• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu Herman Van Rompuy, Preşedintele Consiliului European

    Mihai Ghimpu a avut o întrevedere cu Herman Van Rompuy, Preşedintele Consiliului European

    06.07.2011  

    Perspectivele integrării europene a Republicii Moldova şi agenda de reforme asumate, situaţia politică internă, inclusiv relaţiile din cadrul Alianţei pentru Intergrare Europeană, reglementarea conflictului transnistrean au constituit principalele subiecte abordate în cadrul întrevederii de astăzi a Preşedintelui PL Mihai Ghimpu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova, cu Herman Van Rompuy, Preşedintele Consiliului European, aflat în vizită la Chişinău. La întrevedere au mai participat Preşedintele Fracţiunii PL Ion Hadârcă, deputaţii Corina Fusu, Ana Guţu, Vlad Lupan, Boris Vieru.

    Mihai Ghimpu a mulţumit înaltului oficial european pentru sprijinul politic şi financiar de care beneficiază Republica Moldova din partea partenerilor de dezvoltare, inclusiv pentru susţinerea acordată în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.

    Totodată, Preşedintele PL a menţionat că urmează a fi continuat procesul de implementare a reformelor pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să beneficieze de standarde europene la ei acasă. “Şansa Republicii Moldova este una europeană, iar acest lucru presupune şi o agendă europeană de reforme ce urmează a fi implementate, inclusiv şi reforma mentalităţii cetăţenilor noştri. Dacă alegem preşedintele până în toamnă şi există stabilitate politică, avem 3 ani pentru implementarea agendei de reforme asumate”, a precizat Mihai Ghimpu.

    Referindu-se la evoluţia relaţiilor moldo-comunitare, Mihai Ghimpu şi-a exprimat speranţa că cetăţenii Republicii Moldova vor putea călători fără vize cât mai curând în statele UE şi vor fi finalizate negocierile pe marginea Acordului de Asociere şi a celui privind Zona de liber schimb. 

    Mihai Ghimpu a precizat că problema-cheie în Republica Moldova este alegerea preşedintelui. PL este împotriva alegerilor anticipate şi optează pentru stabilitate politică şi continuarea implementării reformelor în societate. Preşedintele PL a precizat că formaţiunea politică pe care o conduce a demonstrat că interesul cetăţenilor este mai presus de ambiţiile politice atunci când a cedat funcţia de Preşedinte al Parlamentului. Mihai Ghimpu a menţionat că, în aceste condiţii, PL ar fi de acord mai degrabă cu extinderea perioadei interimatului preşedintelui pentru o perioadă de 4 ani, decât cu organizarea alegerilor anticipate, care ar însemna dezamăgirea alegătorilor şi o şansă pentru comunişti de a reveni la putere. “Dacă totuşi vreo componentă a AIE va insista pentru desfăşurarea alegerilor anticipate, atunci Fracţiunea PL nu va vota niciun proiect de hotărâre sau de lege care ar declanşa alegerile anticipate. Este o decizie a PL care demonstrează că noi suntem pentru reforme în societate, deoarece fără reforme nu există progres şi modernizare”, a  spus Preşedintele PL.

    Herman Van Rompuy a reconfirmat sprijinul total al UE pentru Republica Moldova în vederea promovării agendei de reforme şi soluţionarea conflictului transnistrean. Preşedintele Consiliului European a menţionat că UE este dispusă să acorde asistenţă Republicii Moldova şi în continuare, inclusiv în baza prinicipiului “more for more”.


    Departamentul Comunicare şi Imagine al PL

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com