• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  PL vs PCRM privind evenimentele din aprilie 2009

    PL vs PCRM privind evenimentele din aprilie 2009

    20.10.2010  

    Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, cere ca fostul presedinte al tarii, Vladimir Voronin, sa se prezinte personal in instanta, care examineaza dosarul PL versus PCRM si NIT, legat de documentarul “Atac asupra Moldovei”.

    La sedinta de judecata de astazi, Ghimpu a solicitat sa fie invitat liderul comunistilor, chiar daca acesta si-a delegat in instanta reprezentantul – juristul Sergiu Sarbu.

    “Au fost niste invinuiri foarte grave, precum ca am organizat o lovitura de stat. Un presedinte nu poate invinui niciun cetatean fara argumente. In film a avut curaj sa-si spuna parerea poporului, sa vina in instanta sa argumenteze. Am foarte multe intrebari fata de dumnealui: ‘Cum doarme dupa toate minciunile pe care le-a spus?’, ‘Ce exemplu le da copiilor si nepotilor sai spunand minciuni?’”, a declarat liderul PL.

    Adjunctul sau a cerut sa fie chemati si ceilalti 2 “actori” din film – ex-Procurorul General, Valeriu Gurbulea, si fostul sef al Securitatii, Artur Resetnicov.

    “In lunile aprilie-mai, cand a fost difuzat acest documentar, nu reprezentantii au aparut si au vorbit minciuni de la ecran, dar personal Voronin, Gurbulea si Resetnicov. Cand este vorba sa vada minciuni o republica intreaga, apar personal, altfel – isi trimit reprezentantii”, a explicat primarul Dorin Chirtoaca.

    Pe de alta parte, reprezentantul lui Voronin a spus ca demersul liberalilor este “absolut neintemeiat”.

    “Avand in vedere ca Vladimir Voronin este reprezentat legal, conform Codului de procedura, instanta nu-l poate obliga sa se prezinte la proces. Mai mult decat atat, domnul Voronin personal nu a adus invinuri PL, lui Mihai Ghimpu sau lui Dorin Chirtoaca”, a motivat Sergiu Sarbu.

    Judecatoarea Ecaterina Palanciuc de la instanta sectorului Centru i-a dat dreptate candidatului comunist si a respins cererea liberalilor.

    Totusi, examinarea propriu-zisa a dosarului asa si nu a inceput. Si sedinta de astazi a fost amanata. De data aceasta pentru ca nu au venit coparatii din proces – autorul filmului, jurnalistul-candidat Constantin Staras si televiziunile Euro TV, N4 si Prime, care au difuzat documentarul.

    Liberalii au atacat in judecata autorii si protagonistii filmului “Atac asupra Moldovei”, invocand ca le-a fost lezata onoarea si demnitatea profesionala. La randul lor, Voronin, Gurbulea si Resetnicov au venit cu cereri similare in instanta in baza altui film documentar despre evenimentele din 7 aprilie 2009, realizat de PL. In timp ce Mihai Ghimpu a cerut un banut de la Voronin si cate un leu de la ceilalti doi, liderul comunist solicita de la PL un milion de lei pentru el si inca unul pentru PCRM, pentru recuperarea prejudiciului moral.

    StireaZilei

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com