• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu: "Ecologizarea efectivă a Republicii Moldova necesită un control ecologic naţional bine structurat şi funcţional"

    Mihai Ghimpu: "Ecologizarea efectivă a Republicii Moldova necesită un control ecologic naţional bine structurat şi funcţional"

    22.10.2010  

    Un ecosistem sănătos poate fi menţinut doar cu susţinerea tuturor forţelor orientate spre alinierea Republicii Moldova la modul de viaţă european, ceea ce presupune ecologizarea tuturor manifestărilor socio-economice şi acţiuni în concordanţă cu legile naturii.

    Declaraţia a fost făcută astăzi de Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, Preşedintele Parlamentului, în cadrul manifestărilor organizate cu prilejul aniversării a XX-a a fondării Inspectoratului Ecologic de Stat.

    În opinia şefului statului, ecologizarea efectivă a Republicii Moldova, pe lîngă suportul legislativ, adecvat modelului de dezvoltare durabilă, necesită şi un control ecologic naţional bine structurat şi funcţional, capabil să dea funcţionalitate politicilor de mediu ale statului. "Actualmente, este important să conştientizăm că ocrotirea naturii trebuie pusă pe seama fiecărui cetăţean, fiecărei instituţii, organizaţii şi, în primul rînd, pe seama organelor administraţiei publice locale. Ecologizarea, prin urmare, este o politică profund conştientă, devenită de stat, care se consolidează continuu", a accentuat Preşedintele ţării.

    Preşedintele Mihai Ghimpu a mai specificat că cataclismele naturale, precum inundaţiile, alunecările de teren sau pericolul dispariţiei unor specii de plante şi animale, constituie un impact direct al intervenţiilor necalculate ale oamenilor, care au influenţat negativ echilibrul natural. În aceste condiţii, a spus şeful statului, generaţiilor de astăzi le revine sarcina de a redresa situaţia, mai ales în condiţiile în care deciziile luate, în unele cazuri, vor avea impact peste zeci sau sute de ani. "Este foarte important ca politicile statului să fie adecvate cerinţelor timpului şi să prevadă suficiente măsuri şi acţiuni menite să contribuie la prosperarea mediului ambiant în Moldova. Desigur, alocaţiile bugetare în acest scop sînt încă modeste, însă, cu siguranţă, mai există resurse interne neutilizate şi un şir de posibilităţi de accesare a fondurilor din cadrul programelor ecologice regionale şi internaţionale", a spus şeful statului.

    Mihai Ghimpu a menţionat că numai prin aplicarea corectă a tuturor pîrghiilor legale şi prin gestionarea adecvată a resurselor fondului ecologic este posibilă obţinerea unor progrese ecologice. "O datorie sfântă a noastră este nu numai să protejăm natura, această adevărată comoară naţională, dar şi să sporim această comoară, atît pentru binele nostru, cît şi pentru binele generaţiilor viitoare", a conchis Preşedintele.

     presedinte.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com