• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Renovarea blocurilor de locuit din Chişinău

    Renovarea blocurilor de locuit din Chişinău

    29.04.2011  

    Primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, a inspectat în decursul zilei de astăzi blocurile de locuit din capitală, aflate în proces de izolare termică şi construcţie a mansardelor. Este vorba de şantierele de construcţie ale Companiei „Euromansarde”, firmă care prin intermediul unui parteneriat public-privat construieşte apartamente de tip mansardă în cadrul Programului municipal „Prima Casă”. 

    Primul bloc de locuinţe vizitat de primarul general este cel din str. Sarmizegetusa, 45/1. Reprezentanţii firmei de construcţie l-au informat pe Dorin Chirtoacă că imobilul respectiv reprezintă un cămin muncitoresc, cu 200 de camere, cu suprafaţa de 12 metri pătraţi fiecare, cu dependinţe comune, construit în anii 1970. Potrivit proiectului, blocul de locuinţe va fi reconstruit capital, izolat termic şi se va edifica mansardă. De asemenea, ca urmare a construcţiei unei anexe comune, din ambele părţi ale clădirii, suprafaţa fiecărui apartament va fi extinsă cu încă 12 metri, iar căminul va fi transformat într-un bloc locativ renovat, cu reţele inginereşti noi şi fiecare proprietar va avea bucătărie, grup sanitar şi balcon propriu. Pentru asta, locatarii vor contribui cu cel mult 3 mii Euro de familie.
     
    Dorin Chirtoacă a mai vizitat şi blocul locativ din bd. Traian, 7/1. În acest loc se desfăşoară doar lucrări de construcţie a mansardei, iar obiectivul va fi dat în exploatare pe parcursul lunii iunie. Din contul investitorului, vor fi renovate reţelele inginereşti din subsolul casei, a scărilor de bloc, dar şi amenajat teritoriul adiacent blocului de locuinţe. Apartamentele de tip mansardă de asemenea vor fi oferite prin intermediul programului „Prima Casă”.
     
    După cum a informat directorul companiei  ,,Euromansarde” Radu Eremciuc, aceste apartamente, cu suprafeţe cuprinse între 25 şi 42 metri pătraţi, cu 1 sau 2 camere, costă între 12 mii euro şi 24 mii Euro. În acelaşi timp, preţul apartamentelor cu 3 camere, cu suprafaţa de până la 83 de metri pătraţi, este de până la 40 mii Euro. Lucrările de renovare a blocului şi construcţie a mansardelor durează până la 6 luni.
     
    În context, primarul Dorin Chirtoacă a menţionat că programul lansat de Primăria Chişinău de renovare a fondului vechi de locuinţe prin izolarea termică a clădirilor şi construcţia mansardelor, îşi demonstrează deja eficienţa. Pe de o parte, autorităţile locale soluţionează problema reparaţiei fondului de locuinţe, şi anume a reţelelor inginereşti, a acoperişurilor, a scărilor şi a amenajării curţilor de bloc. În acelaşi timp, cetăţenilor le sunt oferite apartamente de tip mansardă, la un preţ semnificativ mai mic decât locuinţele noi sau de pe piaţa secundară. Primarul de Chişinău a mai remarcat că prin intermediul Programului „Prima Casă” cetăţenilor le-au fost oferite soluţii pentru a-şi procura un apartament, iar pentru asta ei trebuie să aibă un venit lunar de cel puţin 3 mii lei pe familie.
     
    Dorin Chirtoacă şi-a exprimat convingerea că pe viitor vor creşte solicitările pentru astfel de locuinţe, deşi anterior, când Primăria Chişinău a lansat programul de renovare a fondului de locuinţe, oamenii au fost cam  sceptici în privinţa utilităţii acestui proiect.
     
    La ora actuală în Chişinău 70 de blocuri de locuinţe sunt în reconstrucţie şi aici urmează a fi construite mansarde. În total, pe circa 2500 de blocuri locative pot fi edificate mansarde, având în vedere starea tehnică a acestora.
     

    Direcţia Relaţii Publice,
    Primăria mun. Chişinău

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com