• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu s-a întâlnit cu studenții basarabeni din Iași

    Mihai Ghimpu s-a întâlnit cu studenții basarabeni din Iași

    29.04.2010  

    Preşedintele interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu, aflat în vizită oficială în România, împreună cu omologul său român Traian Băsescu, s-au întîlnit la Iaşi și cu studenţii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”.

    Preşedintele Ghimpu a vorbit studenților că vizita în România a redeschis o nouă etapă în relațiile dintre două state cu aceiaşi identitate şi limbă vorbită. „Vom demonstra ca noi, românii, știm a ne respecta și a ne ajuta. Este foarte important ca relațiile noastre să fie un exemplu pentru alte state, deoarece suntem români de pe ambele maluri ale Prutului", a spus şeful statului.

    Mihai Ghimpu a menţionat şi importanţa acordurilor semnate dintre cele două state, deoarece implementarea lor va permite soluţionarea mai multor probleme cu care se confruntă societatea moldovenească. În acest context, preşedintele Ghimpu a accentuat importanţa realizării programelor de reformare a Republicii Moldova, elaborate şi realizate de Alianţa pentru Integrarea europeană, deoarece acestea au ca scop final construirea unui stat de drept şi democrat. „Indiferent de faptul vor fi alegeri anticipate sau nu, programul de guvernare al AIE trebuie realizat”, a spus Ghimpu.

    Adresîndu-se studenţilor din Republica Moldova, şeful statului i-a îndemnat să studieze cît mai bine, deoarece ţara are nevoie de specialişti profesionişti în toate domenii. „Economia, justiția, medicină, educația şi alte domenii au nevoie de buni specialiști. Vă invit să vă întoarceți și să ne înlocuiți pe noi, cei care suntem acum la guvernare", a accentuat Mihai Ghimpu.

    În opinia şefului statului, rolul pe care îl poate juca tânăra generaţie în edificarea şi consolidarea societăţii civile din Republica Moldova este unul de importanţă majoră, deoarece o societate civilă puternic structurată şi conştientă de valorile şi obiectivele pe care le promovează poate fi, în acelaşi timp, nu numai un partener indispensabil şi influent  al oricărui guvern, dar şi un obstacol foarte eficient, capabil să împiedice abuzurile oricărei guvernări.

    Făcînd o totalizare a rezultatelor vizitei oficiale în România, preşedintele Ghimpu a accentuat că aceasta a fost una plină de conţinut. “Toate discuţiile purtate cu  Preşedinte Traian Băsescu, dar şi întrevederile cu alte oficialităţi româneşti, mi-au inspirat încrederea că există un sporit interes comun în vederea extinderii şi valorificării cât mai plenare a parteneriatului strategic existent între Republica Moldova şi România în toate domeniile de cooperare de interes reciproc”, a accentuat Mihai Ghimpu.

    Preşedintele României Traian Băsescu, în discursul său a menţionat că Republica Moldova este o ţară europeană sută la sută, care are dreptul la un viitor în marea familie a statelor europene. “Oamenii din Republica Moldova au dreptul să circule liber în Europa, România, acolo unde circulă liber orice cetăţean european”, a specificat şeful statului român.

    Întrevederea cu studenţii Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” a fost ultima activitate din agenda vizitei oficiale a preşedintelui Mihai Ghimpu în România. În seara zilei de azi, delegaţia oficială a Republicii Moldova va reveni în ţară.

    Serviciul de Presă al Președenției

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com