• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Veaceslav Untila: Problemele cetățenilor și scrutinul electoral

    Veaceslav Untila: Problemele cetățenilor și scrutinul electoral

    19.05.2015  

    Contactând permanent cu oamenii, urmărind atent ce se întâmplă în Republica Moldova, apelând la diverse cercetări sociologice, am ajuns la concluzia că problemele cu care se confruntă cetățenii noștri pot fi incluse în șase blocuri convenționale. Anume la aceste probleme mă voi referi mai jos, exprimându-mi punctul de vedere, cum ar trebui ele să fie abordate și soluționate.

    Integrarea europeană

    Drumul integrării europene nu este mai greu decât îl face guvernarea. Europa și vecinii europeni nu au interes de a slăbi guvernarea sau capacitatea Moldovei de a face reforme. Responsabili pentru ceea ce se petrece în societatea noastră și în viețile moldovenilor sunt guvernanții de la Chișinău. De aceea, înainte să dăm vina pe București sau pe Moscova, trebuie să examinăm propriile decizii și să recunoaștem unde s-a greșit. Partidul Liberal a atras mereu atenția la aceste aspecte, insistând pe abordarea sinceră și fermă a promisiunilor de reformă, căci mai devreme sau mai târziu tot aici se va ajunge. Populația are așteptări pe care guvernanții însă nu le împlinesc. Să fie oare chiar atât de mare frica de a alege o direcție strategică?

    Nivelul de viață

    Discuția publică de azi se referă în principal la nivelul de trai al cetățenilor. Lumea suferă din cauza sărăciei și a lipsurilor în viață. Drept rezultat, apare deznădejdea, oamenii își pierd speranța și devin radicali, cad în patimi care duc la marginea prăpastiei. Clasa politică nu ar trebui să fie indiferentă față de nevoile părinților care au rămas în sate sau a copiilor care au luat drumul străinătății.

    Cei de la guvernare au obligația de a veni cu răspunsuri și cu politici favorabile populației, pentru a crește nivelul de trai și gradul de civilizație. Cultura noastră are nevoie de civilizație pentru a ne promova identitatea, unicitatea. A lua puterea nu înseamnă că te-ai suit în căruță cu toți sacii și nu te mai interesează cine rămâne pe jos. Cetățenii nu sunt naivi, ei au o inteligență politică vie și accesul lor la informare va fi din ce în ce mai bun. Nimic din ceea ce se întâmplă astăzi în politică nu se mai poate ascunde. Lumea se schimbă și cine nu vede asta riscă să iasă din politică în cel mai urât mod.

    Curentul unionist

    Se exagerează, cu rea voință, ”pericolul unioniștilor”. Trebuie să acceptăm că în societățile libere, oamenii au dreptul de a alege, au posibilitatea de a-și spune preferințele. De aceea și avem regaliști, monarhiști, republicani, conservatori etc. Unii se consideră stataliști iar alții pledează pentru procesul de globalizare. Se vor găsi și anarhiști care speră că flota stelară o să vină să controleze totul. Evident, nu e cazul să ne temem de aceste curente. Important este să ținem cont de ele și să le armonizăm cu ceea ce înseamnă democrația și puterea majorității. Noi putem să punem interdicții la circulația indivizilor, dar ideile oricum vor continua să circule. Și nu avem dreptul să abuzăm de puterea organelor pentru a băga pumnul în gura celor care vor să se exprime liber.

    Factorul extern

    Majoritatea cetățenilor cu drept de vot aleg în condiții civilizate, democratice, direcția în care Republica Moldova trebuie să meargă și acest lucru este ceea ce contează. Fie că e vorba despre cei care vor în Uniunea Vamală, fie că vorbim despre avocații Uniunii Europene. Fără îndoială, este imperios necesar ca Republica Moldova să aparțină unui spațiu politic și economic care să îi asigure condiții optime de dezvoltare. Adică, noi urmează să ne alegem, în cunoștință de cauză, partenerii de dezvoltare și standardele de viață spre care să tindem. Și aici opțiunea este cât se poate de clară. Noi vrem să mergem acolo unde există stabilitate și prosperitate, unde legile funcționează și se respectă drepturile cetățenilor. Noi nu vrem conflicte militare programate și „cadouri” sub formă de „omuleți verzi”. Noi nu vrem să ne alăturăm unei direcții strategice care provoacă haos și teroare.

    Alegerile din 14 iunie 2015

    La 14 iunie 2015 avem de susținut un nou examen, pe care trebuie să îl trecem și pentru care trebuie să ne pregătim cu toții. Noi atragem din nou atenția că ideile pentru care ne angajăm în politică riscă să fie compromise, dacă exponenții clasei politice de la guvernare nu vor lua măsuri urgente pentru a răspunde pe deplin profundelor tensiuni din societate. Ideea parcursului european este ceea ce contează acum mai mult decât oricând. Cetățenii nu vor sprijini însă o guvernare care nu este capabilă să se ridice la înălțimea aspirațiilor lor.

    Stabilitatea în Republica Moldova

    Stabilitatea întregului sistem politic, economic, social al republicii depinde de unele măsuri urgente:
    – Asigurarea că banii cetățenilor sunt garantați, că sistemul bancar are lichiditățile necesare pentru ca toți creditorii și beneficiarii să le primească la timp, că orice situație de risc este gestionată imediat și că statul va fi în stare să ocrotească populația.
    – Asigurarea că orice faptă în afara legii va fi sancționată corespunzător, indiferent de statutul celor implicați în fărădelegi.
    – Asigurarea că procesul electoral va fi transparent, că se va respecta norma europeană de bune practici și că libertățile cetățenilor, ca și drepturile fundamentale ale omului, vor fi deplin respectate.
    – Asigurarea că instituțiile statului de drept vor fi protejate de amestecul factorului politic, în îndeplinirea atribuțiilor legale.
    – Asigurarea că forțele politice pe care cetățenii le-au împuternicit să conducă destinele țării vor conlucra pentru binele populației și vor pune în rândul priorităților de guvernare acele acțiuni care vor îmbunătăți traiul oamenilor.

    Ferma mea convingere este că, dacă se dorește cu adevărat dezvoltarea Republicii Moldova pe o cale firească, atunci trebuie neapărat să se ia în calcul aspectele pe care le-am expus mai sus. Nu e obligatoriu ca sa fie păstrată ordinea sau modalitatea de expunere pe care am folosit-o eu. Important este să fie conștientizate aceste probleme, dar și să fie alese corect căile de depășire a lor. Doar în acest caz vom putea vorbi în termeni reali de un prezent și un viitor demn pentru cetățenii Republicii Moldova.

    Sursa: untila.md 

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com