• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Partidul European Liberal Democrat Reformator este ingrijorat de calitatea guvernarii in RM

    Partidul European Liberal Democrat Reformator este ingrijorat de calitatea guvernarii in RM

    06.11.2008  

    In cadrul Congresului Partidului European Liberal Democrat Reformator (ELDR) desfasurata la Stockholm in perioada 30-31 octombrie a.c. a fost adoptata o Rezolutie speciala cu privire la Republica Moldova:

    „Viitorul european al Republicii Moldova

    ELDR isi exprima ingrijorarea privind angajamentul Guvernului de a servi interesele cetatenilor moldoveni. De cand a fost proclamata independenta, rezultatele obtinute de catre guvernele Republicii Moldova au fost sub asteptarile cetatenilor.

    250px_VasileTarlev_1_.jpg  200px_VladimirVoronin_1_.jpg DSC_6499_1_1_.jpg

    ELDR recunoaste dorinta cetatenilor moldoveni de a avea un stat democratic si de a obtine integrarea europeana. Aceasta dorinta creste in randurile populatiei si acum opt din zece cetateni opteaza pentru accederea Republicii Moldova in Uniunea Europeana. Însă, Guvernul Republicii Moldova nu a adoptat nici o strategie de pregatire in vederea realizarii acestui obiectiv national. Rezultatele obtinute la sfarsitul termenului de implementare a Planului Comun de Actiuni UE-RM, semnat in 2005, confirma faptul ca, atat timp cat Moldova se va afla sub regim comunist, perspectiva integrarii europene este nesigura.
    ELDR considera ca doua puncte de referinta sunt esentiale pentru o mai buna intelegere intre Republica Moldova si Uniunea Europeana:

    1) Acordul de Parteneriat si Cooperare, semnat in 1994, care din pacate a intrat in vigoare doar in 1998 si a dat Republicii Moldova statutul de partener direct al Uniunii Europene. Prin acest acord UE a sprijinit eforturile de consolidare a democratiei si de finalizare a tranzitiei spre economia de piata. Respectiv, Moldova s-a angajat sa adere la principiile democratice, principiile dreptului international, ale drepturilor omului si ale economiei de piata.

    2) Planul de Actiuni UE-RM, semnat in februarie 2005, a amplificat acest parteneriat, incluzand Moldova in cadrul Politicii Europene de Vecinatate. Astazi, Planul de Actiuni UE-RM se dovedeste a fi un test esuat pentru guvernul actual, care nu a reusit sa-si dovedeasca sinceritatea si dorinta de aderare la UE. Cele cateva reforme facute in contextul Planului de Actiuni UE-RM sunt, de fapt, simple speculatii emise pentru unele interese politice inguste, iar putinele aspecte pozitive sunt fragile, cateva inregistrand deja regrese.
    Astfel, ELDR afirma ca Republica Moldova trebuie sa-si respecte obligatiile cu privire la respectarea drepturilor omului, implementarea recomandarilor Consiliului Europei, ce au ca scop consolidarea institutiilor democratice, independenta judiciara, lupta impotriva coruptiei, libertatea presei si accesul la informatie.
    Cu toate ca a beneficiat de suport financiar din partea Uniunii Europene, Republica Moldova, practic, refuza sa evalueze acuratetea si eficienta modalitatii de absorbtie a fondurilor Europene, precum si gradul de armonizare a standardelor nationale cu cele europene, inclusiv cercetarea finantelor publice.

    Congresul critica guvernul comunist pentru faptul ca Moldova ramane in afara listei potentialilor candidati pentru extindere, luati in considerare de catre Uniunea Europeana. Pierderea perspectivei de Integrare Europeana ar avea un efect fatal asupra Moldovei, ar influenta negativ reformele democratice si economice, ar devia investitiile straine, dezavantajand Moldova in toate relatiile ei externe. Chiar si in conditiile actuale, pentru a obtine un raspuns pozitiv din partea Uniunii Europene asupra liberalizarii schimbului comercial si circulatiei cetatenilor, Moldova ar trebui sa-si justifice solicitarile prin initierea oficiala a cererii de aderare, si asumarea cerintelor impuse de Acquis-ul comunitar.

    Astfel:
    • Congresul ELDR reafirma sprijinul pentru dorinta Republicii Moldova de a se pregati pentru accederea in Uniunea Europeana si de a activa sincer pentru avansarea sa de la cadrul curent stabilit de Acordul de Parteneriat si Cooperare catre cadrul de stabilitate si asociere.
    • In acelasi timp, Congresul ELDR face apel la confirmarea principiilor nediscriminarii si al sanselor egale expuse la summit-ul de la Copenhaga.
    • Congresul ELDR proclama parteneriatul cu Romania ca factor decisiv pentru Integrarea Europeana a Republicii Moldova

    31 octombrie
    Stockholm. Clarion Sign Conference Room”

    ELDR (Partidul European Liberal Democrat Reformator) la etapa actuala este constituit din 55 de partide-membre din majoritatea tarilor de pe continent. Este prima familie politica europeana, care s-a creat in 1976 pentru abordarea solidara a primelor alegeri europene. In 1993 s-a constituit ca un adevarat partid politic. ELDR are 72 de deputati in Parlamentul European, reprezentanti directi ai partidelor-membre in grupul ALDE (iar ALDE cuprinde 100 deputati, cu cei afiliati si este al treia ca marime grup in Parlamentul European).

    Sursa: www.communicate.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com