• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Discursul Preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, cu ocazia Zilei Naţionale a României, 1 decembrie 2009

    Discursul Preşedintelui interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, cu ocazia Zilei Naţionale a României, 1 decembrie 2009

    02.12.2009  

    Onorată asistenţă,
    Stimate domnule prim-ministru,
    Domnilor miniştri,
    Domnilor deputaţi,
    Distinşi reprezentanţi ai corpului diplomatic,
    Doamnelor şi domnilor,

    Este o onoare pentru mine, dar şi o deosebită plăcere, să particip la recepţia organizată de Ambasada României în Republica Moldova cu ocazia Zilei Naţionale a României. Ziua Naţională a României ne prilejuieşte ocazia de a exprima alese sentimente şi sincere felicitări tuturor cetăţenilor români indiferent de locul în care se află.

    Istoria a demonstrat că evenimentele de la 1 decembrie 1918 au deschis o perioadă de modernizare a României, pe calea consolidării statului de drept, bazat pe valori democratice, în conformitate cu standardele şi principiile europene, cu o economie de piaţă funcţională.  
     
    „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, vorba poetului nostru Mihai Eminescu. Prosperitate, realizări, încredere, libertate, bucurii tututor cetăţenilor români, dar şi responsabilitate civică pentru a cinsti eroii care au realizat Marea Unire la 1 decembrie 1918 la Alba-Iulia. Mult curaj şi putere actualei conduceri a României pentru a depăşi obstacolele momentului şi a ieşi cu bine din criza financiar-economică cu care se confruntă statele europene.
    În cei 18 ani de independenţă, Republica Moldova a beneficiat de sprijinul constant şi absolut dezinteresat al României, chiar dacă fosta conducere de la Chişinău a evitat să recunoască acest lucru.

    A fost alături de noi o Românie care ne-a fost întotdeauna un prieten adevărat, indiferent de tensiunile existente şi momentele de cotitură pe care le-am parcurs, un partener de încredere, interesat de dezvoltarea democratică a Republicii Moldova pe calea integrării europene.
    O Românie care ne-a întins prieteneşte mâna atunci când aveam nevoie. Scuze, dragă Românie, că n-au ştiut ce fac ei. Noi îţi mulţumim.
    O Românie cu care împărţim aceleaşi tradiţii, valori, limbă şi istorie, adevăruri pe care le simt cetăţenii noştri şi cer respectarea lor, adevăruri care trebuie să-şi ocupe locul bine meritat în sistemul nostru de valori.
    O Românie pe care unii cetăţeni ai Republicii Moldova o visează, iar pe alţii deja i-a acceptat în calitate de cetăţeni ai săi cu drepturi depline, drepturi pe care nimeni nu le poate constesta. 
     
    Simţim cu toţii prietenia şi susţinerea ce vine din partea României, iar cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc să răspundă la fel şi să recupereze timpul pierdut odată cu răcirea relaţiilor între cele două state.

    Doamnelor şi domnilor,
    Alianţa pentru Integrare Europeană a demonstrat prin fapte că îţi doreşte relaţii speciale şi privelegiate cu România. Vă asigur că parteneriatul clădit pe un fundament calitativ nou este unul ireversibil.

    În aspiraţiile sale de integrare europeană, Republica Moldova mizează şi în continuare pe susţinerea României, care rămâne a fi avocatul fără rezerve al Republicii Moldova în realizarea parcursului său de integrare europeană. De asemenea, ne dorim intensificarea relaţiilor la nivel economic, ştiinţific, didactic, cultural.

    Astăzi, Republica Moldova şi România au în faţă mai multe provocări pe care, prin eforturi comune, vor reuşi să le depăşească. Primii paşi în acest sens au fost făcuţi deja: abolirea regimului de vize pentru cetăţenii români, abuziv introdus de fosta guvernare comunistă, semnarea Acordului privind micul trafic la frontieră, urmează deschiderea consulatelor.

    Onoraţi reprezentanţi ai Ambasadei României, în încheiere îmi permiteţi să vă adresez rugămintea ca şi pe această cale să transmiteţi salutări cordiale Preşedintelui României, Traian Băsescu, din partea cetăţenilor Republicii Moldova, precum şi tot respectul nostru pentru poporul român.

    Astăzi, în zi de sărbătoare, ne îndreptăm cu cele mai speciale gânduri către toţi cei care vorbesc, simt şi gândesc româneşte. A gândi şi a vorbi româneşte nu înseamnă să fii împotriva celor care gândesc şi vorbesc rusa, ucraineana, bulgara, armeana etc. 

    Mulţumim, România, că ai fost şi eşti alături de cetăţenii Republicii Moldova.

    La mulţi ani, România! La mulţi ani, poporule român!

    Sursa: Serviciul de Presă a Parlamentului

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com