• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Discursul Preşedintelui interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu cu ocazia aniversării a 50-a a Facultăţii de Drept a Universităţii de Stat din Moldova 17 octombrie 2009

    Discursul Preşedintelui interimar al Republicii Moldova Mihai Ghimpu cu ocazia aniversării a 50-a a Facultăţii de Drept a Universităţii de Stat din Moldova 17 octombrie 2009

    21.10.2009  

    Onorată asistenţă,

    Doamnelor şi domnilor,

    Stimaţi studenţi,

            Orice Universitate îşi asumă un rol fundamental în crearea şi tezaurizarea valorilor culturii şi civilizaţiei, în promovarea cercetărilor ştiinţifice, în includerea culturii şi ştiinţei autohtone în circuitul mondial de valori spirituale, în afirmarea identităţii culturii naţionale şi dezvoltarea societăţii în cadrul unui stat de drept, liber şi democrat. Acest rol, cu siguranţă, poate fi atribuit Universităţii de Stat din Moldova şi, în particular, Facultăţii de Drept. Mai cu seamă că, în frumoasa toamnă a acestui an, avem un prilej deosebit de a evalua calea parcursă de învăţământul juridic universitar naţional, deoarece la 1 octombrie 2009 s-au împlinit 50 de ani de la înfiinţarea Facultăţii de Drept a Universităţii de Stat din Moldova.

        Aflându-se la această vârstă, una a înţelepciunii şi a realizărilor, putem vorbi deja despre cele obţinute, dar, în acelaşi timp, putem contura perspective pentru viitoarele realizări.

        Înfiinţată în anul 1959, Facultatea de Drept rămâne a fi, prin munca şi perseverenţa cadrelor didactice, cea mai cunoscută instituţie naţională de învăţământ superior juridic şi cu o individualitate irepetabilă în ceea ce priveşte pregătirea cadrelor juridice de calificare înaltă şi dezvoltarea ştiinţei juridice.

        Pe parcursul celor cinci decenii de activitate facultatea a fost şi continuă să fie un important centru ştiinţifico-didactic şi de cultură juridică, instituţie care participă activ la modificările profunde ce au loc în domeniul dreptului. Contribuţia facultăţii la consolidarea sistemului de drept, baza juridică a unei societăţi democratice, este substanţială şi incontestabilă. O dovadă în acest sens sunt absolvenţii facultăţii care ocupă funcţii publice importante în diverse instituţii din Republica Moldova şi dincolo de hotarele ei.

       Astăzi, Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova reprezintă un centru universitar cu tradiţii, cu un colectiv de cadre didactice şi ştiinţifice profesioniste şi cu studenţi uniţi prin acelaşi scop – să contribuie la reformarea domeniului juridic şi la promovarea valorilor democratice, să asigure supremaţia legii în stat. Cei 50 de ani de activitate ai facultăţii s-au dovedit a fi o etapă de largă respiraţie civică şi profesională, iar trepte ale devenirii au fost schimbările esenţiale intervenite în procesul de studii universitare şi poziţiile avansate obţinute în domeniile cercetării şi inovării, a implicării constante şi benefice în activitatea de zi cu zi.

       La aniversarea a 50-a de la înfiinţarea Facultăţii de Drept a Universităţii de Stat din Moldova, colectivul facultăţii păşeşte cu încredere pe calea spre afirmarea continuă a valorilor supreme ale umanităţii, în efortul de solidarizare a generaţiilor trecute şi prezente. Profesorii universitari păstrează şi transmit cu dăruire de sine noilor generaţii litera şi spiritul legii, le cultivă creativitatea, modul de gândire liberă – calităţi indispensabile pentru cetăţenii unei societăţi democratice.

       În aceste clipe aniversare, aduc sincere felicitări echipei de profesori, care, prin munca şi cutezanţa lor, au asigurat activitatea ei neîntreruptă, dar şi înnobilarea morală şi ştiinţifică a tuturor discipolilor. Dorim ca şi pe viitor cadrele didactice ale Facultăţii de Drept să fie un etalon al omului de cultură juridică, să menţină în permanenţă un climat academic sănătos pentru a îndeplini suprema datorie faţă de generaţiile prezente şi viitoare.

       Adresez, de asemenea, felicitări tuturor studenţilor şi absolvenţilor Facultăţii de Drept, masteranzilor şi doctoranzilor care, prin cunoştinţele şi reuşitele lor, prin activitatea lor cotidiană, contribuie la edificarea unei societăţi prospere, cu oameni demni şi liberi.Cu ocazia acestei sărbători vă doresc ca vitalitatea şi entuziasmul care pulsează în inimile voastre să nu-şi reducă din intensitate, ci dimpotrivă, să se amplifice şi să vă motiveze continuu. Integritatea morală şi responsabilitatea civică de care daţi dovadă să constituie structura de rezistenţă a ascensiunii voastre profesionale, a materializării scopurilor şi proiectelor voastre. Voi sunteţi cei care aveţi capacitatea de a profila destinele discipolilor şi de a contribui activ la dezvoltarea comunităţii căreia îi aparţineţi şi care se mândreşte cu voi.Probabil nu în zadar, manifestările jubiliare au fost organizate anume în aceste zile, deoarece ne aflăm în preajma Zilei profesionale – Ziua Juristului, marcată la 19 octombrie, prilej cu care vă felicit pe toţi cei prezenţi. Ţin să menţionez că dreptatea, care este un produs la fel de necesar pentru viaţă ca şi pâinea, trebuie să valoreze pentru un jurist tot atât cât valorează şi propria demnitate.

       Succese şi mult noroc!

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com