• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Am ajuns la răscrucea dintre viitorul nostru sau prezentul lor: Încotro vom merge?
    10.01.2016     
    Veaceslav Untila: Controlul parlamentar asupra domeniului securității
    13.11.2015     
    Veaceslav Untilă: Modificarea Constituţiei – o garanţie a stabilității
    02.10.2015     
  • Prima    /   Presa    /   Interviuri  /  Mihai Ghimpu, interviu pentru radio Europa Liberă: „Noi, liberalii, vrem să fim acolo unde se guvernează pentru oameni, nu împotriva lor”

    Mihai Ghimpu, interviu pentru radio Europa Liberă: „Noi, liberalii, vrem să fim acolo unde se guvernează pentru oameni, nu împotriva lor”

    06.01.2015  

    Descarcă MP3

    Europa Liberă: La ce se pot aştepta cetăţenii, dacă nu se poartă aceste discuţii la masa de negocieri între partidele care sunt datoare să formeze o majoritate parlamentară?

    Mihai Ghimpu: „Cetăţenii cum au votat aşa să trăiască. În 2009 ne-am întrunit şi eu, fiind unul dintre cei mai în vârstă şi ca politician, le-am zis: „Luaţi-vă ce doriţi, să fiţi alianţă”.”

    Europa Liberă: Şi acum nu ziceţi tot aşa?

    Mihai Ghimpu: „Nu mai zic.”

    Europa Liberă: De ce?

    Mihai Ghimpu: „Fiindcă au mers prea departe.”

    Europa Liberă: Şi acum PL cu ce ofertă vine?

    Mihai Ghimpu: „Eu am zis să ia funcţii, dar ei au luat şi Banca de Economii, şi Aeroportul, şi vor să ia şi Calea Ferată, şi tot absolut.”

    Europa Liberă: PL cu ce ofertă vine acum?

    Mihai Ghimpu: „Noi vrem regula europeană – cine are mai multe mandate acela convoacă partidele cu care vrea să facă majoritate. Ne-au invitat, am fost. Într-o lună de zile să te întâlneşti de patru ori - mă scuzaţi, vă rog.”

    Europa Liberă: S-au strecurat informaţii care spuneau că domnul Ghimpu râvneşte la fotoliul, la jilţul şefului statului şi de aceasta s-au împotmolit aceste negocieri.

    Mihai Ghimpu: „Aceasta le este convenabil lor, fiindcă au televiziuni, bloggeri, analişti politici. Cum adică poate fi învinuit Ghimpu că noi vrem funcţii?”

    Europa Liberă: Domnul Ghimpu îşi vrea funcţia de şef de stat?

    Mihai Ghimpu: „Ştiţi bancul care circulă prin Chişinău? Că soţia mea, zice, cere câte o mie de lei. Şi ce face cu banii aceştia? Unde îi cheltuie? Dar ce crezi că îi dau? Aşa şi aici, Ghimpu vrea funcţii, dar Ghimpu nu deţine funcţii. Nouă ne revin – deţin alţii. Nu mai merge aşa. În caz că lucrurile mergeau în direcţia în care am dorit noi şi cetăţenii – schimbarea – atunci poate să rămână cum a fost. Dar cum este noi nu putem şi nu avem dreptul să acceptăm să rămână cum este. Ca să spun lucrurilor pe nume, în 2009 în buget erau minus opt miliarde de lei. Acum ştiţi care e gaura? 13 miliarde de lei. Aşa vor să meargă? Toate funcţiile lor, ca să ia mai departe, să nu rămână nimic în republica aceasta?”

    Europa Liberă: Dar până acum un an şi dumneavoastră aţi guvernat, domnule Ghimpu.

    Mihai Ghimpu: „Până la noi nu a fost aşa ceva. Tocmai când ne-au scos pe noi de la guvernare, de atunci s-au pornit toate lucrurile în direcţia aceasta. 3,5 miliarde de lei ca să nu fie criză în sistem bancar date de Banca Naţională pentru Banca de Economii. Trebuie acum să vină Parlamentul şi să votăm, guvernul a dat garanţii, Banca Naţională nu poate introduce administrare specială şi da bani să acopere până nu are garanţia statului. Statul reprezintă guvernul.

    Acum aceste 3,5 miliarde trebuie să le întoarcem Băncii Naţionale, fiindcă s-au luat din fondul băncii, care e mai mult de jumătate ceea ce s-a luat. Trebuie să emitem hârtii de valoare. În fiecare an noi trebuie în buget să introducem 700-800 de milioane ca să întoarcem suma aceasta înapoi. Dacă venim la guvernare, cum vor ei, noi trebuie să ne asumăm şi această responsabilitate. Lumea va zice: „Aţi mers împreună. Ce aţi făcut? Ce aţi schimbat?”. Noi, din contra spunem: „Domnilor, având în vedere situaţia din zonă, războiul Rusiei împotriva Ucrainei, în zona noastră, peste deal, căderea rublei, hrivnei. În zona aceasta este foarte grav. Situaţia cu gaura aceasta de 13 miliarde, haideţi să mai reducem din ministere, să facem reforma administrativ-teritorială.”

    Europa Liberă: Am auzit că vreţi să fie comasat Ministerul Sănătăţii cu Ministerul Muncii. Am mai auzit că vreţi să comasaţi Ministerul Transportului cu Ministerul Dezvoltării Regionale.

    Mihai Ghimpu: „Nu. Aici trebuie de dizolvat nişte ministere. Deci, Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale, trebuie să terminăm cu monopolul acesta sovietic, trebuie de dat la primării şi celelalte atribuţii care sunt să le dăm la alt minister. La fel şi Ministerul Tineretului şi Sportului. Ce ne trebuie nouă Ministerul Tineretului şi Sportului fără bani? Pentru ce? Ca să râdă tineretul de noi şi să spună: „Aceasta e atitudinea faţă de noi?”. Sau Ministerul Tehnologiilor Informaţiei? Ce ne trebuie nouă minister de felul acesta? Avem o sumedenie de agenţii – Apele Moldovei, Pădurile - la Ministerul Mediului. Turismul – la Ministerul Culturii, că a fost înainte şi a fost corect. Deci, noi având patru ani foarte grei din punct de vedere economic şi social, trebuie să ne gândim cum vrem să guvernăm statul acesta.

    Lumea ne va lua într-o bună zi în furci. Eu nu vreau să mă ia lumea în furci, că nu am nicio vină absolut nici la BEM, nici la Aeroport, nici la găurile acestea negre, la nimic absolut nu am. Din contra, noi am adus, fiind în afara guvernării, 400 de milioane de lei am întors bugetului prin sesizarea la Curtea Constituţională. Aşa nu mai merge cu noi. Ori schimbarea, ori să se ducă cu comuniştii.”

    Europa Liberă: Domnule Ghimpu, dar sunteţi conştient că dacă aceste condiţii pe care le înaintaţi dumneavoastră nu sunt acceptabile poate veni o altă formaţiune cu care fie se creează o majoritate parlamentară, fie se creează un guvern minoritar?

    Mihai Ghimpu: „Eu nu vreau să dau prin aceasta votul cetăţenilor pentru distrugerea definitivă a prezentului şi viitorului lor.”

    Europa Liberă: Şi sunteţi gata să rămâneţi în opoziţie?

    Mihai Ghimpu: „Nu vreau în opoziţie. Eu vreau să construim, vreau să facem lucruri bune, dar nu vreau cum este aşa să rămână.”

    Europa Liberă: Dar aşa cum vreţi dumneavoastră nu acceptă PD şi PLDM.

    Mihai Ghimpu: „Nu acceptă, înseamnă că nu vor schimbarea. Ei nu vor să combatem corupţia, ei nu vor să se oprească de prihvatizări. Dar aşa eu nu vreau. Eu şi partidul, colegii mei, nu am venit în lupta aceasta pentru a fura cetăţenii. Noi am avem cu totul altă misiune – eliberarea.”

    Europa Liberă: Dacă se creează situaţia când PD şi PLDM nu vor să guverneze cu PL, iar PL nu vor să guverneze cu aceste două componente, ce se întâmplă?

    Mihai Ghimpu: „Eu am impresia că ei nu vor cu noi şi caută motiv ca să dea vina pe PL. Nu vrem niciun colţişor de bancă, nici din Aeroport, nici din Calea Ferată, nici de tren, nici de avion, de nimic absolut. Noi vrem schimbarea, să combatem corupţia care s-a dezvoltat în anii de guvernare liberal-democratică, să combatem sărăcia care deja macină toate familiile, toţi copiii dezbrăcaţi şi nehrăniţi, şi bătrânii trecuţi prin foamete, război, ocupaţie, prin tot ce doriţi.

    Nu se mai poate aşa. Şi alţii miliardari – peste noapte. Democraţia nu e dată ca să îmbogăţească guvernanţii. Democraţia e dată ca cetăţenii să se simtă liberi, în bunăstare, în dreptate şi în prosperitate.”

    Europa Liberă: Domnule Ghimpu, admiteţi că Moldova ar putea să fie guvernată de un executiv minoritar, format din PLDM şi PD şi susţinut în Parlament de PCRM?

    Mihai Ghimpu: „Noi, liberalii, vrem să fim acolo unde se guvernează pentru oameni, nu împotriva lor. Aceasta e toată poziţia Partidului Liberal în toată discuţia aceasta. Noi nu mai vrem să fim pur şi simplu maşina de vot. Noi să votăm, chipurile, integrarea europeană, dar de aici totul se ia şi lumea e tot mai săracă şi mai nemulţumită. Noi nu vrem să contribuim la compromiterea definitivă a democraţiei.”

    Europa Liberă: Aţi putea rămâne în opoziţie, domnule Ghimpu.

    Mihai Ghimpu: „Eu nu am venit în politică pentru ca să fiu la guvernare, nu m-am văzut niciodată boier, ministru, preşedinte, prim-ministru. Nu acesta este scopul vieţii mele. Eu am venit pentru a ajuta să vadă măcar o rază de fericire cetăţenii aceştia care atâta au suferit din toate părţile şi în toate timpurile.”

    Europa Liberă: Deci, se va convoca o şedinţă a Parlamentului pe 12 ianuarie, aşa cum s-a cerut?

    Mihai Ghimpu: „E treaba lor. Habar nu am. Aud că Ghimpu e la schiuri. Eu trebuia să merg în altă parte, mai departe şi special m-am dus aici, în caz că mă sună să mă întorc, de aici în șase-șapte ore sunt acasă.”

    Europa Liberă: În România?

    Mihai Ghimpu: „Şi de aseară sunt acasă şi nu am fost contactat de nimeni. De ce tot una-două – liberalii? Dimitri Gheorghievici, potoleşte-te, domnule, că nu te mai crede lumea aşa mare politician şi mare patriot, că uite, tu eşti gata să faci alianţă, să salvezi poporul, dar Ghimpu schiază. Eu invers cred, că tu eşti în munţii Austriei şi de acolo dai interviuri.

    Mi-e ruşine, sincer să vă spun, de atitudinea, de responsabilitatea şi de faptul cum manipulează. Şi eu i-am rugat: stimaţi colegi, nu încercaţi din nou să manipulaţi cetăţenii având televiziuni, având bloggeri, având analişti politici. Nu trece de data aceasta. PL de data aceasta nu merge la faptul că să venim să furăm, să sărăcim statul acesta, cetăţenii mai departe. Gata, punctum, până aici.”

    Europa Liberă: Dumneavoastră, cei trei lideri, v-aţi întâlnit într-un format restrâns?

    Mihai Ghimpu: „De patru ori.”

    Europa Liberă: În cercul acesta restrâns, trei lideri?

    Mihai Ghimpu: „Da. Şi una-două se învârt în jurul preşedintelui. Că preşedintele e în funcţie, dar ce, noi vrem acum să-l împărţim pe preşedinte? Conform regulilor, când îţi asumi actul guvernării, aceasta înseamnă şi pârghii. Pârghii înseamnă funcţii. De ce PD să aibă şi spicher, şi preşedinte? Le-am cedat data trecută, au deţinut funcţia de preşedinte care a fost. Acum iar vor? Să semnăm acordul şi să se ducă dacă nu cu Zinica, să se ducă cu Fiodorica la Bruxelles şi pe la Moscova? Nu mai merge aşa. Gata, Ghimpu o dată crede în oameni. Şi pentru binele cetăţenilor am cedat şi funcţii, și am acceptat și referendumul acela ca să fie președintele ales, cu toate că e o tâmpenie, că am avut doi președinți aleși și nu s-a fericit lumea. Aici depinde de om.”

    Europa Liberă: PL vrea pârghii, dacă guvernează.

    Mihai Ghimpu: „PL vrea, dacă merge la guvernare, guvernarea înseamnă responsabilitate, responsabilitate nu poate fi fără pârghii. Doi, PL nu mai vrea să avem organe de drept care sunt corupte, și politizat, și cei mai corupți. Duceți-vă și vedeți, dimineața când vin la serviciu, cu 2000-5000 de lei salarii, de unde au ei vile cu trei etaje în sus, cu trei în jos, BMW și Porsche? De unde ai, dacă eu știu că tu ai salariul de 3000 sau 5000 de lei? Ajunge! Cum să vă spun, se folosește statul și votul cetățenilor, adică democrația. Eu nu mai vreau așa democrație. Vreau schimbări. Guvernarea e pentru oameni.”

    Europa Liberă: Se poate ajunge la anticipate, domnule Ghimpu? 

    Mihai Ghimpu: „Nu mă interesează. Nu port pietre în sân, nu am furat, nu am de gând să fur. Eu vreau să schimbăm lucrurile. Știți de ce? Avem două lucruri foarte importante: cetățenii și sprijinul european îl putem pierde. Iată!

    Și pe mine aceasta mă deranjează și la aceasta mă gândesc, nu la funcții, fiindcă dacă ar fi ca funcțiile acestea pe care le vor ei, două, vă dați seama, încă mai spun: „Dar ce, Ghimpu, cu 12 mandate, uite, vrea una din trei funcții”. Eu nu vreau nimic, eu zic: „Hai să stabilim formula actului guvernării,cum guvernăm?”. Responsabilitate și pârghii.

    În 2009 câte mandate avea PD? 12. Și ce a ales? Președintele republicii. Și nu Ghimpu alege. Noi suntem al treilea. PLDM alege, PD și ce rămâne PL. Și tot noi suntem vinovați. Zic: luați-vă, domnule. Nici nu vor deschis să spună: noi vrem două. Nu. „Ei, că vedeți, că nu e, că peste un an și trei luni să împărțim”. Domnule, funcția de președinte, de prim-ministru și de spicher se alege de către Parlament. Gata. Dacă tu ai de gând să vii cu trup și suflet, înseamnă că trebuie de la A până la Z, totul inclus în acord. Tot, ca să nu fie probleme ca data trecută, să te trezești pe la spate, pe la Bruxelles cu Zinica.”

    Europa Liberă: Păi, data trecută ați făcut anexe, domnule Ghimpu. Și le-ați făcut în secret.

    Mihai Ghimpu: „Și cu anexe ei s-au dus. Cu acord scris, și ei s-au dus cu Zinica.”

    Europa Liberă: Cu doamna Greceanîi.

    Mihai Ghimpu: „Cu o Zinică pe la Bruxelles. Așa lumea vorbea, că „a fost Zinica pe la noi”. Dar acum noi nu însemnăm nimic și nimic, tot așa tulbure, chestii. Și una-două PL e vinovat, că Ghimpu vrea funcții. Ghimpu nu vrea nimic decât să aibă obraz față de cetățeni și față de PL fiindcă așa cum a fost nu va mai fi, ca să folosească PL. În primul rând au făcut tot posibilul să distrugă PL și când au văzut că nu le-a mers, „hai măcar acum să-i compromitem, să-i punem așa ca să zică lumea: „Ei, dar ce-i mai votăm pe aceștia, vedeți că totuna conduce Plahotniuc și cu Filat”.  Ghimpu n-a fost condus și nu va fi condus absolut de nimeni, decât de conștiința proprie, de cauză și de oameni care dau votul pentru PL. Și în numele cetățenilor, voi merge numai pe calea corectă, calea cea dreaptă.”

    Europa Liberă: Și dacă PCRM, în frunte cu Vladimir Voronin, le acordă sprijin, vă pomeniți în opoziție dumneavoastră și socialiștii.

    Mihai Ghimpu: „Nu pomeniți de aceia, că aceia în genere sunt niște prăpădiți năuciți, nu știu pe ce lume se află. Lăsați-i pe aceia în pace.”

    Europa Liberă: Dar vedeți o coaliție largă cu comuniștii, fără PL?

    Mihai Ghimpu: „Nu mai văd. Care comuniști?”

    Europa Liberă: Fără PL cu comuniștii…

    Mihai Ghimpu: „Lasă-i să se ducă. Dar ei de acolo sunt veniți.”

    Europa Liberă: Dar admiteți?

    Mihai Ghimpu: „Dar lasă-i să se ducă, că ei de acolo sunt veniți.”

    Europa Liberă: Totuși, admiteți așa ceva?

    Mihai Ghimpu: „Pe ei îi privește, ei decid, nu eu. Eu nu vreau să fie comuniștii la guvernare, dar vreau ca ei să înțeleagă că așa nu se mai poate. Și cu minciunelele, cu faptul că poate Ghimpu a ceda, că cursul european, că să nu se ducă cu comuniștii – pofta în cui! Ghimpu cedează numai atunci când vede că se face pentru oameni. Când pentru interes propriu: bănci, aeroporturi ș.a.m.d. – nu.”

    Europa Liberă: Domnule Ghimpu, dar PCRM a lansat un apel și așteaptă să fie invitați la negocieri. A declarat-o Europei Libere chiar liderul fracțiunii comuniștilor, Violeta Ivanov.

    Mihai Ghimpu: „Dacă nu le place Ghimpu, lasă să se ducă să se îmbrățișeze cu Voronin, că e mai bun. Comuniștii sunt mai buni, Voronin e mai bun: mai puține ministere trebuie să ia comuniștii. Acestea-s jocuri, ei nu se duc cu comuniștii. Ei vor pe noi să ne îndoaie.”

    Europa Liberă: Domnule Ghimpu, dar cine pe cine șantajează?

    Mihai Ghimpu: „Nu e șantaj, pur și simplu, este lipsă de respect. Le-am spus: ori suntem o echipă care ne asumăm situația care este, de care noi nu avem nicio vină, ceea ce s-a creat, voi ați guvernat, dar cu toate acestea oi suntem gata să răsuflecăm mânecile și schimbăm lucrurile, ori altfel descurcați-vă singuri. Fiindcă beleaua aceasta, și gaura aceasta, și tot ce ați făcut ați făcut voi împreună. Și plus la aceasta, ați vrut să distrugeți PL. Au făcut tot posibilul, ca să omoare PL. Știți de ce? Dacă nu era PL, atunci acea drumul deschis spre comuniști. Dar cu cine altfel? Nu ai cu cine. Ghimpu, iaca așa, a făcut politică proastă, nu a trecut pragul, el e vinovat iar. Cum nu ai da, Ghimpu e vinovat.”

    Europa Liberă: Partajarea funcțiilor rămâne a fi mărul discordiei pentru a se urni carul din loc, pentru a se crea această majoritate în Legislativ.

    Mihai Ghimpu: „Avem și la program, avem probleme și cu programul, vedeți că și cu structura avem probleme, ei nu acceptă.”

    Europa Liberă: Ce ministere ați dori să revină PL?

    Mihai Ghimpu: „Dar nu putem vorbi nici ei, nici noi despre ce revine. Formula, cum stabilim, cum e la moldoveni – care e mai obraznic ia și care e mai modest și mai cu simț – ce-i rămâne, cum a fost în 2009. Ori formula europeană: unu-unu-unu. Ne-am luat ale noastre câte revin, patru, gata, mai mult nu vrem nimic.”

    Europa Liberă: Se mai zvonea că insistați să vă revină Ministerul Transporturilor.

    Mihai Ghimpu: „Nu am discutat niciun minister. Noi nu am hotărât încă formula. Dar formula cuprinde și aceste trei funcții în stat. Hai să vorbim deschis: cum adică PL la guvernare, dar fără pârghii? Dar de ce atât de mult vor ei ca Ghimpu să nu dețină funcții? Cui nu-i place Ghimpu să fie într-o funcție de stat?”

    Europa Liberă: Poate mergeți procuror?

    Mihai Ghimpu: „S-a terminat cu partidele democratice și cu ceilalți, să merg eu procuror. Eu am venit pentru a face politică.”

    Europa Liberă: Păi, lăsați să se înțeleagă că totuși ați dori o funcție.

    Mihai Ghimpu: „Nu doresc eu.”

    Europa Liberă: Una din cele trei funcții.

    Mihai Ghimpu: „Da, una din cele trei funcții să aparțină PL. Aceasta înseamnă guvernare.”

    Europa Liberă: Funcția de președinte abia în 2016 va fi vacantă, domnule Ghimpu.

    Mihai Ghimpu: „Dar ce contează? Nu o împarte nimeni de acum. Dar lasă să și-o aleagă ei. De unde eu știu? Poate vor alege președintele ei. Nu știu ce vor alege. Formula.”

    Europa Liberă:  Și răspunsul dumneavoastră: cum formați actul guvernării?

    Mihai Ghimpu: „Echilibru trebuie să fie. Echilibrul trebuie să fie și în funcțiile prime în stat, și între ministere, în tot. Fiindcă mandatele sunt diferite, ministerele, instituțiile – diferite, dar răspunderea e egală în fața cetățenilor. Iată unde e problema. Și de aceea eu vreau să fie corect, responsabilitatea, trebuie să fie echilibru în puterea pe care ți-o asumi.”

    Europa Liberă: Dar acest blocaj al negocierilor poate duce la instabilitate politică?

    Mihai Ghimpu: „Dar nu este blocaj.”

    Europa Liberă: Dar nici stabilitate politică nu e.

    Mihai Ghimpu: „Dar nu e dorință. Nu este blocaj.”

    Europa Liberă: De ce nu-i convocați dumneavoastră.

    Mihai Ghimpu: „Nu.”

    Europa Liberă: Cine așteptați să vă sune? Ieșiți cu inițiativa.

    Mihai Ghimpu: „Dar de ce să sun eu?”

    Europa Liberă: În interesul statului, ca să fie rezolvată problema.

    Mihai Ghimpu: „Deocamdată nu văd interesul statului, văd alte interese.”

    Europa Liberă: Știți cum e, cel mai în vârstă, cu mai multă înțelepciune convoacă el…

    Mihai Ghimpu: „Am făcuta aceasta în 2009 și 2010.”

     

    Europa Liberă: Repetați, domnule Ghimpu. Convocați-i la discuție.

    Mihai Ghimpu: „Ne întâlnim în zadar. Ei trebuie să discute la partid și să vină cu decizii, dar ei vin: „Iaca așa…”. Și eu am spus: „Pentru ce ne întâlnim noi? Pentru ce noi organizăm întâlnirile experților, să vină să stea câte trei-patru ore degeaba? Hotărâți-vă odată!”. Deci, aceasta e poziția PL. Nu vreți, duceți-vă cu comuniștii și împărțiți dar toate funcțiile, atribuțiile, averea ș.a.m.d. Și gata!”

    Europa Liberă: Și negociatorii acum nu au nimic de spus…

    Mihai Ghimpu: „Dar ce să facă? Ei cam au pregătit totul, dacă înțelegerea se găsește sus. Am convenit să ne întâlnim câte trei de-amu. Bine, iată, aștept câte trei, noi suntem gata și câte trei.”

    Europa Liberă: Aţi pomenit ceva mai devreme că ar putea cetăţeanul să ia politicul în furci.

    Mihai Ghimpu: „Eu vreau să vă spun că vor fi patru ani foarte grei datorită lor.”

    Europa Liberă: Dumneavoastră ziceţi datorită lor, ei spun datorită dumneavoastră. Şi tot aruncaţi pietrele unul în grădina altuia.

    Mihai Ghimpu: „Nu. Eu vorbesc ce a fost până acum. De ce noi avem votul acesta având şi Acordul de Asociere, şi liberă circulaţie? De ce noi avem votul care îl avem?”

    Europa Liberă: De la cetăţeni?

    Mihai Ghimpu: „Da, de la cetăţeni. Înseamnă că guvernarea a fost proastă, lumea a pierdut încrederea. Aici e problema. Banca de Economii şi Aeroportul au pus capac la toate. Nu mai vorbim de toate celelalte mărunte.”

    Europa Liberă: Dar unde este statul Republica Moldova, dacă aceste două instituţii au pus capacul la toate? Există statul Republica Moldova? Sau e unul falimentar?

    Mihai Ghimpu: „Statul acesta nu trebuia să-l votez eu. Financiar încă el rezistă.”

    Europa Liberă: Cât?

    Mihai Ghimpu: „Depinde cum se va guverna mai departe. Am ajuns unde lucrurile trebuie serios, cu multă responsabilitate, toate puse ca la nemţi. Nemţii au un acord. Germania are probleme? Toate virgulele sunt puse pe sute de pagini. Aşa vrem şi noi.”

    Europa Liberă: Domnule Ghimpu, dar aceasta decideţi dumneavoastră împreună cu domnul Filat şi cu domnul Lupu.

    Mihai Ghimpu: „Dar ei nu vor şi gata. Ei se învârt în jurul la, aşa, să mai iasă, cred că liberalii sunt buni, se poate de amăgit, de manipulat, nu ştiu cum.”

    Europa Liberă: Nu au înţeles ei până astăzi cine e Mihai Ghimpu?

    Mihai Ghimpu: „Aceasta mă întreb şi eu nu o dată. Ei cred că Mihai Ghimpu e cel care a fost în 2009: luaţi-vă tot numai să fie alianţă. Da, pentru oameni, dar nu pentru sărăcie, mizerie şi corupţie.”

    Europa Liberă: Deci, continuă negocierile?

    Mihai Ghimpu: „Eu, decât să fiu blestemat de oameni, mai bine mă dau deoparte. Eu nu mai vreau. Eu am crezut în 2009 cu adevărat…”

    Europa Liberă: Dumneavoastră de unul singur vă dați deoparte sau vă dau deoparte?

    Mihai Ghimpu: „La moment, la ziua de azi ei ne dau deoparte. Noi nu cerem nimic. Ei sunt cei care aleg, nouă – ce ne rămâne.”

    Europa Liberă: Vă contraziceți, că ziceți că cele trei funcții trebuie să fie împărțite, ca responsabilitatea să fie egală, după care susțineți că nu cereți nimic.

    Mihai Ghimpu: „Aceasta înseamnă pârghii pentru actul guvernării. Atunci când eu spun: „Eu vreau asta și gata, nu mă interesează, vreți cu noi, nu, cu comuniștii”, aceasta înseamnă cerințe. Dar noi nu cerem, noi spunem formula, formula pe verticală.”

    Europa Liberă: Și așteptați formula aceasta să o elaboreze cine?

    Mihai Ghimpu: „Dacă ei aleg X, Y, ei aleg primii, luăm, de exemplu, trei funcții, ei aleg primii. Cum poți învinui PL aici? Ne deranjează, cum am spus, să fie echilibru şi pe verticală, căci răspunderea este aceeaşi. Din 2016, din 2026, nu contează. Cert este că toate funcţiile se partajează între partidele care formează majoritatea parlamentară.”

    Europa Liberă: Dar dumneavoastră, toţi trei, nu aveţi curajul să vă spuneţi toate lucrurile acestea în faţă?

    Mihai Ghimpu: „Eu le spun. De aceea şi nu sun eu să-i convoc, cum spuneţi dumneavoastră. Nu vreau, fiindcă eu ştiu că e degeaba. Ei cred aşa: „Hai, tot întindem, întindem” şi când va fi ultima clipă și vor începe iarăşi mitinguri ca atunci la Teatrul de Operă. Vă amintiţi? „Ghimpu vrea alegeri anticipate, vrea să aducă comuniştii”. Ei au luat funcţiile, au luat tot şi Ghimpu e vinovat. Dar să aduceţi voi acum şi toată Rusia aici, degeaba. Şi acum am spus: PL are o decizie a partidului şi nu am dreptul să o încalc. Şi gata. Noi vrem guvernare pentru oameni şi nu pentru sărăcirea lor.”

    Europa Liberă: Mulţi se întrebau cum să facă parte PL din această coaliţie eventual majoritară, dacă el optează pentru integrarea euroatlantică, în UE şi NATO?

    Mihai Ghimpu: „Şi aici avem problemă, că NATO... Hai dar relaţii strategice cu Rusia. Strategice şi ei vin cu tancurile şi noi stăm, relaţii strategice şi ne îmbrăţişăm. Oameni de stat trebuie să fim. A fi deputat, preşedinte de partid e una, om de stat e cu totul alta. Trebuie să vezi lucrurile cu zece paşi înainte. Pe noi nu ne-au învăţat şi nu au vrut să ne înveţe sau să prindem, să însuşim lecţia din 1992, când a intrat rusul cu tancul la noi. Acum a intrat în Ucraina, noi toţi stăm: „Nu NATO! Nu!”. NATO e scut. NATO nu e tanc rusesc. NATO e scut. Am avut relaţii strategice. Şi Ucraina a avut relaţii strategice cu Rusia. Şi vedeţi acum? Putin ca şi la noi spune: „Noi suntem pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova, respectăm suveranitatea”. Dar de aici ne bombardează, înarmează şi aduc, şi dau, şi fac. Şi noi stăm şi spunem: „Nu, noi nu vrem. Ghimpu, nu, lasă NATO. Care NATO?”. Domnule, eşti om de stat, trebuie să te gândeşti ce va fi mâine cu copilul tău, dacă nu te interesează copiii altora şi părinţii tăi sau alţi părinţi. Suntem între două state – România e membră NATO şi Ucraina deja a făcut demers şi au spălat neutralitatea aceasta, au dus-o pe râpă. Noi stăm între aceste două state care astăzi una e membră şi mâine alta şi noi stăm, nu, noi stat neutru. Cu armata Rusiei pe teritoriul nostru şi noi stat neutru. Doamne fereşte! Eu nu mai vreau să mă joc de-a guvernarea. Gata, s-a terminat, nu mai vreau. Ori guvernăm ca oameni de stat, responsabili, pentru oameni, pentru a dezvolta democraţia, pentru a pune pe picioare legea, funcţionarea ei, indiferent primar, procuror, poliţist, judecător, toţi trebuie să înţeleagă că până aici, s-a terminat, mai departe nu există posibilitate de a ne juca de-a democraţia.”

    Europa Liberă: Actualul guvern rămâne în exerciţiu până se numeşte un alt premier?

    Mihai Ghimpu: „Până se desemnează şi vine cu noul cabinet. Totul se face pentru ca PL să zică: „Dar noi nu vrem cu voi” şi să dea vina pe noi. Aceasta e toată politica lor. Diacov, de fapt, e oleacă cu limba mai lungă şi a spus: „Puneţi-vă pofta în cui”. Noi vrem să fim la guvernare, fiindcă guvernare înseamnă pentru oameni, pentru cursul european, dar nu vrem aşa cum a fost, noi vrem o cu totul altă guvernare. Dacă vreţi cu comuniştii din start, duceţi-vă cu comuniştii. Nu încercaţi să folosiţi PL, că nu va merge. Nu va merge. Şi lumea nu e proastă. Nu numai alegătorii noştri, dar toţi cetăţenii văd lucrurile care se întâmplă la noi.”

    Europa Liberă: Dar admiteţi că varianta cu PL are şanse tot mai mici?

    Mihai Ghimpu: „Noi am mai trecut prin aceasta.”

    Europa Liberă: Am mai auzit şi altceva. Variantă cu guvern minoritar şi Plahotniuc ales preşedinte în 2016.

    Mihai Ghimpu: „Chiar am pus întrebarea: „Am impresia că voi vreţi două funcţii, şi de spicher, şi de preşedinte al republicii?”. M-am gândit şi eu. Dar foarte interesant va fi – Plahotniuc – preşedintele republicii, Vlad Filat – prim-ministru şi Lupu – spicher. Trăiască democraţia! Bravo! Înainte!”

    Europa Liberă: Ce vă doriţi cel mai mult acum?

    Mihai Ghimpu: „Îmi doresc ca celelalte două partide să conştientizeze situaţia în care ne aflăm, ce avem de făcut. Şi cel mai important este că aceasta poate fi ultima şansă oferită nouă de către cetăţeni, Europa şi Occidentul. Dar, din păcate, vedeţi că totul se reduce la faptul că Ghimpu vrea funcţii. Din punct de vedere, îmi cer scuze de modestie, eu într-adevăr ar trebui să fiu primul care să merit funcţii, fără Ghimpu numai Voronin vă poate fi prieten, şi aceasta temporar. Toată lumea pleacă şi ne blastămă.”

    Europa Liberă: S-a pierdut încrederea în toate instituţiile statului, domnule Ghimpu.

    Mihai Ghimpu: „Datorită cui?”

    Europa Liberă: Politicului, politicianului.

    Mihai Ghimpu: „De aceasta PL vrea schimbarea. Fiindcă aceasta înseamnă că peste patru ani de zile vin, mia de procente, partidele pro-ruse şi eu nu vreau să contribui ca să întoarcă republica cursul spre Kremlin. Mai bine deoparte decât să contribui la Uniunea Euroasiatică.”

    Interviu preluat de pe pagina Europei Libere de la Chișinău www.europalibera.org

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com