de a se apropia de Europa. În perspectivă, vorbim despre calitatea de membru al RM în cadrul UE. Însă, până când trebuie să dobândim statutul de stat asociat, să dobândim libera circulație, integrarea economică, etc. Toate celelalte probleme, care țin de șeful SIS, procurorul general, miniștri, directori este lucru care trebuie să-l rezolvăm în interior. Ori se va găsi o soluție în cadrul Alianței pentru a merge înainte, ori RM va fi lăsată să cadă în jos”, a subliniat liberalul.

    Dorin Chirtoacă consideră că ciocniri inutile dintre AIE și comuniști trebuie evitate pentru că împreună cu PCRM Republica Moldova nu ar avea cum să pună în aplicare angajamentele față de UE. „Cu PCRM poate fi doar o degradare a situației, indiferent cine ar juca cu ei. Acum văd că mai mulți se joacă cu comuniștii și respectiv comuniștii se joacă cu mai mulți. Trebuie să ne clarificăm - există sau nu sinceritate în demersul nostru pro-european, din partea tuturor componentelor Alianței”, a conchis edilul Capitalei.

    UNIMEDIA amintește că PCRM și PLDM au votat acum câteva săptămâni demiterea directorului SIS. Săptămâna trecută comuniștii au votat împreună cu PD, de această dată pentru alegerea lui Artur Reșetnicov în funcția de vicepreședinte al Legislativului.

    www.unimedia.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com