• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu: Imi cer scuze în faţa poporului român pentru insulta adusă de vechea guvernare

    Mihai Ghimpu: Imi cer scuze în faţa poporului român pentru insulta adusă de vechea guvernare

    22.10.2009  

    Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, a oferit un interviu în exclusivitate Agenţiei româneşti Inforusia

    Reporter: Domnule preşedinte, pe ce cale se îndreaptă R. Moldova după evacuarea democratică de la putere a regimului Voronin?

    Mihai Ghimpu: Cred că pe calea cea bună. Cetăţenii R. Moldova, conştienţi de viaţa pe care o trăiesc şi de problemele pe care le avem, şi-au dorit demult această schimbare; cu ajutorul lor s-a produs această schimbare, una care poate fi calea cea bună, calea spre interesul cetăţeanului, interesul statului – integrarea europeană, democratizarea instituţiilor statului, combaterea sărăciei, a corupţiei – adică dezvoltarea valorilor şi condamnarea şi distrugerea a tot ceea ce a fost promovat de către guvernarea comunistă – interesul meschin de afaceri, economia monopolizată.

    Reporter: Ce schimbări majore se intenţionează în domeniul politic, economic, social?

    Mihai Ghimpu : Tot ceea ce ţine de standardele europene, fiindcă noi suntem conştienţi de faptul că, dacă nu vom schimba lucrurile, nu vom face reforme în toate domeniile – şi în învăţământ, şi în medicină, şi în economie, şi în politică socială, şi în toate domeniile, cum spuneam – atunci nu avem şanse să mergem înainte. Aceasta înseamnă, sigur, că drumul va fi greu, dar, prin susţinerea instituţiilor financiare internaţionale, în primul rând a Fondului Monetar, al Băncii Mondiale, apoi a Uniunii Europene, aceste lucruri se pot întâmpla numai dacă vom construi o mică Europă la noi acasă, dacă pot să mă exprim aşa. Scopul suprem al „Alianţei pentru Integrarea Europeană“ este aderarea republicii la UE, iar aceasta se poate întâmpla numai în urma promovării reformelor – economie liberă în primul rând, concurenţială, fără de care nu avem posibilitatea să ne dezvoltăm ca stat – cu pensii, cu salarii bune, cu viaţă decentă, cu o presă liberă, justiţie independentă, fără de care nu putem să trăim nici noi şi nici nu putem obţine capital străin, fără de care nu putem dezvolta economia – totul se învârte în jurul democratizării Republicii Moldova. Numai în urma acestor procese putem avea susţinerea internaţională şi schimba statutul de la “stat aflat în vecinătatea UE” cu “stat asociat”, care, la rândul său, duce la integrarea R. Moldova în UE.

    Reporter: Ce şanse pot apărea în soluţionarea diferendului transnistrean?

    Mihai Ghimpu: Nu putem să spunem că nu sunt şanse, trebuie să trăim cu dorinţa ca această problemă să fie soluţionată. Şanse eu cred că sunt. Depinde de noi, de cei care suntem la guvernare, depinde cum vom aborda această problemă. E clar că mai mult depinde de Federaţia Rusă, iar acest lucru l-am înţeles şi la întâlnirea cu preşedintele Medvedev. Oricum, aşa cum i-am zis eu preşedintelui Federaţiei Ruse că noi suntem pentru soluţionarea diferendului în baza unui dialog şi pe cale paşnică, dar, din păcate, acest dialog durează cam mult, din 1992 – de 17 ani! – şi nu avem niciun rezultat. Ba, din contra, se întăreşte poziţia lui Smirnov şi nu e bine dacă Smirnov este şi va rămâne cel care decide. Teritoriul este al R. Moldova, este o problemă internă, a noastră, iar Rusia, dacă e cointeresată în soluţionarea acestui conflict, atunci trebuie să întreprindă măsurile necesare pentru ca să se producă o unire a acestor două maluri. Eu sunt unionist din două puncte de vedere: cetăţenii din stânga Nistrului sunt în majoritate pentru existenţa unui singur stat şi aşteaptă această zi, depinde şi de poziţia UE, a SUA – noi sperăm că vor avea o poziţie mai tranşantă faţă de această problemă. Sperăm că va veni ziua când vom rezolva problema. Altă cale nu există. Eu cred că mai există o cale – dacă noi am democratiza republica şi ar începe să funcţioneze economia, am ridica nivelul de trai, am oferi posibilitatea cetăţenilor să vadă, prin comparaţie, unde merită să locuieşti şi care este statul său. În cazul în care şi o dictatură, şi alta nu au fost consecvente în acţiuni, şi partea stângă a Nistrului, şi partea dreaptă, atunci sigur că apare sărăcie şi acolo, şi aici, iar omul fuge de sărăcie, şi aici este problema. Urmează să începem negocierile, să înceapă să funcţioneze formatul 5+2. Urmează să analizăm şi poziţia Federaţiei Ruse, ce ţine de neutralitate, de neaderare la NATO, cu toate că, cum am mai spus, R. Moldova nu trebuie să sufere din cauza relaţiilor dintre Federaţia Rusă şi NATO. Este problema lor. Cetăţenii R. Moldova vor reunificarea celor două maluri ale Nistrului. De altfel, Federaţia Rusă a recunoscut independenţa R. Moldova în cadrul acestor hotare.

    Reporter: Cum vor evolua relaţiile cu Rusia şi Ucraina?

    Mihai Ghimpu: Eu sper că bine, în plan economic nu ar trebui ca piaţa Federaţiei Ruse şi piaţa noastră să depindă de problemele politice pe care le avem între noi. Pieţele trebuie să fie libere, aşa cum oamenii de afaceri vând în R. Moldova liber ce vor şi cât vor, aşa trebuie să fie piaţa şi pentru noi. Cu Ucraina nu văd aici probleme. Avem unele chestiuni nerezolvate, dar asta cred că a depins nu numai de Ucraina, ci şi de conducerea comunistă, întrucât nu au prea avut relaţii bune. Ucraina era bună doar când era nevoie să te salveze dintr-o situaţie de criză energetică sau de gaze. În rest, nu prea a fost corectă atitudinea noastră faţă de ei. Putem să colaborăm, să deschidem pieţele şi pentru ai noştri, şi pentru ai lor. Noi avem teren de investiţii şi pentru ucraineni, şi pentru ruşi, beloruşi, şi invers, suntem vecini şi nu ştiu de ce nu am colabora foarte bine, de ce să căutam peste mări piaţa de desfacere, când o avem alături. Trebuie să liberalizăm acest domeniu, fiindcă vor avea de câştigat şi cetăţenii, şi statul, fie al nostru, fie cel ucrainean, rus, belorus etc.

    Reporter: Dar relaţiile cu CSI, pe de o parte, şi cu UE, pe de altă parte, cum vor evolua?

    Mihai Ghimpu: Pe moment, suntem în vecinătatea UE. Noi nu avem nici statut de stat asociat, ceea ce înseamnă o pornire de integrare în UE. CSI este o organizaţie care, pe moment, nu ne încurcă să democratizăm R. Moldova, cu atât mai mult, cu cât noi suntem membri ai acestei organizaţii, doar în blocul economic şi relaţii economice ne dorim cu toate statele, uniunile şi asociaţiile. Dacă va veni ziua când va trebui să alegem între CSI şi UE, eu sunt sigur că cetăţenii vor alege UE, fiindcă sondajele ne arată că pentru integrarea în UE se pronunţă 70%. Păcat că problemele pe care le avem noi nu sunt discutate şi rezolvate de această Comunitate a Statelor Independente.

    Reporter: Care ar fi făgaşul normal de relaţii între R. Moldova şi România?

    Mihai Ghimpu: Eu consider deja că noi am revenit la relaţii de normalitate, la acele relaţii pe care trebuia să le avem şi pe care le-am avut în primii ani de independenţă a R. Moldova. România nu este pentru noi un stat vecin. România pentru noi este un stat unde se vorbeşte aceeaşi limbă, unde avem aceeaşi cultură, aceeaşi istorie, aceeaşi identitate şi nu cred că supăr pe cineva când vorbim de relaţii foarte bune cu România. Asta nu înseamnă că suntem împotriva unor relaţii cu Federaţia Rusă sau cu altcineva. Relaţii cu oameni străini trebuie să fie, dar întotdeauna relaţiile dintre fraţi sunt mai apropiate, şi eu cred că fiecare om sănătos la minte şi om de stat întelege lucrul ăsta. Păcat că nu au înţeles toţi cei care ne-au condus până acum şi au încercat să găsească duşmanul în România. Eu am spus şi în alte interviuri că îmi cer scuze pentru insulta adusă României din partea vechii conduceri, fiindcă, aşa cum au procedat ei, i-au insultat pe cetăţenii români şi România, ca stat. Îmi pare rău şi sper că nu se va mai întâmpla, iar cetăţenii nu vor mai vota în fruntea statului oameni care nu ştiu să preţuiască relaţiile dintre oameni, dintre state, care nu-şi recunosc propria limbă, cultură şi istorie. Perioada aceasta sper că a rămas în trecut.

    Reporter: Ce avantaje, respectiv dezavantaje a oferit preşedinţia CSI, inclusive desfăşurarea recentului summit la Chişinău?

    Mihai Ghimpu: Mi-e greu să spun. Nu cred, absolut că ne-a adus vreun avantaj. De aceea am şi spus că sunt probleme aici. Din păcate, în loc să discutăm problemele pe care le avem în cadrul CSI, precum, cea mai importantă, criza mondială, dar finalul a constat doar în semnarea de documente, aşa cum au spus unii preşedinţi de state, fără vreun document adoptat, fără susţinere şi fără urmări pozitive. Din problemele noastre, niciuna nu a fost discutată. Cu toate că CSI este un bloc economic, s-au adoptat rezoluţii, acorduri cu tentă politică. Vă spun sincer că aceasta m-a îngrijorat, întrucât multe s-au schimbat în aceşti ani de zile şi unii politicieni văd lucrurile aşa cum le-au vazut pe timpul Uniunii Sovietice, ceea ce nu este corect. Fiecare stat are problemele sale, are politica sa, are interesul său şi este diferit, dar drepturile noastre sunt egale şi adevărul este unul pentru toţi şi atunci când adevărul nostru este un neadevăr pentru alţii, nu mi se pare corect. Vom mai vedea ce se va întâmpla în continuare, depinde şi de noi, dar e greu de spus dacă această organizaţie are menirea de a contribui la soluţionarea problemelor pe care le are fiecare stat-membru al acestei comunităţi. Mie mi se pare că aici interesele sunt cu totul de alt gen.

    Reporter: Care sunt principalele dificultăţi şi ce atuuri are noua guvernare democratică de la Chişinău?

    Mihai Ghimpu: Dificultăţile sunt cele pe care le cunoaştem – criza social-economică, deficitul bugetar, instituţii şi structuri ale statului politizate, comunizate, corupte, pe de o parte; pe de o altă parte, cetăţeni săraci, indiferent de naţionalitate, cu pensii şi salarii mici, cu lipsa unei perspective asupra zilei de mâine, tineret care nu-şi găseşte un loc de muncă, un viitor, o viaţă aici – astea sunt principalele probleme care necesită soluţii. Însă, cu toate că această guvernare pe care ne-am asumat-o noi este nepotrivită pentru perioada aceasta, întrucât criza în care ne aflăm a fost construită în mod conştient de către comunişti, altă cale nu avem decât să acceptăm ceea ce este şi să construim altă viaţă. Lucrurile merg atât de rău la noi, încât trebuie să schimbăm ce se poate schimba astăzi, fiindcă mâine va fi târziu. De aceea, indiferent de situaţia în care ne aflăm, noi, partidele componente ale Alianţei pentru Integrarea Europeană, ne-am asumat sarcina de a schimba radical R. Moldova. Va fi greu, dureros, vom fi huiduiţi, un timp va trebui să facem reforme dureroase, însă altă cale nu avem. Dacă lăsăm să continue lucrurile aşa, înseamnă că R. Moldova va rămâne doar cu pensionari care nu mai pot mişca, ceilalţi vor pleca, iar un stat nu poate exista fără cetăţeni.

    Reporter: Ce planuri de rezervă are actuala guvernare pentru a evita eventualele alegeri parlamentare anticipate în cazul în care comuniştii nu vor susţine candidatura Alianţei?

    Mihai Ghimpu: În primul rand, în cazul în care nu vor vota, alegerile anticipate sunt obligatorii, problema este când vor avea loc. Constituţia mă obligă să dizolv Parlamentul, dar nu precizează când. Dar eu nu cred că vom ajunge la alegeri anticipate, pentru că nu este nici în interesul comuniştilor. Faptul că va pierde R. Moldova este cert, se va întrerupe procesul pe care l-am început noi, şi, în loc să ne ocupăm de dezvoltarea economiei, de reforme, iar trebuie să intrăm în bătălii politice. Comuniştii nu au de ce spera la un nou scrutin, care să-i aducă din nou la putere. În alegerile precedente au refuzat să deschidă secţii de votare sau să ofere dreptul cetăţenilor aflaţi în afara republicii de a participa la formarea puterii. Noi nu vom face ca ei. Constituţia ne obligă să creăm condiţii pentru toţi cetăţenii şi vom face acest lucru. Vom modifica şi Codul Electoral, iar comuniştii nu au de ce să se bucure. Cunoaştem rezultatele alegerilor din 5 aprilie şi din 29 iulie, când 92% din cetăţenii aflaţi în afară au votat pentru partidele Alianţei. Atunci, care este sensul alegerilor anticipate? Doar pierderea mai multor mandate? Dacă acum au 48 de mandate, ar putea să piardă jumătate. Pe de altă parte, dacă sunt aşa cum declară ei – mai patrioţi ca noi – atunci trebuie să conştientizeze că nu putem să intrăm permanent în lupta politică, când ne aflăm într-o criză profundă, provocată anume de ei, care au neglijat-o şi au ascuns-o fiindcă era campanie electorală. Eu sunt convins că preşedintele va fi ales şi că vom continua să reformăm republica, să schimbăm lucrurile pentru ca cetăţenii să simtă o stabilitate politică, economică şi socială.

    A consemnat Lucia Beiu, Inforusia

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com