• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Discursul lui Dorin Chirtoacă de la lansarea candidaţilor din partea PL în CMC pentru alegerile locale

    Discursul lui Dorin Chirtoacă de la lansarea candidaţilor din partea PL în CMC pentru alegerile locale

    22.04.2011  

    Doamnelor și domnilor, bună seara!


    După cum am promis - Municipiul Chișinau, bulevardul Ştefan cel Mare 83, Primăria Chișinău, ora 18.00 - echipa PL este în fața dvs pentru a se lansa în campania electorală pentru alegerile locale din 5 iunie 2011.
    După cum am promis, această lansare are loc în mod legal, în conformitate cu articolul 47 din codul electoral și în conformitate cu hotărârea consiliului de circumscripție Chișinău, numărul 25 din 21 aprilie 2011.
    Am observat că după multe principii și valori, la noi a mai apărut unul, când nu faci față competiției, când nu faci față concurenței: încalci legea. Eu știam, la început este oficiul stării civile, apoi cununia, abia apoi nunta. Pentru unii din noi azi s-a întâmplat invers, la început nunta și fără documente. Să fie și aceasta o practică în viața politică din RM, dar nu cred că e de bun augur.
    La început este legea și mai apoi manifestările. Și aceasta este prima diferență dintre echipa PL și toți ceilalți. Veți observa cu siguranță și alte diferențe. Îndemnul nostru către cetățeni este același pe care l-am anunțat: ,,Împreună cu primarul tău pentru Chișinău” și ne bucură foarte mult faptul că este preluat și de alți colegi, chiar la îndemnul nostru făcut public luni dimineață la ședința operativă, la fel cum e preluat și programul pentru 2011-2015 anunțat la raportul de activitate de duminica precedentă. Acest lucru ne bucură nespus, pentru că reprezintă o siguranță. O siguranță a faptului că proiectele noastre vor fi continuate după 5 iunie, atunci când vom avea o susținere largă în CMC, așa cum am propus și ne-am dorit acest lucru de la bun început.
    Observăm un copy-paste reușit în interesul locuitorilor Municipiului Chișinău, prioritățile anunțate la raport le putem regăsi integral la toți participanții. Este un lucru foarte bun, înseamnă că împreună și cu ei vom reuși!
    Sunt onorat, împreună cu colegii care sunt aici, să vă prezentăm prioritățile pentru anii 2011-2015 ale PL. Dar până atunci, daţi-mi voie să vă spun mesajul ferm al PL pentru următorii patru ani: Ne vom baza pe o echipă puternică, solidă și corectă! În CMC avem nevoie de o majoritate stabilă și competentă, o majoritate care să permită să efectuam într-un termen mai scurt proiectele propuse. Fără blocaje, fără trădări, fără insinuări, fără speculaţii, fără a pune bețe în roate 4 ani de zile ca după aceea să pretinzi că nu s-a făcut nimic.
    Sunt onorat să am alături o asemenea echipă, o echipă de oameni profesioniști, o echipă! Echipa câștigătoare care va schimba până la capăt fața orașului Chișinău, dar și conținutul acestuia.

    Stimați colegi,
    Mă adresez și dvs, odată aleși nu veți reprezenta doar PL, veți reprezenta locuitorii Municipiului Chișinău care vă deleagă acest drept. Și trebuie să oferim locuitorilor Municipiului viziune, solidaritate, loialitate, corectitudine, profesionalism și verticalitate. Majoritatea cetățenilor care doresc dezvoltarea acestui oraș urmează să se regăsească în majoritatea din CMC. Și sunt convins că locuitorii Municipiului vor acorda această încredere echipei PL în primul rând. Ne propunem în continuare un parteneriat cu locuitorii Municipului, un parteneriat bazat pe muncă, bazat pe reformă și dezvoltare durabilă.
    Aceasta este calea corectă și cu siguranță împreuna vom reuși. Împreună putem forma această majoritate.
    Observăm că aceleași probleme ne macină și practic aceleași soluții sunt oferite. Problema este însă cine le va rezolva. Cine va rezolva aceste probleme: o echipă de oameni onești, corecți, consecvenți, căliți în luptă, dedicați Municipiului Chișinau sau altcineva? Sunt convins că va avea succes prima variantă!

    În următorii patru ani ne propunem 5 priorități:


    1. Dezvoltarea economică durabilă a Municipiului Chișinău, în așa fel încât pe lângă cele 10 mii noi locuri de muncă să fie create încă cel puțin 20 mii locuri de muncă, locuri de muncă noi și mai bine plătite.
    2. O infrastructură modernă, cu drumuri reparate, cu transport public nou și de calitate, cu un iluminat public modern; în ceea ce privește drumurile, 500 de mii de metri pătrați reparați anual la un preț actual de 500 de lei metru pătrat, în total 250 milioane de lei pe an - rezultă un miliard de lei investiți în drumuri în următorii patru ani, cel puțin. Înnoirea completă a transportului public, la cele 100 de troleibuze procurate, încă 150 de troleibuze și 100 de autobuze.
    În cadrul programului ,,Prima Casă”, 10 mii de apartamente în următorii patru ani, după formula 2500 apartamente pe an, 210 pe lună, 50 pe săptămână în oraș și 10 pe zi și, respectiv, două pentru fiecare pretură.
    Creșterea numărului de corpuri de iluminat, de la peste 30 de mii în prezent, la 60 mii de corpuri de iluminat pe bază de tehnologii noi leed și cu iluminat public decorativ, cel puțin în centrul istoric al Capitalei.
    În ceea ce privește apa și canalizarea, creșterea până la 100 la sută a gradului de conectare a locuitorilor orașului și suburbiilor la rețeaua de apeduct și canalizare.
    3. Renovarearea și reabilitarea fondului locativ la cele 70 de blocuri asupra cărora se lucrează pentru izolare termică, pentru modernizare. Să fie reabilitate în următorii patru ani cel puțin 500 de blocuri locative cu amenajarea curții și, respectiv, asigurarea unui confort suficient, ceea ce înseamnă la cel puțin șase luni de muncă pe an - 125 de blocuri anual, 20 pe lună pe oraș, respectiv câte patru pe lună în fiecare sector.
    4. Susținerea și finantarea suburbiilor de la 670 miliione de lei alocate în ultimii patru ani, creșterea în următorii 4 ani de mandat la un miliard de lei alocații pentru suburbii - inclusiv întreținerea curentă, finanțările multianuale și finanțarea investițiilor pentru dezvoltarea suburbiilor și reducerea decalajului condițiilor de viață între sat și oraș, pentru toate suburbiile, indiferent de rezultatele alegerilor. Indiferent cine va fi ales în funcția de primar în localități, indiferent de culoarea politică a acestor viitori primari și indiferent de culoarea politică a consiliului local din fiecare suburbie, așa cum am procedat în acești primi patru ani de mandat, voi garanta echidistant, voi finanţa fără discriminare localitățile din componența Municipiului.
    5.  Combaterea sărăciei și susținerea păturilor social-vulnerabile la un nivel și mai înalt față de cei patru ani de mandat îndepliniți până în prezent. Și anume menținerea compensațiilor la căldură la cel puțin 40 la sută și în perspectiva creșterii acestora pentru cei 30 de mii de beneficiari care astăzi beneficiază de compensații la căldură. 


    De asemenea, menținerea și creșterea în perspectivă a compensațiilor în transportul public pentru  pensionarii care au venituri mici. Și creșterea în perspectivă, după cum am anunțat, astfel încât să aibă parte de mai multe călătorii cu transportul public, mai ales că vom avea transport public nou.
    Ajutoarele sociale - continuarea acordării acestora și transformarea într-o permanență a acordării ajutoarelor de Paști și de Crăciun, așa cum am început în acest an. În plus, implementarea politicii sociale pe care am prezentat-o în cadrul raportului de activitate.

    Acestea, stimați colegi, sunt principalele 5 priorități ale echipei PL pentru următorii patru ani în CMC și, respectiv, la Primărie. Dar, pe lângă aceasta sunt multe alte proiecte care vor fi neapărat implementate în conformitate cu prioritățile anunțate la raport. Mă refer la parteneriatele publice private care vor asigura dezvoltarea zonelor Municipiului Chișinău, dezvoltarea construcției cartierilor, amenajarea parcurilor, reconstrucția Pieței Centrale, construcția de noi străzi și bulevarde, construcția de noi cartiere locative.
    De asemenea, atragerea fondurilor europene nerambursabile la cele patru milioane atrase în ultima perioadă. Să dublăm și să trimplăm această cifră în viitor, la cele 300 milioane de euro atrase în ultimii doi ani şi să obținem încă dublu în următorii patru ani.

    Și acesta este doar începutul!

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com