• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu: "Românofobia nu are puterea să înăbuşe iubirea dintre fraţi"

    Mihai Ghimpu: "Românofobia nu are puterea să înăbuşe iubirea dintre fraţi"

    06.11.2009  

     Preşedintele Parlamentului şi Preşedinte interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu a acordat un interviu revistei “Formula AS”, România

    "O eroare tragică"

    Reporter: În august 2009 s-au împlinit două decenii de la istoricele evenimente care au făcut, parţial, dreptate moldovenilor, readucînd acasă limba română, alfabetul latin, tricolorul şi un set de alte valori naţionale şi democratice. Aţi fost în miezul acelor evenimente de foc, aţi văzut frumuseţea unui popor care aruncă lanţurile robiei şi îmbrăţişează libertatea, aţi trăit din plin credinţa că ne recîştigăm demnitatea naţională. Cum se explică totuşi că R. Moldova a renunţat la cuceririle de atunci, iar din 2001, a readus la conducere partidul comunist?

    Mihai Ghimpu: Am trăit acele momente cu adevărat istorice, cînd toate popoarele din fosta Uniune Sovietică se mişcau grandios pentru a-şi recăpăta libertatea, identitatea naţională, respingînd comunismul, rupînd încătuşarea de fier în care le ţinea imperiul răului. Eram conştient de faptul că Republica Moldova se află la o răscruce istorică, cînd trebuia să aleagă tranşant între spaţiul estic şi civilizaţia europeană. Majoritatea colegilor din Mişcarea Democratică, iar mai tîrziu din Frontul Popular aveau o înţelegere corectă a situaţiei, a împrejurărilor politice de atunci, dar din păcate ei nu formau majoritatea şi în primul parlament. Cred că acest raport de forţe în interiorul clasei politice moldoveneşti de la vremea aceea, care era în favoarea fostei nomenclaturi sovietice şi de partid, a fost factorul determinant ce a condus Republica Moldova pe drumul estic, şi nu pe cel vestic. Deci, rămîne pe conştiinţa conducerii de atunci, în frunte cu preşedintele Mircea Snegur, acea decizie absolut regretabilă - de a semna în 1991 aderarea la Comunitatea Statelor Independente. A fost o eroare tragică. Consecinţele şi efectele negative ale acestei decizii le trăim de aproape 20 de ani şi nu mai este nevoie să le menţionez pentru că sînt evidente pentru toată lumea. Cred că veţi fi de acord că, în linii mari, hotărîrea de atunci se face responsabilă inclusiv de cea mai neagră perioadă din istoria recentă a Republicii Moldova - 8 ani de regim comunist autoritar, care a degradat în ultima perioadă într-o dictatura personală a lui Vladimir Voronin, desfiinţarea statului de drept, îngradirea libertăţilor democratice, distrugerea economiei libere etc. Acesta este preţul plătit de cetăţenii noştri, peste acela de a fi ajuns cel mai sărac stat din Europa, cu aproape 1 milion de persoane care au emigrat la muncă peste hotare în căutarea unei bucăţi de pîine.

    "Avem sprijinul cetăţenilor. Avem înţelegerea lor"

     Reporter: În urma alegerilor din 29 iulie, aţi fost ales preşedinte al Parlamentului şi, concomitent, deţineţi interimatul funcţiei de şef de stat. Aţi reuşit să faceţi o evaluare reală a ceea ce au însemnat pentru R. Moldova opt ani de guvernare comunistă? Iată că maşina propagandistică a lui Voronin continuă să prezinte perioada 2001-2009 ca pe o perioadă de înflorire şi prosperitate, de salvare a poporului de la sărăcie şi întuneric.

    Mihai Ghimpu: Această evaluare se efectuează de către specialiştii Guvernului, exact în aceste săptămîni, pe dimensiunea economică şi socială în special, dar şi în ceea ce priveşte situaţia din justiţie, poliţie, mass-media, securitate naţională, administraţie publică locală etc. Este cert deja că ne confruntăm cu o stare de lucruri mai mult decît dramatică. Comuniştii au construit aşa-zisa "verticală a puterii", care înseamnă controlul total al societăţii şi economiei, al administraţiei centrale şi locale, al justiţiei şi mass-mediei. Acest sistem totalitarist va trebui demontat şi deja Parlamentul şi Guvernul au purces la lucru. Este o actiune amplă şi extrem de dificilă, dar ea va fi dusă la capăt în pofida faptului că partidul comuniştilor se opune cu vehemenţă, cheamă cetăţenii la nesupunere civică, organizează manifestaţii de protest, continuă să manipuleze opinia publică prin intermediul mass-mediei controlate de ei, inclusiv televiziunea şi radioul public. Cu toate acestea, trebuie neapărat spus că majoritatea cetăţenilor sînt de partea Alianţei pentru Integrarea Europeană, susţin acţiunile noastre, se bucură de schimbare, de plecarea comuniştilor de la guvernare. Lucrul acesta acum este cel mai important pentru noi - că avem sprijinul cetăţenilor, avem înţelegerea lor. Ei ne spun, de exemplu, că sînt gata să mai strîngă cureaua, să rezistăm un an-doi de criză, dar să facem reforme care neapărat vor redresa situaţia economică, vor conduce la ridicarea nivelului de trai. Cît priveşte "perioada de înflorire", aceasta a fost numai în imaginaţia lui Voronin şi a maşinii sale propagandistice. Lumea s-a trezit şi de mult nu mai crede în basmele lor televizate.

    "Sîntem recunoscători SUA şi Comunităţii Europene că au o deschidere extraordinară faţă de R. Moldova"

    Reporter: Cu toate ameninţările, şantajul şi dezinformarea lansate masiv de puterea comunistă în campaniile electorale din acest an, societatea moldovenească a avut curajul să se solidarizeze şi să opteze în favoarea forţelor democratice. Speranţele cetăţenilor într-o viaţă mai bună sînt uriaşe, dar economia republicii e la pămînt, instituţiile statului au fost uzurpate, bugetul ţării înregistrează un deficit fără precedent, relaţiile cu organismele internaţionale şi cu vecinii au atins cotele unui război rece. Cum vedeţi ieşirea din impas, din criza economică, cum o să reuşiţi să păstraţi încrederea alegătorilor?

    Mihai Ghimpu: Zilele acestea, comuniştii au recunoscut că recesiunea economică, criza în ansamblu s-a facut simţită încă din toamna anului trecut, dar că aceste aspecte au fost ascunse populaţiei pentru a "asigura stabilitatea politică şi a nu crea panică". Au minţit pentru că se apropiau alegerile parlamentare. Mai mult, au cheltuit banii publici în neştire, iresponsabil. Acum vistieria statului este goală, iar datoriile - enorme. Numai comuniştilor putea să le dea prin cap sa perceapă, în avans, impozite de la agentii economici pentru jumătate de an înainte. Presupun că au făcut acest lucru şi pentru că erau conştienţi că pierd alegerile şi ca să lase noua guvernare fără încasări la buget. Soluţiile noastre imediate şi de maximă stringenţă sînt: demonopolizarea economiei; liberalizarea importurilor şi exporturilor; crearea unui cadru legislativ şi normativ propice atragerii investiţiilor străine, dar şi stimularea investiţiilor autohtone; restabilirea neîntîrziată a relaţiilor cu FMI şi cu instituţiile financiare internaţionale, ceea ce în mod automat, aşa cum am primit asigurări, va deschide calea ajutoarelor financiare din partea Uniunii Europene, a SUA. Din partea SUA am primit deja un ajutor nerambursabil, de aproape 300 milioane de dolari, şi asta ne bucură foarte mult. Sîntem recunoscători SUA şi Uniunii Europene pentru faptul că au o deschidere extraordinară faţă de Republica Moldova şi că oferă nu numai sprijin politic, dar şi financiar.

    Reporter: Televiziunea publică a fost si încă a mai rămas un instrument puternic de propagandă al fostei puteri, de dezinformare şi manipulare a populaţiei. Cînd vor avea cetăţenii R. Moldova acces la o informare corectă, curăţată de minciuni?

    Mihai Ghimpu: În curînd vom reforma instituţia audiovizualului public, astfel încît aceasta să fie scoasă de sub controlul politic al comuniştilor şi să fie pusă în serviciul societăţii. Procedura a fost demarată deja şi sper că, în decurs de cîteva săptămîni, o să avem rezultate.

    Reporter: Se vorbeşte de un deficit bugetar enorm, de peste 6 miliarde de lei. În aceste condiţii, cum o să achitaţi pensiile şi salariile?

    Mihai Ghimpu: Estimările Guvernului arată că vom avea spre sfîrşitul anului un deficit bugetar de 8 miliarde de lei, ceea ce este enorm pentru Republica Moldova. Ajutoarele financiare externe vor merge, o parte, la echilibrarea relativă a bugetului, dar deficitul oricum va ramîne de aproximativ 6 miliarde de lei. Fără să intru în amănunte, vă pot spune că pensiile şi salariile bugetarilor pentru luna trecută au fost plătite la timp şi aşa va fi şi în continuare.

    Reporter: Timp de 8 ani sistemul de educaţie şi instruire a fost falsificat, în manualele de istorie au fost incluse un şir de neadevăruri despre trecutul şi identitatea noastră. Aveţi un program de reformă şi în această direcţie?

    Mihai Ghimpu: Vom reveni la adevărurile care ne definesc identitatea naţională, cultura şi spiritul nostru. Vreau să cred că odată cu venirea noastră la guvernare, epoca "moldovenismului agresiv", care a fost ridicat de comunişti la rang de politică de stat, a apus definitiv. Prima masură care va fi luată foarte curînd de Ministerul Educaţiei va fi retragerea din învăţămînt a manualelor de istorie întocmite după principiile ideologiei comuniste, inclusiv a manualului de "Istorie integrată" care abundă de falsuri staliniste. "Politica naţională" implementată de comunişti a otrăvit întreaga societate, nu numai mediul invăţămîntului şi al culturii. Aici sînt necesare măsuri imediate şi radicale de însănătoşire şi acestea vor fi luate de Parlament şi Guvern.

    "Sînt optimist în legătură cu perspectiva Europeană a Republicii Moldova"

    Reporter: Regimul comunist sovietic şi cel al lui Voronin ne-au lăsat cea mai ruşinoasă moştenire, cunoscută sub numele de românofobie. Cînd şi cum vom scăpa de această dezicere de rădăcinile noastre istorice?

    Mihai Ghimpu: Românofobia a fost cultivată, a fost politică de stat. Ca de altfel şi în perioada sovietică, şi în timpul imperiului ţarist. Aşadar, problema are rădăcini foarte adînci şi va fi nevoie de timp pentru a scăpa de această dezicere de rădăcini, cum foarte exact o numiţi. Pe de altă parte, ca să fim drepţi, buruiana rea a românofobiei nu are nicidecum atîta putere cît să înăbuşe iubirea dintre fraţi. Soluţiile cele mai la îndemînă ar fi consolidarea unor relaţii foarte bune la nivelul conducerii politice a celor două state, la nivelul administraţiilor publice locale, la nivelul comunităţilor. Trebuie să restabilim de urgenţă legăturile noastre culturale pe linia invăţămîntului, a societăţii civile, a instituţiilor de tot felul. Toate acestea, dacă nu au fost distruse de comunişti, în orice caz au stagnat în timpul guvernării lor, pentru că ei şi-au dorit o nouă cortină de fier pe Prut. Acum sîntem liberi şi numai de noi depinde cît de repede şi de inteligent ne vom mişca. În sensul acesta, vreau să mulţumesc statului român, în numele tuturor cetăţenilor Republicii Moldova, pentru faptul că, în pofida duşmăniei şi a piedicilor pe care le punea guvernul comunist, în toţi aceşti ani grei nu a întrerupt procesul de acordare a burselor pentru studenţii din Republica Moldova şi a continuat să-i primească la studii în universităţile şi liceele din România. Nu vom uita niciodată acest lucru. Ceea ce a făcut România pentru tinerii noştri este inestimabil. Relaţiile cu România vor fi restabilite în ritmuri susţinute, urmînd etapele, procedurile şi uzanţele diplomatice. Aşteptăm cît mai curînd un ambasador la Chişinău, apoi vom semna Acordul privind micul trafic de frontieră, care va permite circulaţia liberă a persoanelor şi mărfurilor pe o rază destul de lungă în interiorul ambelor state. Va urma deschiderea consulatelor la Cahul şi Bălţi. Programul nostru de guvernare prevede utilizarea vastei experienţe româneşti de aderare la Uniunea Europeană.

    Reporter: Peste 75 la sută din cetăţeni doresc să vadă R. Moldova în comunitatea ţărilor Uniunii Europene. Cum veţi scurta drumul nostru spre Europa?

    Mihai Ghimpu:  Prin promovarea unei politici externe dinamice şi eficiente. Ceea ce urmărim în perspectivă scurtă şi medie este semnarea unui nou acord de cooperare cu Uniunea Europeană, dorit foarte rapid chiar de forurile europene, încheierea Acordului de Asociere la UE, precum şi a unui acord de liberalizare a circulaţiei cetăţenilor moldoveni în spaţiul UE. Pe de altă parte, vom eficientiza serviciile consulare pe care le oferă ambasadele noastre din statele Uniunii Europene, astfel încît să poată răspunde rapid şi în măsură deplină tuturor solicitărilor cetăţenilor moldoveni care apelează la serviciile lor.

    Reporter: Ce mesaj aţi dori să transmiteţi numeroşilor cititori ai prestigiosului săptămînal "Formula AS" din România?- Istoria a fost crudă cu noi. Sîntem acum două state româneşti, cu rădăcini adînci şi trainice într-o istorie comună, în aceeaşi cultură, spiritualitate, limbă, tradiţii şi credinţă străbună. Sîngele apă nu se face. Speranţa noastră este că ne vom regăsi împreună în marea familie a popoarelor europene, unde toate aceste valori comune, tot ceea ce înseamnă fiinţă naţională va înflori şi va rodi nestingherit. Felicit din toată inima "Formula AS" pentru talentul şi sufletul excepţional pe care îl pune în fiecare număr al său. Doresc tuturor cititorilor săptămînalului să se bucure de viaţă, de sănătate şi de... România.

    Serviciul de Presă al Parlamentului

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com