• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (foto)Monument în memoria scriitorilor deportați de regimul sovietic

    (foto)Monument în memoria scriitorilor deportați de regimul sovietic

    16.10.2010  

    „Uniunea Scriitorilor din Moldova reprezintă casa noastră spirituală, fiind instituţia care a promovat consecvent, chiar şi în condiţii deloc uşoare, revenirea la valorile noastre naţionale”. Declaraţia aparţine Preşedintelui Parlamentului Mihai Ghimpu, Preşedinte interimar al Republicii Moldova, şi a fost făcută în cadrul manifestărilor organizate cu prilejul aniversării a 90-a a Uniunii Scriitorilor.

    Mihai Ghimpu a adresat felicitări şi urări de bine tuturor membrilor Uniunii Scriitorilor. Totodată, în numele cetăţenilor Republicii Moldova, Preşedintele a exprimat gratitudine scriitorilor pentru faptul că au încurajat şi îndrumat populaţia pentru a readuce valorile naţionale acasă, menţionând că misiunea n-a fost încheiată pe deplin, urmează, ca prin eforturi comune, să fie realizat visul cetăţenilor de adevăr şi dreptate.

    Potrivit Preşedintelui, scriitorii, chiar şi în perioada regimului sovietic de ocupaţie, au promovat, prin creaţia lor, adevărul istoric şi valorile noastre naţionale. Scriitorii au fost şi rămân intelectualii de vază în Republica Moldova şi, împreună cu pedagogii şi preoţii, au fost primii care s-au ridicat împotriva regimului comunist.

    Cu ocazia aniversării a 90-a a Uniunii Scriitorilor, a fost dezvelit monumentul în memoria scriitorilor exterminaţi şi deportaţi de către regimul comunist. Preşedintele Uniunii Scriitorilor Mihai Cimpoi a menţionat că prin acest monument a fost înveşnicită memoria acelor scriitori care s-au sacrificat în lupta pentru valorile  naţionale, pentru afirmarea adevărului în societatea noastră, pentru fiinţa noastră identitară. Totodată, Mihai Cimpoi a menţionat că ideea ridicării unui monument pentru a-i consemna pe scriitorii victime ale regimului comunist aparţine Preşedintelui Mihai Ghimpu, cu această ocazie mulţumind pentru sprijinul financiar acordat.

    Mihai Ghimpu a menţionat că avem obligaţia de a cinsti memoria acelor scriitori care au intuit schimbările din societate, luptând cu toată fiinţa, atât în perioada interbelică, cât şi postbelică, pentru apărarea valorile noastre naţionale, iar din aceste considerente, au fost deportaţi sau exterminaţi de regimul comunist.

    Ulterior, Părintele Ioan Ciuntu de la Biserica „Sfânta Teodora de la Sihla” a sfinţit monumentul.

    La eveniment au participat reprezentanţi ai Guvernului şi Parlamentului, numeroşi scriitori şi oameni de cultură din Republica Moldova şi România.

    Amintim că Partidul Liberal își propune să inaugureze în fiecare sat din localitate o cruce comemorativă în memoria celor deportați de regimul comunist. Astfel, fiecare filială teritorială a Partidului Liberal și-a luat angajamentul să amplaseze în cel puțin 5 sate câte un monument dedicat victimelor comunismului pe care va fi inscripționată și lista celor ce au avut de suferit în urma acestui regim.

                                          

                                          

                                          

                                         

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com